fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Arie Livne: Bezobrazan napad na sve vrijednosti jednog naroda

Arie Livne
Arie Livne

Najniža vrsta napada istoričara Smaila Čekića na srpsko nacionalno biće, kulturu, religiju, Srpsku pravoslavnu crkvu jeste, u stvari, pravi fašistički napad na jedan narod, iako lično ne volim da koristim tu reč.

Izjavio je to u intervjuu za „Glas Srpske“ specijalni izaslanik Svjetskog jevrejskog kongresa i šef Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne.

Najniža vrsta napada istoričara Smaila Čekića na srpsko nacionalno biće, kulturu, religiju, Srpsku pravoslavnum crkvu jeste, u stvari, pravi fašistički napad na jedan narod, iako lično ne volim da koristim tu reč. Izjavio je to u intervjuu za „Glas Srpske“ specijalni izaslanik Svjetskog jevrejskog kongresa i šef Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne.

* GLAS: Kako gledate na izlaganje Smaila Čekića u Bošnjačkom institutu da su „Srbi genocidni fašisti“ i teze da je „srpski fašizam masovnog karaktera zahvaljujući srpskoj intelektualnoj, svjetovnoj i duhovnoj i političkoj eliti“?  

LIVNE: Šta, uopšte, da se kaže na sve to? Prvo, satanizovanje srpskog naroda nije nova stvar, ali to je važno zato što je to rekao evo i jedan istoričar. U emisiji FTV-a „60 minuta“ sve to je, u stvari, već rečeno, tako da tu nema ništa novo. U svemu tome najinteresantnije je to što se srpski narod naziva genocidnim. A genocidan narod je taj gde državno rukovodstvo svojom odlukom odredi da se drugi narod treba istrebiti, kao što su to Nemci učinili nad jevrejskim narodom, ili kao što su Hrvati to uradili po nalogu svoje vlade u ustaškoj Hrvatskoj nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom. To je genocid. Nema nikakve sumnje da je u svim ratovima, pa tako i u ratovima gdje su Srbi učestvovali, bilo ratnih zločina. Nažalost, to se izgleda ne da izbeći. Takvi su svi ljudi, ali tvrditi da je srpski narod fašistički i nacistički, e na to se mora odgovoriti.

* GLAS: Vaša iskustva sa fašizmom i nacizmom su i lična?

LIVNE: Cela porodica mi je uništena u Drugom svetskom ratu, u Aušvicu, Jasenovcu, u Mađarskoj. Činjenica je da se srpski narod u dva svetska rata borio na strani svetskih demokratija, na strani saveznika Amerike, Rusije, Francuske, Engleske. I ne treba posebno tražiti argumente i dokazivati da je srpski narod antifašistički. Ali, uzmimo opet kao primer Drugi svetski rat. Nema nikakve sumnje da je u Srbiji bilo fašističkih grupacija, kao što su bile one oko Ljotića ili Nedića, ali one su bile malobrojne. U isto vreme u BiH formirana je masovna Handžar divizija pod komandom jerusalimskog muftije. Iako je tako nikada ni u jednim srpskim novinama, ni na jednom mestu, nisam čitao da su Bošnjaci zbog Handžar divizije ili drugih zločina genocidan narod.

* GLAS: Ovaj istoričar i direktor Instituta kao nosioce „fašizma“ označava „ugledne srpske intelektualce, uključujući i vođstvo SPC“?

LIVNE: Takav napad na srpski narod, njegovu religiju, čist je bezobrazluk. Nikad u životu ne bih rekao takvo šta za bilo koju crkvu, iako sam ateista. Ali važno je to ko je onaj ko to govori takve stvari i šta hoće da kaže. Smatram da je celo Čekićevo izlaganje upravo najobičniji fašistički napad na srpstvo. To je najniži napad na sve istorijske i druge vrednosti u koje srpski narod veruje. Samo se pitam jednu stvar, kako da dva naroda žive zajedno u jednoj zemlji, u jednoj državi, pod takvim okolnostima?

* GLAS: Čekić kaže da je osnov srpskog fašizma srž srpske nacionalne kulture, koja se njeguje unutar porodične i plemenske tradicije, kroz Mit o Kosovu i „Gorski vijenac“?

LIVNE: Zbilja ne znam šta da kažem, na to je nemoguće odgovoriti. To je tako nekorektno, nerazumno, to je izuzetno bezobrazno. Naravno, svaka nacija ima svoje mitove i svoje simbole, a kod Srba Kosovo je simbol srpske istorije. Ali eto, sve se može napadati, izokrenuti, sve se može reći da se ne biraju načini i izrazi. Ali, bez argumenata, to ne vredi ništa.

* GLAS: O čemu se tu radi, o govoru mržnje ili iskrivljivanju istorijskih činjenica?

LIVNE: Mislim da se radi o najobičnijoj mržnji koju, iskreno da vam kažem, ne razumem. Kao Jevrej koji je izgubio celu porodicu u ratu, ne osećam nikakvu mržnju prema Nemcima. Tačno, Nemačka je bila nacistička država, ali ovi koji danas žive nisu krivi za ono što se onda desilo. To važi i za sve zemlje. Kako bilo ko može reći da su današnja Srbija ili Republika Srpska fašističke ili da je, sve što je u vezi sa srpstvom, genocidno? Ne bih hteo da u tako kratkom intervjuu uđem u istorijska tumačenja.

* GLAS: Kakvu poruku je Srbima i Bošnjacima u BiH Čekić poslao izmišljenim i opasnim tezama?

LIVNE: Ovim izlaganjem rečena je jedna mnogo važnija stvar. Čovek kada to pročita odmah se zapita kako to narodi uopšte mogu da žive zajedno. Pored onoga što emituje politički magazin FTV-a „60 minuta“ i ovakvih izjava, prvo pitanje koje se nameće je kako mogu da žive dva naroda zajedno kad jedan deo naroda tako misli o drugom?

Pozadina

* GLAS: Šta je u pozadini ovakvih istupa?

LIVNE: Naravno, ne možemo da znamo je li u pozadini toga politička narudžba. To je napad za koji sada ne možemo tačno reći ni do čega može da dovede. Dobru ne može dovesti. Jer Srbi mora da reaguju na takvo nešto, a to reagovanje ne može biti prijatno. Nadam se da oni koji budu reagovali neće upotrebljavati „argumente“ i reči „fašisti i nacisti“ poput onih koje je taj istoričar upotrebio. Za tim nema ni potrebe.

Autor: Gpran Maunaga

Izvor: GLAS SRPSKE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: