fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Aрие Ливне: Безобразан напад на све вриједности једног народа

Aрие Ливне
Aрие Ливне

Наjнижа врста напада историчара Смаила Чекића на српско национално биће, културу, религиjу, Српску православну цркву jесте, у ствари, прави фашистички напад на jедан народ, иако лично не волим да користим ту реч.

Изjавио jе то у интервjуу за „Глас Српске“ специjални изасланик Свjетског jевреjског конгреса и шеф Представништва РС у Израелу Aрие Ливне.

Наjнижа врста напада историчара Смаила Чекића на српско национално биће, културу, религиjу, Српску православнум цркву jесте, у ствари, прави фашистички напад на jедан народ, иако лично не волим да користим ту реч. Изjавио jе то у интервjуу за „Глас Српске“ специjални изасланик Свjетског jевреjског конгреса и шеф Представништва РС у Израелу Aрие Ливне.

* ГЛAС: Како гледате на излагање Смаила Чекића у Бошњачком институту да су „Срби геноцидни фашисти“ и тезе да jе „српски фашизам масовног карактера захваљуjући српскоj интелектуалноj, свjетовноj и духовноj и политичкоj елити“?  

ЛИВНЕ: Шта, уопште, да се каже на све то? Прво, сатанизовање српског народа ниjе нова ствар, али то jе важно зато што jе то рекао ево и jедан историчар. У емисиjи ФТВ-а „60 минута“ све то jе, у ствари, већ речено, тако да ту нема ништа ново. У свему томе наjинтересантниjе jе то што се српски народ назива геноцидним. A геноцидан народ jе таj где државно руководство своjом одлуком одреди да се други народ треба истребити, као што су то Немци учинили над jевреjским народом, или као што су Хрвати то урадили по налогу своjе владе у усташкоj Хрватскоj над српским, jевреjским и ромским народом. То jе геноцид. Нема никакве сумње да jе у свим ратовима, па тако и у ратовима гдjе су Срби учествовали, било ратних злочина. Нажалост, то се изгледа не да избећи. Такви су сви људи, али тврдити да jе српски народ фашистички и нацистички, е на то се мора одговорити.

* ГЛAС: Ваша искуства са фашизмом и нацизмом су и лична?

ЛИВНЕ: Цела породица ми jе уништена у Другом светском рату, у Aушвицу, Јасеновцу, у Мађарскоj. Чињеница jе да се српски народ у два светска рата борио на страни светских демократиjа, на страни савезника Aмерике, Русиjе, Француске, Енглеске. И не треба посебно тражити аргументе и доказивати да jе српски народ антифашистички. Aли, узмимо опет као пример Други светски рат. Нема никакве сумње да jе у Србиjи било фашистичких групациjа, као што су биле оне око Љотића или Недића, али оне су биле малоброjне. У исто време у БиХ формирана jе масовна Ханџар дивизиjа под командом jерусалимског муфтиjе. Иако jе тако никада ни у jедним српским новинама, ни на jедном месту, нисам читао да су Бошњаци због Ханџар дивизиjе или других злочина геноцидан народ.

* ГЛAС: Оваj историчар и директор Института као носиоце „фашизма“ означава „угледне српске интелектуалце, укључуjући и вођство СПЦ“?

ЛИВНЕ: Такав напад на српски народ, његову религиjу, чист jе безобразлук. Никад у животу не бих рекао такво шта за било коjу цркву, иако сам атеиста. Aли важно jе то ко jе онаj ко то говори такве ствари и шта хоће да каже. Сматрам да jе цело Чекићево излагање управо наjобичниjи фашистички напад на српство. То jе наjнижи напад на све историjске и друге вредности у коjе српски народ веруjе. Само се питам jедну ствар, како да два народа живе заjедно у jедноj земљи, у jедноj држави, под таквим околностима?

* ГЛAС: Чекић каже да jе основ српског фашизма срж српске националне културе, коjа се његуjе унутар породичне и племенске традициjе, кроз Мит о Косову и „Горски виjенац“?

ЛИВНЕ: Збиља не знам шта да кажем, на то jе немогуће одговорити. То jе тако некоректно, неразумно, то jе изузетно безобразно. Наравно, свака нациjа има своjе митове и своjе симболе, а код Срба Косово jе симбол српске историjе. Aли ето, све се може нападати, изокренути, све се може рећи да се не бираjу начини и изрази. Aли, без аргумената, то не вреди ништа.

* ГЛAС: О чему се ту ради, о говору мржње или искривљивању историjских чињеница?

ЛИВНЕ: Мислим да се ради о наjобичниjоj мржњи коjу, искрено да вам кажем, не разумем. Као Јевреj коjи jе изгубио целу породицу у рату, не осећам никакву мржњу према Немцима. Тачно, Немачка jе била нацистичка држава, али ови коjи данас живе нису криви за оно што се онда десило. То важи и за све земље. Како било ко може рећи да су данашња Србиjа или Република Српска фашистичке или да jе, све што jе у вези са српством, геноцидно? Не бих хтео да у тако кратком интервjуу уђем у историjска тумачења.

* ГЛAС: Какву поруку jе Србима и Бошњацима у БиХ Чекић послао измишљеним и опасним тезама?

ЛИВНЕ: Овим излагањем речена jе jедна много важниjа ствар. Човек када то прочита одмах се запита како то народи уопште могу да живе заjедно. Поред онога што емитуjе политички магазин ФТВ-а „60 минута“ и оваквих изjава, прво питање коjе се намеће jе како могу да живе два народа заjедно кад jедан део народа тако мисли о другом?

Позадина

* ГЛAС: Шта jе у позадини оваквих иступа?

ЛИВНЕ: Наравно, не можемо да знамо jе ли у позадини тога политичка наруџба. То jе напад за коjи сада не можемо тачно рећи ни до чега може да доведе. Добру не може довести. Јер Срби мора да реагуjу на такво нешто, а то реаговање не може бити приjатно. Надам се да они коjи буду реаговали неће употребљавати „аргументе“ и речи „фашисти и нацисти“ попут оних коjе jе таj историчар употребио. За тим нема ни потребе.

Аутор: Гпран Маунага

Извор: ГЛАС СРПСКЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: