fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dijaspora nema adresu u matici

Naša zemlja više od godinu dana nema zvaničnu vezu sa sunarodnicima u svetu. Delegati će se okupiti u Beogradu samoinicijativno

Dijaspora prošle godine održala skupštinu

Dijaspora prošle godine održala skupštinu

ČLANOVI Skupštine dijaspore i Srba u regionu, iako im je mandat istekao, okupiće se krajem juna u Beogradu. Delegati sa svih strana sveta okupiće se u Srbiji na svoju ruku i bez pomoći države, jer je zvanična veza Vlade sa našim iseljenicima već godinu dana – u prekidu.

Blokada rada Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova, pod čiju kapu je prešla nekadašnja vladina Kancelarija za dijasporu, glavni je razlog okupljanja predstavnika našeg naroda iz sveta. Oni su nezadovoljni što već godinu dana ovaj državni organ ne radi, niti ima direktora.

Predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević ovu situaciju doživljava kao državnu blokadu rada tela zaduženih za iseljenike.

– Kako drugačije da shvatim činjenicu da Uprava za dijasporu godinu dana postoji bez prvog čoveka, iako je njen zadatak da bude najjača spona između države i sveta – pita se Stanojević. – Ovo pitanje postavljali smo i predsedniku Republike Nikoliću i šefu diplomatije Ivici Dačiću, ali osim obećanja nikakav konkretan odgovor nismo dobili.

Stanojević kaže da skup koji će sazvati u Beogradu neće imati karakter skupštine, ali da će biti sastanak tehničke prirode. Glavna tačka dnevnog reda biće izlazak iz krize nastale blokadom rada Uprave. – Problem nam pravi činjenica što još nisu usvojene izmene zakona o rasejanju, koje smo predložili – navodi Stanojević. – Njima je predviđeno razdvajanje poslova Skupštine i Uprave za dijasporu, čime bi mi mogli da radimo nezavisno od ovog državnog organa.

Naši ljudi iz sveta službeni kontakt sa maticom izgubili su posle formiranja vlade, kada je odlučeno da briga o rasejanju, koje je vodila dotadašnja Kancelarija za dijasporu padne na nivo Uprave u Ministarstvu spoljnih poslova. Ona još uvek nije zaživela. Uprkos tome, njeno sedište je još još uvek u reprezentativnoj palati u beogradskoj Zmaj Jovinoj ulici, gde neprekidno dolazi na posao nešto manje od 30 zaposlenih.

Da sa Ministarstvom spoljnih poslova loše sarađuje i Odbor Narodne skupštine za dijsporu i Srbe u regionu, smatra njegov član Aleksandar Čotrić. On napominje da se ovo skupštinsko telo oko ovog pitanja nekoliko puta obraćalo Vladi.

– Poslednja informacija koju smo dobili jeste da se definitivno formiranje Uprave očekuje uskoro, ali rok za imenovanje direktora nismo dobili – objašnjava Čotrić.

DVA SEKTORA
ZASTOJ u radu državnog organa zaduženog za odnose sa Srbima van Srbije u Ministarstvu spoljnih poslova objašnjavali su proceduralnim problemima. Nova uprava trebalo bi da dobije dva sektora – za unapređenje položaja Srba u dijspori i regionu, kao i poslovnu saradnju i lokalno povezivanje rasejanja i matice.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Unaprediti razmenu informacija između matice i dijaspore …

Mladi Srbi u Narodnoj skupštini – Jadovno 1941.

PROBLEMI SRBA U REGIONU NEDOVOLjNO PRISUTNI U …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: