fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Da li će Milorad Pupovac bojkotovati i hrvatsku komemoraciju na Jadovnu?

Kako je Pupovac odlučio da delegacija SNV  ne prisustvuje centralnom komemorativnom skupu povodom obilježavanja 71 godišnjice proboja jasenovačkih logoraša

Na Jadovnu juna 2012. Foto: Frontal.srb
Na Jadovnu juna 2012. Foto: Frontal.srb

Temeljni razlozi koji su ga, kako je izjavio, naveli na ovaj korak nisu od juče, nego su postojali ne samo za vrijeme bivše SDP-ove vlasti nego i ranije dok je SDSS bio u koaliciji sa HDZ-om i kada se, barem ne javno, nije moglo čuti Pupovčevo negodovanje na način kako se komemoriše žrtvama Jasenovca.

Piše: Dušan J. Bastašić

Istina je da u proteklih nekoliko mjeseci od uspostave nove hrvatske vlasti, svjedočimo nizu događaja koji ukazuju da se hrvatsko društvo ne stidi a kamoli odriče istorijskih tekovina NDH i da je možda to navelo Pupovca da se odluči na ovakav njemu nesvojstven protest.

Ali tome nije tako.

Da zajednici jevrejskih opština Hrvatske nije „pukao film“ zbog divljanja ustaša i urlanja „Za dom spremni“ ulicama Zagreba, sve na čelu sa potpredsjednikom hrvatskog parlamenta, sličnih scena na nedavnoj utakmici u Osijeku i onome što je prelilo čašu, zagrebačkoj premijeri filma Jakova Sedlara „Jasenovac-istina“, Pupovac bi i ove godine zajedno sa Sašom Miloševićem, pored špalira hrvatskih gardista sa isukanim bajonetima odnio vijenac do kamenog cvijeta.

Ostavlja gorak okus činjenica da najviše političko tijelo srpskog naroda koji je podnio najveću žrtvu u genocidu počinjenom od strane Nezavisne hrvatske države, nije skupilo toliko hrabrosti i odlučnosti da na sasvim konkretan način, prije nego su to uradili Jevreji, izrazi svoj protest zbog otvorene galopirajuće ustašizacije hrvatskog društva i neprimjerenog načina komemorisanja u Jasenovcu.

Da zajednici jevrejskih opština Hrvatske nije „pukao film“ Pupovac bi i ove godine zajedno sa Sašom Miloševićem, pored špalira hrvatskih gardista sa isukanim bajonetima odnio vijenac do kamenog cvijeta.

Već dugi niz godina, obilježavanje Dana proboja logoraša Jasenovca organizuje se pod pokroviteljstvom hrvatske države u naglašeno revolucionarnom maniru, kao da su žrtve hapšene mučene i ubijane zbog svoje revolucionarne i antifašističke djelatnosti. Tako je prošle godine, poziv na komemoraciju od strane SNV-a objavljen uz slogan: „Naprijed drugovi“ – Ante Bakotić (čovjek koji je tim riječima pozvao na proboj) tako da se neupućenima sugeriše da je Jasenovac bio logor za komuniste u kome su najviše stradali Hrvati.

Poziv za polaganje vijenca: „Za polaganje vijenca svečanim korakom stu-paj“, zaori se iz grla hrvatskog časnika (u žućkastoj uniformi) sa isukanom i uzdignutom sabljom koji pri tome lupi glasno čizmom o čizmu i propusti dvojicu gardista koji nose i polažu vijenac onih koji ih u tišini, pognutih glava slijede.

U govorima hrvatskih zvaničnika, gotovo po pravilu se povuče paralela sa zločinom u Vukovaru i Srebrenici i spomene broj do sada popisanih imena žrtava koji je gotovo deset puta manji od onog procijenjenog od strane Međunarodne komisije za Jasenovac.

DA LI ĆE SE PREDSJEDNIK SNV MOŽDA PRIKLjUČITI POTOMCIMA ŽRTAVA NA NjIHOVOM MOLITVENOM SKUPU?

Nakon toga slijedi obraćanje nekog, pažljivo odabranog, politički korektnog preživjelog logoraša, često sa pripremljenim mu govorom i kratka molitva od strane predstavnika vjerskih zajednica.

Kamera pažljivo fokusira ložu sa preživjelim logorašima kojima je osigurana stolica, kačket, kišobran ako zatreba, voda i oznaka „Bivši zatočenik“.

Hrvatskim vlastima je mnogo stalo da komemoracija u Jasenovcu, koji je opšte prihvaćen za paradigmu svih (u travu i trnje zaraslih) poznatih i nepoznatih stratišta iz vremena NDH, prođe bez incidenata i da se takva slika koja svjedoči o u Ustavu zapisanom antifašističkom opredelelju Hrvatske, koja njeguje kulturu sjećanja na Holokaust i Genocid, pošalje u svijet.

U proljeće 2013, Miloradu Pupovcu u njegovoj zagrebačkoj kancelariji, u četiri oka, ukazao sam na nama potomcima žrtava neprihvatljiv način komemorisanja u Jasenovcu.

Predložio sam da zajednički organizujemo još jednu komemoraciju i molitveni skup, 20. avgusta, na dan kada je Jasenovac primio svoje prve zatočenike. Njih oko 2000 su bili Srbi i Jevreji koje ustaše zbog italijanske reokupacije nisu stigle pobiti u kaznioni u Gospiću i logorima Jadovno i Slana pa su ih transportovali u logore I i II, Krapje i Bročice, prve dijelove jasenovačkog kompleksa logora. Podsjećam da su ti nesrećnici logorisani i mučeni u nezamislivo teškim uslovima i već u novembru mjesecu gotovo svi bili pobijeni.

Na tu komemoraciju bili bi pozvani preživjeli zatočenici i potomci žrtava sa cijelog područja koje je pokrivala NDH, zvaničnici Srbije, Srpske, Hrvatske i BIH kao i diplomatski kor u Hrvatskoj.

Gospodin Pupovac je to odmah odbio, rekavši da bi to bila još jedna komemoracija u Jasenovcu što je neprihvatljivo i dodao da će SNV ustrajati u nastojanju da se postojeća komemoracija učini prihvatljivom.

Kako se danas, tri godine kasnije može čuti, u slijedećih nekoliko dana održaće se ne jedna ni dve nego tri komemoracije jasenovačkim žrtvama.

Krajem juna, na 75. godišnjicu zločina počinjenog u Gospiću, ličkom polju, Velebitu i ostrvu Pagu, udruženje Jadovno 1941. Banja Luka-Beograd organizovaće obilježavanje „Dana sjećanja na Jadovno 1941.“

Treću godinu za redom, drugi komemorativni skup pod pokroviteljstvom države Hrvatske proći će bez potomaka i poštovalaca žrtava okupljenih oko ova dva udruženja.

Učestvovanje ovog udruženja u organizaciji prekinuo je juna 2013. Milorad Pupovac, kada je glasno izgovorio riječi: Nikad više! Nekoliko dana kasnije i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, na svom sajtu je objavio izjavu Ivana Fumića, svog člana Predsjedništva, suorganizatora okupljanja:

„Neki ljudi iz Banjaluke željeli bi to privatizirati, ali to ne ide! Naime, to obilježavanje može organizirati Savez antifašističkih boraca i Srpsko narodno vijeće, a nikako neki sa strane koji onda daju neprimjerene izjave koje štete i Hrvatima i Srbima i međusobnim odnosima“.

Do kraja juna, ne vjerujem da će se išta promjeniti na bolje (na žalost, može samo na gore) u odnosu hrvatske države i društva prema Jasenovcu i Jadovnu.

Hoće li SNV sa Miloradom Pupovcem na čelu učestvovati na komemoraciji kod Šaranove jame na Velebitu pod pokroviteljstvom države Hrvatske?

Mada bi to nakon događanja oko Jasenovca zaista bio skandal, vjerujem da hoće, bez obzira što na centralnom spomeniku obnovljenom 2011. i danas nema ni jednog slova, što tri puta uništena spomen ploča na mjestu logora Slana na Pagu nije obnovljena i što će nedaleko od jame i ovaj put biti organizovan tkz. „kontraskup“ lokalnih desničara.

Da li će se možda priključiti potomcima žrtava na njihovom molitvenom skupu?

Siguran sam da neće!

Autor je predsjednik udrženja građana Jadovno 1941. iz Banjaluke

Izvor: Srpsko kolo

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: