fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРБИЈА ЖЕЛИ ШТО ОРГАНИЗОВАНИЈУ ДИЈАСПОРУ

Ивица Дачић
Ивица Дачић

Министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић изjавио jе да jе интерес Србиjе да има што бољу и организованиjу диjаспору и да jе стога важно да се на вриjеме дефинише стратегиjа да би се то постигло.

Он jе на шестоj Конференциjи новинара и медиjа диjаспоре и Срба у региону рекао да jе уставна обавеза Србиjе да штити права и интересе своjих грађана у иностранству и унапређуjе однос диjаспоре и матице.

„То jе значаjно у овом тренутку, када утицаjни представници диjаспоре могу да допринесу заштити права српског народа на Косову и Метохиjи што ће помоћи да се одупремо своjатању српских споменика од оних коjи нису желели да тамо буде Срба, а камоли трагова њиховог постоjања“, рекао jе Дачић.

Он jе истакао да српска диjаспора ниjе броjчано велика у поређењу са диjаспорама неких других земаља, али jесте у односу на броj становника Србиjе jер у иностранству живи три или четири милиона грађана српског пориjекла, што jе трећина српског народа.

Дачић jе истакао да jе важно да се српска диjаспора што боље организуjе и да се бори за што већи утицаj.

„Само сложно можемо савладати предстоjеће изазове и осигурати нашем народу место у савременом свету коjе своjим цивилизациjским достигнућима заслужуjе. Томе треба посветити максималну пажњу“, рекао jе Дачић.

Он jе оциjенио да jе унапређење информисања диjаспоре путем електронских медиjа дефинисано као важан инструмент за очување српског jезика и идентитета и истакао да jе охрабруjуће што се информатичко умрежавање увелико одвиjа у оквиру онлаjн заjеднице диjаспоре.

Конфенциjу новинара и медиjа диjаспоре и Србе у региону организуjу Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са диjаспором и Србима у региону и Удружење новинара Србиjе.

Скуп jе посвећен проjектном суфинансирању медиjа диjаспоре и региона, преласку штампаних издања на онлаjн платформе и могућим моделима финансирања медиjа, а међу учесницима jе и Душан Басташић, предсjедник Удружења „Јадовно 1941“, коjе има своj портал „Јадовно“.

Извор: srna

Везане виjести:

Јадовно 1941. на шестоj конференциjи новинара и медиjа диjаспор

Диjаспора нема адресу у матици

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: