fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBIJA ŽELI ŠTO ORGANIZOVANIJU DIJASPORU

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je interes Srbije da ima što bolju i organizovaniju dijasporu i da je stoga važno da se na vrijeme definiše strategija da bi se to postiglo.

On je na šestoj Konferenciji novinara i medija dijaspore i Srba u regionu rekao da je ustavna obaveza Srbije da štiti prava i interese svojih građana u inostranstvu i unapređuje odnos dijaspore i matice.

„To je značajno u ovom trenutku, kada uticajni predstavnici dijaspore mogu da doprinesu zaštiti prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji što će pomoći da se odupremo svojatanju srpskih spomenika od onih koji nisu želeli da tamo bude Srba, a kamoli tragova njihovog postojanja“, rekao je Dačić.

On je istakao da srpska dijaspora nije brojčano velika u poređenju sa dijasporama nekih drugih zemalja, ali jeste u odnosu na broj stanovnika Srbije jer u inostranstvu živi tri ili četiri miliona građana srpskog porijekla, što je trećina srpskog naroda.

Dačić je istakao da je važno da se srpska dijaspora što bolje organizuje i da se bori za što veći uticaj.

„Samo složno možemo savladati predstojeće izazove i osigurati našem narodu mesto u savremenom svetu koje svojim civilizacijskim dostignućima zaslužuje. Tome treba posvetiti maksimalnu pažnju“, rekao je Dačić.

On je ocijenio da je unapređenje informisanja dijaspore putem elektronskih medija definisano kao važan instrument za očuvanje srpskog jezika i identiteta i istakao da je ohrabrujuće što se informatičko umrežavanje uveliko odvija u okviru onlajn zajednice dijaspore.

Konfenciju novinara i medija dijaspore i Srbe u regionu organizuju Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Udruženje novinara Srbije.

Skup je posvećen projektnom sufinansiranju medija dijaspore i regiona, prelasku štampanih izdanja na onlajn platforme i mogućim modelima finansiranja medija, a među učesnicima je i Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“, koje ima svoj portal „Jadovno“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Jadovno 1941. na šestoj konferenciji novinara i medija dijaspor

Dijaspora nema adresu u matici

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: