Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Federacija BiH neće da menja zakon: Srbi ostaju bez kuća i zemljišta

Zbog loše zakonske regulative Srbima u Federaciji BiH preti konačno otimanje imovine. Izmene u imovinskim knjigama bez obaveštavanja izbeglih porodica

Oštećena srpska imovina / Foto V. Mitrić
Oštećena srpska imovina / Foto V. Mitrić

Ustavnom sudu BiH je 7. februara ove godine upućena inicijativa za ocenu ustavnosti članova od 67 do 72 Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, koju je uputio Klub poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a sada je na sudu da je usvoji i spreči otimanje srpske imovine.

Mile Marčeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsednik Zavičajnih socijaldemokrata i jedan od prvih posleratnih srpskih povratnika u Drvar, kaže, za „Novosti“, da situacija sa zamenom zemljišnih knjiga u Federaciji BiH stvara strah kod Srba.

– Federacija BiH na ovaj način želi da izbriše Srbe kao vlasnike imovine. Pošto nikada od rata u Federaciji BiH nije ni sproveden aneks 7 Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na povratak proteranih, sada se radi i na otimanju imovine – kaže Marčeta.

On dodaje da će uraditi sve da to pitanje pokrene u Parlamentu FBiH, kako bi se sprečilo otimanje srpske imovine.

– Srbe u Federaciji BiH više košta da prijave imovinu koja treba da se obnovi od samih radova. To je samo jedan od dokaza da vlast u Federaciji BiH ne želi povratak Srba – kaže Marčeta.

Predsednik Odbora za zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da u FBiH ne pozivaju Srbe da uknjiže svoju imovinu, već objavljuju poziv u „Službenom glasniku“, tako da Srbi koji su proterani sa svojih ognjišta sada ne mogu da prijave svoju imovinu, ili se imovina knjiži bez vlasnika. On je kao primer naveo problem sa imovinom jednog Srbina u katastarskoj opštini Čipuljić, u opštini Bugojno, čija je imovina upisana u zemljišne knjige bez vlasnika.

– Njegova porodica je stradala tokom Drugog svetskog rata, proterani su i 1992. godine, a evo sada su ostali i bez imovine, jer ne mogu da je prodaju pošto nisu upisani kao vlasnici – navodi Radanović.

On je napomenuo da se u Republici Srpskoj knjiženje imovine sprovodi u skladu sa konvencijama, ustavima i zakonima. Radanović je podsetio da je Republika Srpska donela zakon o katastru 2011. godine, nakon čega je lider SDA Bakir Izetbegović uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je ekspresno reagovao i doneo privremenu meru o zabrani primene tog zakon.

RAZLIČIT PRISTUP

Zašto Ustavni sud BiH nema isti odnos prema prigovoru iz Srpske kao što je imao za apelaciju Izetbegovića i odmah ne razmatra apelacija Republike Srpske? – pita Radanović. – Na ovoj generaciji Srba je da zaštite srpsku imovinu u Bihaću, Drvaru, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i svuda gde su živeli Srbi.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srbima iz Federacije BiH počeo da teče rok od 60 dana da …

Napadima na imovinu Srba žele spriječiti povratak | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: