Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Livne: Ispravna odluka o neprisustvovanju komemoraciji u Jasenovcu

Predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka Arie Livne rekao je da su jevrejska i srpska zajednica u Hrvatskoj donijele ispravnu odluku o neprisustvovanju ovogodišnjoj komemoraciji u Jasenovcu.

Predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka Arie Livne
Predsjednik Jevrejske zajednice Banjaluka
Arie Livne

Livne, koji je i senator Republike Srpske, podsjetio je da je takva odluka donesena nakon izjava hrvatskih zvaničnika da je ustaški logor Jasenovac bio „radni logor“.

„Reći da je Jasenovac bio radni logor je, da ne upotrijebim tešku riječ, u najmanju ruku bezobrazluk i izraz nepoštovanja prema žrtvama koje su stradale od onih koji su apsolutno krivi pred istorijom, a to je NDH“, rekao je Livne za „Nezavisne novine“.

On je naglasio da time ne optužuje današnju Hrvatsku, ali da su oni koji su dali takvu izjavu, strašno pogriješili.

Prema njegovim riječima, riječ je o izjavi koja nije smjela biti data, posebno ukoliko oni koji su je dali vjeruju u tako nešto.

„Jevreji porijeklom iz bivše Jugoslavije dobro znaju šta je bio Jasenovac i saosjećaju sa narodima koji su žrtve. Ono što možemo uraditi, jeste da pišemo o tome, govorimo i što je najvažnije da predajemo u školama o tome, da se ne zaboravi šta se desilo“, poručio je Livne.

Livne smatra da treba osuditi svaku pojavu koja ima bilo kakve veze sa fašizmom i neonacističkom ideologijom, te da se demokratske i antifašističke snage moraju udružiti i zajedno suzbijati tu pojavu u cijelom svijetu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Arie Livne: Bezobrazan napad na sve vrijednosti jednog naroda

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: