Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komisija o Stepincu radiće godinu dana

Na prvom sastanku mješovite katoličko-pravoslavne komisije o kontroverznom kardinalu Alojziju Stepincu iz vremena NDH, dogovoreno je da postupak ne traje duže od godinu dana, a naredni susret zakazan je za 17. i 18. oktobar u Zagrebu.

Vatikan
Vatikan

Tokom dvodnevnog zasjedanja Komisije, 12. i 13. jula u Vatikanu, zaključeno je da se od te komisije očekuje da radi prema istorijskoj metodologiji, na osnovu dostupne dokumentacije i njene povezanosti sa djelovanjem Stepinca prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata,.

U saopštenju koje su objavili crkveni mediji navodi se da “to neće omesti kanonizaciju blaženog Stepinca”, što je, kako je naglašeno, u isključivoj nadležnosti Vatikana.

Predviđeno je da zajednička komisija sastavljena od hrvatskih i srpskih stručnjaka radi ponovnog i zajedničkog sagledavanja Stepinčevog života u vremenu prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata ima niz zasjedanja, a njen rad bi trebalo da bude dovršen u roku od 12 mjeseci.

Vatikanski susret mješovite komisije dvije crkve, formirane na inicijativu pape Franje, održan je iza zatvorenih vrata.

“Večernje novosti” navode da je načelni dogovor obje strane da se tok razgovora i argumenti drže daleko od očiju javnosti.

Iza vatikanskih zidina izašle su samo šture informacije da je prvi susret bio posvećen metodologiji i načinu rada komisije i da je imao više protokolarni nego radni dio.

Prema pisanju vatikanskog dnevnika “Oservatore Romano”, u narednom periodu uslijediće niz sastanaka komisije, koja bi trebalo da završi rad za godinu dana.

Poznavaoci vatikanskih prilika u Hrvatskoj, ali i u Srbiji, međutim, tvrde da je rok okončanja rada komisije neizvjestan i da njen rad može da traje i do pet godina.

U Patrijaršiji su rekli da je delegacija SPC u Vatikan otputovala sa porukom ekumenizma i prihvatanja dijaloga, ali i sa željom da iznese jasne argumente o odgovornosti kontroverznog kardinala u sprovođenju genocida nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u Hrvatskoj.

“Postoji obimna naučna građa, koju su sakupili domaći i strani istraživači, iz koje se vidi da je Stepinac znao za masovna ubistva i pokrštavanja pravoslavaca, ali i da nije ništa učinio da to spreči”, kažu u sjedištu SPC.

U SPC dodaju da nema sumnje da će sve ove naučne dokaze delegacija SPC iznijeti na uvid i tako ukazati da bi Stepinčeva kanonizacija bila mrlja na obrazu Rimokatoličke crkve.

Delegaciju SPC na razgovorima o Stepincu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a hrvatsku kardinal Josip Bozanić.

Komisijom predsjedava prečasni Bernard Ardur, koji je predsjednik papinskog Odbora za istoriju.

Ovo je tek prvi u nizu sastanaka posvećenih hrvatskom kardinalu koji je na korak do proglašenja za svetitelja Rimokatoličke crkve.

Komisija je ustanovljena na inicijativu pape Franje, nakon nekoliko susreta i konsultacija između predstavnika Vatikana, Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije, radi potrebe razjašnjenja nekih pitanja iz istorije u vezi sa djelovanjem kardinala Stepinca.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Arhive ključ istine o Stepincu

Ozbiljna istraga ili pokušaj nacionalnog mirenja?

„Stepinac je glavni kamen spoticanja SPC i katolika“

SPC i Rimokatolička crkva razgovaraće u Rimu o Alojziju Stepincu

Dve crkve licem u lice o Stepincu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: