Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi teško do imovine

Datum objave: subota, 2 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu podržao zakon o zemljišnim knjigama. Marčeta: Nastavlja se etničko čišćenje srpskog naroda. Dokazivanje porekla

ZAŠTITA Srbi moraju da dokazuju da su vlasnici nekretnina / Foto S. Mišljenović
ZAŠTITA Srbi moraju da dokazuju da su vlasnici nekretnina / Foto S. Mišljenović

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da je Zakon o zemljišnim knjigama FBiH u skladu s Ustavom BiH. Ocenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Ustavni sud BiH davao je na zahtev 29 poslanika NS RS i to nakon tvrdnje mnogih da je taj zakon diskriminatorski, jer se, kako navode, putem njega otima imovina Srba koji su nekad živeli u FBiH.

Ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH nisu zadovoljni predstavnici Srba u Federaciji BiH, ali ni predstavnici Srba koji su proterani iz Federacije BiH.

Mile Marčeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kaže za “Novosti” da se ovom odlukom Ustavnog suda BiH samo nastavlja etničko čišćenje Srba u Federaciji BiH.

– Mnogi Srbi će u dokazivanju porekla svoje imovine ostati bez iste. Čitav proces od početka je usmeren na štetu Srba. Jedino rešenje je da se ide u Strazbur i da se žalbe upute Međunarodnom sudu za ljudska prava, jer očigledno Ustavni sud BiH neće zaštititi prava Srba – kaže Marčeta.

Predsednik Udruženja Krajišnika u Bijeljini Smiljka Knežević ukazala je na problem da veliki broj izbeglih nije u mogućnosti da prati objave o registraciji nekretnina, a da se potreba za podrškom Vlade Srpske i drugih udruženja pojavila nakon informacije Katastarske opštine Bihać da se svega tri odsto Srba prijavilo za legalizaciju imovine.

S druge strane, rukovodilac Jedinice za realizaciju projekta registracije nekretnina Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Nedžad Pašalić kaže da se aktivnosti na projektu uspostavljanja zemljišnih knjiga u Federaciji BiH privode kraju u 97 katastarskih opština od 255 projektovanih, a ukupno ih u ovom entitetu ima 1.800.- Vlada Federacije je odobrila drugu fazu kojom će od januara 2020. godine biti obuhvaćeno još 100 katastarskih opština – kaže Pašalić, koji je u Doboju prisustvovao okruglom stolu “Projekat registracije nekretnina na prostoru FBiH”.

ODBILI Ustavni sud doneo odluku protiv prava interesa Srba / Foto RTRS
ODBILI Ustavni sud doneo odluku protiv prava interesa Srba / Foto RTRS

On je naveo da su tokom realizacije projekta evidentirani mnogobrojni prigovori, ali bez konkretnog slučaja sa terena da je neko lice izgubilo ili bilo oštećeno u pogledu imovinskih prava.

Pašalić je pozvao građane da prate objave oglasa i da se masovno uključe u realizaciju uspostave i zamene zemljišne knjige, koja se sprovodi bez troškova, i tako reše imovinsko-pravne odnose, odnosno probleme, ako ima neusklađenosti između katastra i zemljišne knjige.

KANCELARIJE U SRPSKOJ

Republička uprave za imovinsko-pravne poslove (RUGIP) otvorila je kancelarije u šest opština i gradova u Srpskoj kako bi izbegli iz Federacije BiH mogli da zaštite svoja imovinskia prava, zatraže i dobiju stručnu pomoć. RUGIP je obezbedio šest kancelarija u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i dodatno banjalučku kancelariju, kao mesto koordinacije rada svih kancelarija.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Federacija BiH neće da menja zakon: Srbi ostaju bez kuća i …

Srbima iz Federacije BiH počeo da teče rok od 60 dana da …

Napadima na imovinu Srba žele spriječiti povratak | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top