Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stepinac opet na sudu?

U petak u Županijskom sudu u Zagrebu odluka o reviziji suđenja zagrebačkom nadbiskupu iz vremena NDH. Otpočela je rad i mešovita komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve

Stepinac na suđenju 1946.
Stepinac na suđenju 1946.

Sudija Ivan Turudić sa Županijskog suda u Zagrebu, onaj isti koji je osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera, u petak će odlučivati o reviziji suđenja kardinalu Alojziju Stepincu.

Zatražila je to njegova porodica, a zahtev je podneo Boris Stepinac upravo u vreme kada je počela sa radom mešovita komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve. Zadatak komisije je da razmotri dokumente i utvrdi istorijske okolnosti u kojima je delovao Stepinac. Papa Franja je prolongirao proglašenje hrvatskog kardinala za sveca, a sigurno je da se to neće dogoditi bar još naredne dve godine koliko se očekuje da traje rad mešovite komisije.

Zagrebački nadbiskup osuđen je 1946. godine na 16 godina zatvora u procesu u kojem je tužilac bio Jakov Blažević, bivši visokorangirani političar Hrvatske. Stepinac je optužen da je sarađivao s italijanskim i nemačkim okupatorima, kao i da je podržao ustaški režim i Antu Pavelića kada su 1941. godine preuzeli vlast. Na suđenju u Zagrebu izneseni su i dokazi da je Crkva u ratno vreme nasilno pravoslavne vernike prevodila u katoličanstvo, a Stepinac je posle rata imao niz nesporazuma s novim vlastima. Presuda je pročitana 11. oktobra 1946. godine i nakon nje je Stepinac upućen u zatvor u Lepoglavu, a kasnije u kućni zatvor u rodno mesto Krašić.

Crkvene vlasti godinama su tvrdile da je reč o montiranom procesu i da Stepinac nije imao mogućnost da se brani. Još 1992. godine Sabor je doneo Deklaraciju o osudi političkog procesa Alojziju Stepincu. Promena zakona o kaznenom postupku omogućila je reviziju, a do sada je u Hrvatskoj čak 30.000 ljudi zatražilo poništenje sudskih presuda iz vremena komunizma.

Danas se o delovanju Alojzija Stepinca u ratnim godinama, pre svega 1941. malo govori i zna. Ni školski udžbenici nemaju pripremljeno gradivo koje bi ponudilo istorijske činjenice. Postoje i brojne kontroverze među istoričarima o njegovom delovanju. A nikada u istoriji nijedan papa nije poput Franje formirao mešovitu komisiju predstavnika dve crkve da ocene lik kandidata za sveca.

DA LI JE OTROVAN?

Katolički krugovi tvrde da postoje dokazi da je Alojzije Stepinac otrovan. Dok je bio zatvorenik u Lepoglavi, kontrolu nad Stepincem imao je Josip Manolić, koji je potvrdio da su se komunističke vlasti prema njenu ponašale korektno.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Sud u Zagrebu u petak odlučuje o reviziji presude Stepincu

Komisija o Stepincu radiće godinu dana

Arhive ključ istine o Stepincu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. EVENTUALNO REHABILITOVANJE STEPINCA U ZAGREBAČKOM SUDU PRAVNO NIJE VALJANO JER JE STEPINCA OSUDIO JUGOSLOVENSKI SUD PA JE ON JEDINI MERODAVAN ZA PRAVNO OSLOBAĐANJE A STEPINAC NIJE OSUĐEN ZA UBIJANJE HRVATA VEĆ SRBA PA MU SAMO SRBI MOGU EVENTUALNO DATI PRAVNO REHABILITUJUĆU PRESUDU U REVIZIJI A NARAVNO TO JE NEMOGUĆE JER SU GENOCIDNI ZLOČINI NAD SRBIMA NEVEROVATNI ! HRVATI SE U DANAŠNJOJ DRŽAVI ODNOSE ONAKO KAKVI SU BILI NJIHOVI PRECI USTAŠE I USTAŠE NETREBA NAZIVATI USTAŠAMA JER SE TAKO HRVATI DELE NA FAŠISTE I ONE DRUGE A TI DRUGI SU U ODNOSU NA UKUPAN BROJ TOG NARODA MANJINA TAKO DA USTAŠE UVEK TREBA ZVATI ISKLJUČIVO HRVATIMA JER HRVATI U OGROMNOJ VEĆINI JESU FAŠISTI USTAŠE ! GENOCID NAD SRBIMA I TADA I DANAS SPROVODE H R V A T I DAKLE USTAŠE NEPOSTOJE 111

  2. Duhovni vođa naroda koi je počinio najveće zločine u istoriji sveta kako su ih okarakterisali Nemački i Italijanski generali nemože biti ništa drugo do deo tih zločina pa osuđen ili neosuđen svejedno je OSUĐEN JE OD BOGA!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: