fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srbi i Jevreji održali komemoraciju u Jasenovcu (FOTO/VIDEO)

U organizaciji Koordinacije židovskih opština Hrvatske uz podršku Srpskog nacionalnog vijeća , u Jasenovcu je održana komemoracija za žrtve ustaškog genocida i obilježena 71.godišnjica proboja jasenovačkih logoraša.

Jasenovac
Jasenovac

Predstavnici jevrejske zajednice, Srbi iz Hrvatske, delegacija Republike Srpske, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas su se, između ostalih, poklonili jasenovačkim žrtvama.

Niko od zvaničnika Hrvatske nije prisustvovao komemoraciji,kao ni direktorka memorijalnog kompleksa Jasenovac. Ovo je prvi put,da se pomen žrtvama Jasenovca odvojeno održava, a razlog su posljednja dešavanja u Hrvatskoj.

Duboko urezano sjećanje na dane u Aušvicu, gdje mu je i majka ubijena, ni nakon toliko godina nije izblijedilo kod senatora Aria Livnea. Upravo zbog toga, kaže, svaki dolazak u Jasenovac izaziva tužan i težak osjećaj. Genocid , kaže Livne, ne smije biti zaboravljen.

– Da omladina u svim zemljama u okolini razumije i uči šta se tu desilo, kakve su strahote bile. Generacije su nestale, rekao je Livne.

A da se počinjen jasenovački zločin negira u Hrvatskoj svjedoči Jevrejska zajednica. Zbog revitalizacije ustaštva, kaže Ognjen Kraus, bilo je sasvim dovoljno da ne podrže komemoraciju jasenovačkim žrtvama u organizaciji predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, već da to učine danas. Lavina koja se u Hrvatskoj kotrlja već godinu dana za porodice žrtava i više je nego teška.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović kaže stavovi su se razdvojili na one koji znaju kava je istorija zaista bila,ko su zločinci i na one koji se toga sjete tek ponekad.

– Sjetite se ja sam govorio o ustaškoj zmiji, pa su neki govorili da je to puka propaganda i da nije tako. Ja mislim da zadnji događaji u Hrvatskoj pokazuju da sam bio upravu, rekao je Josipović.

U Jasenovcu je borba za tračak istine,borba sa neofašizmom i načinom na koji se danas u Hrvatskoj prezentuje sve ono što se dešavalo u zloglasnom logoru.

– Ako istina pobjedi na Jasenovcu mislim da će pobijediti na svim stratištima i konačno dati pečat istorijskoj valorizaciji o tome da je o tome da je 41–45 u NDH počinjen veliki genocid, istakao je Dragan Davidović, republički sekretarijat za vjere.

Srbi će počast žrtvama Jasenovca odati 22.aprila, svetom arhijerejskom liturgijom u Mlaki, selu koje je bilo jedan od dijelova koncentracionog logora Jasenovac. S ove strane Une, osmog maja vlade Republike Srpske i Srbije zajedno će obilježiti dan sjećanja na ubijenih 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Livne: Ispravna odluka o neprisustvovanju komemoraciji u Jasenovcu

Da li će Milorad Pupovac bojkotovati i hrvatsku komemoraciju na Jadovnu?

Hrvatska: Tri komemoracije u Jasenovcu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: