fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти.
Деца испред барака у логору у Сиску (Фото: Викимедија)

„Стање ствари“ ексклузивно доноси списак убијене и уморене деце на територији Независне Државе Хрватске.

Реч је о два списка стратишта деце убијене и уморене у „НДХ“ – први са називом „већи“ (за стратишта на којима је страдало десеторо или више деце) и други са називом „мањи“ (за стратишта на којима је страдало до деветоро деце). Спискови су дати по стратиштима, азбучно.

Укупан број досад пописане страдале деце (до 14 година) износи 74.580 (седамдесет четири хиљаде петсто осамдесет). Подсећамо да, према статистичким стандардима, уобичајена процена јесте да број пописаних представља око петине укупног броја страдалих.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО „ДУБИНА ЗЛОЧИНА“

Иако је највећи део страдао од усташа, пописана су деца страдала од свих зараћених страна, као и она за које се не зна тачан узрок и кривац смрти.

Списак је више година стајао у Музеју жртава геноцида.

Жртве су пописане по азбучном реду, у формату: Име (Име оца) Презиме, година и место рођења, националност, ко га је убио/уморио

Део списка убијене деце у Јасеновцу 

Илустрације ради: Стратиште Јасеновац има 14.241 пописану жртву, дечји логори Стара Градишка (4.823), Сисак (1.245), Јастребарско (213)

Истичемо да је списак непотпун, и да је од највеће важности да се јаве сви они који имају податке о непописаној страдалој деци са територије „Независне Државе Хрватске“.

Преузмите спискове:

Већa стратишта (PDF)

Мања стратишта (PDF)

Извор: СТАЊЕ СТВАРИ


Везане вести:

Реакција Музеја жртава геноцида на текст „Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

4 Responses

  1. Стидим се свих српских и југословенских влада које од 1945. до 2021. нису комплетирале спискове геноцидом поморених грађана своје државе, посебно деце. Према Резолуцији Међународне комисије за истину о Јасеновцу, једини концетрациони логор за мучење и убијање деце постојао је у Хрватској. Поморено је 110.000 деце старости до 14 година. У Систему хрватских конц-логора Јасеновац убијено је 23.000 Јевреја, 80.000 Рома и 700.000 Срба. Саучеснице су овог геноцида све југословенске и српске владе које нису пописале имена свих жртава.

  2. Толики немар према својим геноцидно покорених грађана ниједна влада у свету није показала као све досадашње владе Србије. Хвала свима који су сачинили списак бар побојене деце. Хвала “Стању ствари” које је овај списак објавило.
    Проследи ћу га на све адресе часописа “Људи говоре” и на све своје личне адресе.

  3. Zanima me da li postoji igde spisak ukupno pobijenih srbskih žrtava od strane ustaški zlikovaca, mislim i na one koji su pobijeni na kućnom pragu po selima i gradovima van Jasenovca Stare Gradiške Siska itd, u selu moje majke Ošve kod Maglaja odmah posle aprilskog rata 1941 upale su ustaše i poklale sve što su stigli ukupno oko147 žrtava trećina od toga su deca ispod 14 godina, zaklali bi majku na očigled male dece a onda ih sve zatvorili u kuću i zapalili, deca su naravno živa bila u tom trenutku to se ponovilo nekoliko puta u toku tog pokolja

  4. Na ovim spiskovima pronašao sam i strica Borivoja Kukića, tetke, Gospavu, Dostanu i Rosu Kukić, ali ne i Vinku Kukić rođenu 1926 godine. Na spisku nema ni tatine sestre i brata od strica , Stoje rođene 1937godine i Miloša rođenog 1941 godine. Svi su nastradali treći dan Vaskrsa 1942 godine u selu Derventa kod Milića ( Vlasenica, BiH).Možda ja nisam dobro pregledao spiskove, što je vrlo verovatno, ali ako ih nema evidentiranih, kako to može da se ispravi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: