fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom

Iako je najveći deo stradao od ustaša, popisana su deca stradala od svih zaraćenih strana, kao i ona za koje se ne zna tačan uzrok i krivac smrti.
Deca ispred baraka u logoru u Sisku (Foto: Vikimedija)

„Stanje stvari“ ekskluzivno donosi spisak ubijene i umorene dece na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

Reč je o dva spiska stratišta dece ubijene i umorene u „NDH“ – prvi sa nazivom „veći“ (za stratišta na kojima je stradalo desetoro ili više dece) i drugi sa nazivom „manji“ (za stratišta na kojima je stradalo do devetoro dece). Spiskovi su dati po stratištima, azbučno.

Ukupan broj dosad popisane stradale dece (do 14 godina) iznosi 74.580 (sedamdeset četiri hiljade petsto osamdeset). Podsećamo da, prema statističkim standardima, uobičajena procena jeste da broj popisanih predstavlja oko petine ukupnog broja stradalih.

POGLEDAJTE VIDEO „DUBINA ZLOČINA“

Iako je najveći deo stradao od ustaša, popisana su deca stradala od svih zaraćenih strana, kao i ona za koje se ne zna tačan uzrok i krivac smrti.

Spisak je više godina stajao u Muzeju žrtava genocida.

Žrtve su popisane po azbučnom redu, u formatu: Ime (Ime oca) Prezime, godina i mesto rođenja, nacionalnost, ko ga je ubio/umorio

Deo spiska ubijene dece u Jasenovcu 

Ilustracije radi: Stratište Jasenovac ima 14.241 popisanu žrtvu, dečji logori Stara Gradiška (4.823), Sisak (1.245), Jastrebarsko (213)

Ističemo da je spisak nepotpun, i da je od najveće važnosti da se jave svi oni koji imaju podatke o nepopisanoj stradaloj deci sa teritorije „Nezavisne Države Hrvatske“.

Preuzmite spiskove:

Veća stratišta (PDF)

Manja stratišta (PDF)

Izvor: STANjE STVARI


Vezane vesti:

Reakcija Muzeja žrtava genocida na tekst „Spisak ubijene i umorene dece na teritoriji NDH – 74.580 popisanih imenom i prezimenom“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

4 Responses

  1. Stidim se svih srpskih i jugoslovenskih vlada koje od 1945. do 2021. nisu kompletirale spiskove genocidom pomorenih građana svoje države, posebno dece. Prema Rezoluciji Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, jedini koncetracioni logor za mučenje i ubijanje dece postojao je u Hrvatskoj. Pomoreno je 110.000 dece starosti do 14 godina. U Sistemu hrvatskih konc-logora Jasenovac ubijeno je 23.000 Jevreja, 80.000 Roma i 700.000 Srba. Saučesnice su ovog genocida sve jugoslovenske i srpske vlade koje nisu popisale imena svih žrtava.

  2. Toliki nemar prema svojim genocidno pokorenih građana nijedna vlada u svetu nije pokazala kao sve dosadašnje vlade Srbije. Hvala svima koji su sačinili spisak bar pobojene dece. Hvala “Stanju stvari” koje je ovaj spisak objavilo.
    Prosledi ću ga na sve adrese časopisa “Ljudi govore” i na sve svoje lične adrese.

  3. Zanima me da li postoji igde spisak ukupno pobijenih srbskih žrtava od strane ustaški zlikovaca, mislim i na one koji su pobijeni na kućnom pragu po selima i gradovima van Jasenovca Stare Gradiške Siska itd, u selu moje majke Ošve kod Maglaja odmah posle aprilskog rata 1941 upale su ustaše i poklale sve što su stigli ukupno oko147 žrtava trećina od toga su deca ispod 14 godina, zaklali bi majku na očigled male dece a onda ih sve zatvorili u kuću i zapalili, deca su naravno živa bila u tom trenutku to se ponovilo nekoliko puta u toku tog pokolja

  4. Na ovim spiskovima pronašao sam i strica Borivoja Kukića, tetke, Gospavu, Dostanu i Rosu Kukić, ali ne i Vinku Kukić rođenu 1926 godine. Na spisku nema ni tatine sestre i brata od strica , Stoje rođene 1937godine i Miloša rođenog 1941 godine. Svi su nastradali treći dan Vaskrsa 1942 godine u selu Derventa kod Milića ( Vlasenica, BiH).Možda ja nisam dobro pregledao spiskove, što je vrlo verovatno, ali ako ih nema evidentiranih, kako to može da se ispravi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: