fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Smiljina rezolucija“ gromobran pred novom „Olujom“

REZOLUCIJA O USTAŠKOM GENOCIDU I DALjE JE U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI
Zgrada Skupštine R. Srbije; FOTO: Snimak ekrana internet sajta portala Pečat.

Piše: Nevenka Stojčević

Ni posle trećeg pokušaja u parlamentu koji se zove srpskim, u dnevni red skupštinskog zasedanja nije mogao da uđe Predlog Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. zato što za njega nije glasalo dovoljno poslanika.

Srbima se, očigledno, istorija ponavlja jer ništa od nje nisu naučili. U istorijskom neznanju, po svemu sudeći, prednjače takozvani narodni poslanici aktuelnog saziva Narodne skupštine Republike Srbije, i mnogi pre njih koji obraz i čast umesto savesti založiše partijskoj disciplini zarad pozamašnih plata i privilegija, pa zaboravom „overavaju“ stradanje svoga roda i ostavljaju otvorenom mogućnost da im se ono ponavlja.

Trebalo je da posle 80 godina od genocida nad svojim sunarodnicima, pošto im suverena država Srbija izbija iz ruku nemušta opravdanja u ime bratstva i jedinstva, jednoglasno usvoje Predlog i spasu svoje i duše svih koji nisu osudili ustaški genocid, a žrtvama predaka odaju dužno poštovanje.

Tim i takvim narodnim poslanicima najstarija koleginica i preživelo dete zatočenik najzloglasnijeg logora Jasenovac, gospođa Smilja Tišma obratila se drugi put 28. decembra govorom za pamćenje koji prenosimo u celini.

ANTISRPSKI SPORAZUM

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Živadin Jovanović naglašava da bi donošenje Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima bila svojevrsna brana i od vojnih sporazuma kakav je nedavno potpisan između Hrvata i Albanaca a koji je zaključen pre svega na antisrpskim osnovama. 

Ovaj sporazum mora da brine svakoga ko je zainteresovan za mir i stabilnost na Balkanu, jer on je osnovan na neprijateljskim planovima prema Srbiji koji imaju svoju predistoriju u prethodnim vremenima, karakterističnu po zajedničkom interesu bivših republika SFRJ da se teritorija Srbije smanji.

U ovom času nije moguće proceniti koliko je ovaj sporazum realno opasan i kakvi su njegovi krajnji dometi, jer to zavisi od sveukupnih geopolitičkih kretanja na jugoistoku Evrope, između Istoka i Zapada, ali s obzirom na to da je i to urađeno u dogovoru s moćnim silama Zapada, sigurno je da iza sporazuma ne stoji ništa dobro.

U konkretnom slučaju radi se o slanju poruke o bliskosti politika Hrvatske i Kosova, jer Hrvati imaju veliko iskustvo u progonu Srba kojih na Kosovu ima još oko sto hiljada i Albanci žele da ih se „oslobode“. Nas, svakako, zabrinjava upadljivo odsustvo odgovarajuće politike Beograda na etničko čišćenje Srba s njihovih vekovnih ognjišta, i posebno sa KiM, a u vezi s činjenicom da na krajnjem severu nemamo definisanu granicu s Hrvatskom, a na krajnjem jugu imamo otvorenu granicu s Albanijom. 

Smilja Tišma

TO JE GENOCID

Ja sam Smilja Tišma,
preživelo dete logoraš Jasenovca, osnivač Udruženja logoraša Jasenovca, najstariji poslanik ovog saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Molim predsednika za dopunu dnevnog reda tačkom koju smo čekali 80 godina, a to je Predlog Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945. 

Imam moralno pravo da kažem da je donošenjem Deklaracije o zločinu u Srebrenici 2011. godine srpski narod ukazao poštovanje prema svim drugim žrtvama osim prema svojim, jer 80 godina nijedno srpsko rukovodstvo nije uspelo da osudi genocid NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Koliko puta treba da se donese Deklaracija o Srebrenici da bi se donela prva Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Jadovnu, Lobogradu, Koprivnici, Danici u Sisku i širom NDH?

U NDH brutalno je ubijeno 74.000 dece. To je genocid! 

Samo u Jasenovcu je zaklano i brutalno umoreno cijanidom i izmoreno glađu 20.000 dece. To je genocid!
Dozvolite da budem advokat 74.000 dece koja su svirepo ubijena u NDH. Kolege poslanici, to je genocid! Kada hoćeš da ubiješ jedan narod – ubij im majke i decu. Fetus iz utrobi majki su vadile ustaše!
Sve možemo da oprostimo, ali decu ne možemo, i ne smemo da zaboravimo genocid! Na to nemamo pravo. Zapamtite da se Jasenovac prostirao na 240 kvadratnih kilometara, što je prostor 150 fudbalskih terena i bio je šest puta veći od Aušvica, a 700.000 ljudi, žena i dece je ubijano na 57 zverskih načina. To je genocid!

Zapamtite ovaj istorijski dan. Moramo da budemo glas jasenovačkih mučenika. Pa, zar treba da vas molim da donesete rezoluciju koju čekamo već 80 godina… Mi koji smo još živi i preživeli genocid nad genocidima 20. veka, da bismo doneli mir i pomirenje, da se genocid nikada više ne ponovi.
Rezolucija o genocidu NDH nije antihrvatska, ona je antiustaška.

Rezolucija treba da bude gromobran pred revizijom istorije i nekom novom „Olujom“. Patrijarh srpski Porfirije reče za ustaše da nisu Hrvati jer se ispisaše iz ljudskog roda kao neljudi. A kako se zovu oni koji proteraše 250.000 Srba iz Hrvatske? A kako se zovu ovi što 17. decembra potpisaše vojni pakt Zagreb–Priština?

Ja sam bila samo dete i bila sam već logoraš, samo zato što sam Srpkinja. I ja i cela moja familija. To je genocid!

Pa, logoraši su bili i u pelenama! Fetuse iz utrobi majki vadile su ustaše! To je genocid!

Od 1941. do 1945. stradalo je u NDH oko milion ljudi, žena i dece, samo zato što su bili Srbi. To je genocid!
Rezolucija je državno pitanje od najvećeg značaja za srpski narod i njegovu budućnost i suživot sa susedima.
Zar Afrikanka, sudija iz Zambije Nijamba u Hagu nije rekla da u jednoj opštini, Srebrenici, taj jedan dan, kada nije ubijeno ni jedno dete, ni žena ni starac, nije bio genocid?

Po srebreničkom modelu atomska bomba bačena na Nagasaki i Hirošimu, taj jedan dan u ratu izdvojen van svih okolnosti od 1941. do 1945. u Drugom svetskom ratu bio bi proglašen za nuklearni genocid.
Ruzvelt i Čerčil bi bili uhapšeni, a Hitler, Musolini i Jozef Mengele bi bili oslobođeni za Aušvic, Dahau i druge legore, kao što Naser Orić šeta slobodan za genocid koji je počinio nad Srbima u čitavoj Srebreničkoj regiji.

Jedine i apsolutne žrtve u Drugom svetskom ratu bili bi Japanci, kao što su u Srebrenici apsolutne žrtve samo jedne etničke pripadnosti, a u Srebreničkoj regiji je 1992. do 1995. besneo rat i žrtava je bilo na svim stranama pa su i Srbi bili žrtve.

Posle govora gospođe Tišme i prebrojanih glasova potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić konstatovao je da „Predlog Rezolucije ostaje u proceduri“. I zaista, Predlog je još u proceduri, na izjašnjavanju u Vladi Republike Srbije koja je u međuvremenu na inicijativu „Grupe 10 poslanika“ zatražila mišljenje Ministarstva spoljnih poslova i nadležnih resora pravde i zakonodavstva.

GLASALI PO SAVESTI

U trećem pokušaju da Predlog Rezolucije bude uvršćen u dnevni red Narodne skupštine „Za“ su glasala 44 poslanika. Među njima i Vladan Glišić, koji kaže da je usvajanje ove rezolucije neka vrsta njegovog političkog „vjeruju“ i da je to pitanje iznad stranačkih i idejnih podela, pitanje poštovanja svog naroda, naših predaka i samog sebe. Glišić pita zašto Srbija okleva, ako se mala Jermenija izborila da svet osudi za genocid moćnu Tursku i podseća da potpisivanjem vojnog sporazuma s Prištinom Hrvati pokazuju da su uvek spremni da Srbiju udare s leđa.

Primadona Narodnog pozorišta Jadranka Jovanović kaže da je glasanje „Za“ Rezoluciju za nju bila i dužnost i istorijski i moralni čin, jer se s preživelim logorašima Jasenovca srela 2017, a 2018. postala počasni član njihovog udruženja, a svoj umetnički doprinos njihovim naporima dala je snimanjem numere emitovane na izložbi „Jasenovac, pravo na nezaborav“ prikazanoj u Njujorku 2019. godine.

Bratislav Jugović, poslanik SNS, naglašava da je Čačanin i da niko njegov nije stradao u Jasenovcu, ali kao Srbin i otac ima svetu obavezu da glasa za Rezoluciju jer naša deca ne zaslužuju da nose krst genocidnog naroda. Jugović smatra da je posle tri izvršena genocida nad Srbima u 20. veku jasenovački zavet za svakog časnog Srbina isto što i kosovski zavet.

PRIPREME ZA NOVU OLUJU

Nekako u isto vreme, pred očima „srpskog sveta“ širom vaseljene i narodnih poslanika koji nisu našli za shodno da glasaju za Predlog Rezolucije, „briše“ se granica između Kosova i Metohije i Albanije, a Mario Banožić i Armend Mehaj potpisaše 17. decembra 2021. vojni sporazum po kome su se Zagreb i Priština dogovorili da će „hrvatski instruktori obučavati pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga“ i preneti im svoja stručna iskustva iz „Oluje“.

KONTINUITET HRVATSKE POLITIKE GENOCIDA

Akademik, prof. dr Vasilije Krestić kaže da ideje o genocidnom uništavanju Srba, o stvaranju velike i etnički čiste Hrvatske imaju užasavajući kontinuitet, od Vražje divizije 1914, i nadživljavale su sve državne okvire, političke i društvene sisteme od Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Mihovila Pavlinovića, Josipa Franka, Frana Supila, Stjepana Radića i Ante Pavelića do Franje Tuđmana.

Krestić smatra da sredina u kojoj se genocid doživljava kao prirodna pojava koja je imanentna ljudskom društvu od biblijskih vremena do naših dana, kako je napisao Tuđman, sredina u kojoj se tvrdi da veliki narodi „znaju ne odricati se svojih važnih ljudi, ni onih koji su odgovorni i za povijesne zločine“, kako je zločine pokušao da opravda don Živko Kustić u „Glasu koncila“, sredina koja je etnički očistila Hrvatsku od Srba – dokazuje da je morbidna i da zaslužuje da bude razobličena, žigosana i osuđena od čitavog civilizovanog sveta.

Zato Srbi ne treba da ustuknu, već treba da donesu Rezoluciju i konačno osude taj strašni genocid. Krestić dodaje da izjave hrvatskih zvaničnika i danas dokazuju da opaka netrpeljivost i vekovima usađivana mržnja prema Srbima nije nestala, da ne jenjava i da se učestalo ispoljava na najrazličitije načine, te da je svaka politička trgovina opasna po interese srpskog naroda i krajnje neizvesna.

I predsednik Hrvatske Zoran Milanović, 23. decembra iz Prištine, javnosti šalje poruku: „Na severu Kosova morate da budete uporni, jer ako se zapostavi (problem), nikada nećete moći da ga rešite.“ Kako to Srbi treba da čitaju? Pa, kako drugačije nego kao poziv na neku novu „Oluju“. To je, dakle, nezamisliv vojni pakt vojski koje su u istoriji Drugog svetskog rata upisane kao genocidni balisti i ustaše, potom 1990-ih širom sveta bili poznati kao zenge i UČK izvršioci etničkog čišćenja Srba sa vekovnih ognjišta iz Hrvatske i Kosova i Metohije.

Znači, isto toliko nezamisliv kao kada bi bio potpisan vojni pakt Teherana i Pjong Janga za unapređenje atomske bombe, ili pakt na relaciji Rim–Berlin–Tokio o stvaranju „novog“, a zapravo starog trojnog vojnog saveza!

Da li bi svet na takve saveze ćutao? Ruzvelt je na Jalti izjavio da Nezavisna Država Hrvatska treba da prođe proces denacifikacije, pre nego uđe u sastav Jugoslavije, ali kao i 1918. Hrvatima su bila oproštena sva zlodela počev od Vražje divizije do Jasenovca i genocida nad milion ljudi, žena i dece, do progona 20 odsto hrvatskih građana Srba tokom poslednjeg oružanog sukoba 1990-ih godina.

I tako, dok se narodni poslanici u srpskom parlamentu, za razliku od malobrojnih osvešćenih i savesnih, pokoravaju partijskoj disciplini i nisu „spremni“ da glasaju za Predlog Rezolucije o ustaškom genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima od 1941. do 1945, neki drugi su i te kako „za dom spremni“. Baš zato usvajanje Rezolucije sa kašnjenjem od 80 godina predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti i biološkog opstanka nacije. Jer da je doneta ranije, istorijski tok bi verovatno bio drugačiji i možda ne bi bilo „Oluje“ i „Bljeska“ i ne bi bio ostvariv vojni pakt između Zagreba i Prištine.

U tom smislu Rezolucija o ustaškom genocidu nad Srbima je jedini instrument preventivne diplomatije i odvraćanja od novog genocida i pretnje da se etničko čišćenje na severu Kosova desi u martu, na 17. godišnjicu pogroma iz 2004. Već samim Predlogom odgovornost za „Smiljinu rezoluciju“ je podeljena, a odluka o njenom donošenju ostaje na Vladi Srbije i njenom predsedniku Ani Brnabić. A nama ostaje da vidimo da li će vlasti Srbije s nadležnim resorima i narodni poslanici položiti kosovski i jasenovački zavet.

DA LI JE SKUPŠTINA SRBIJE POSTALA SABOR HRVATSKE?

Prenosimo otvoreno pismo Gojka Rončevića Mraovića, preživelog iz dečjeg ustaškog logora Jastrebarsko, povodom dešavanja u Skupštini Srbije:
Gospodo, je li ovo hrvatski Sabor?

Kao preživeli stradalnik dečjeg ustaškog logora Jastrebarsko, čiji su otac, majka, dva brata i sestra zverski ubijeni u zbegu na Petrovoj gori sa još 52.000 uglavnom srpskog življa, mislim da prefiks ,,narodni“ treba brisati ispred reči „poslanik“, pošto njih narod ne bira niti oni narodu polažu račune. Biraju ih šefovi partija i njima odgovaraju. Zato se i dešava da srpski Parlament usvaja Deklaraciju o Srebrenici (2011), a ne i Rezoluciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.
Od 2016. godine Udruženje preživelih logoraša Jasenovac, SUBNOR Srbije i Udruženje žrtava rata, sa više od 200.000 članova, u četiri navrata pokušavaju da Parlament donese Rezoluciju o osudi genocida ustaške NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Skupština gromoglasno ćuti ili odbija predloge. Skupština odbija i Predlog o izgradnji Memorijalnog centra u Beogradu. Zato uz pomoć prijatelja Jevreja donosimo Jerusalimsku deklaraciju o osudi genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima (2019). Republika Srpska isto tako donosi Deklaraciju o osudi genocida NDH nad Srbima.
U situaciji kada nam svi u okruženju prete tužbama za genocid: Hrvati, muslimani (Bošnjaci), Šiptari, mi nemamo odgovor.

Zato se pitam: Da li je ovo srpska Skupština ili hrvatski Sabor?
Ko nas to tuži za genocid?

Tuže nas vekovni neprijatelji srpskog naroda. Nažalost, to su najčešće konvertiti srpskog naroda, koji su „promenivši veru za večeru“ postali krvni neprijatelji sopstvenog naroda. Oni su učestvovali u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ protiv srpskog naroda. Oni predstavljaju uspešan i ujedinjen korpus slugeranja svih okupatora rodne grude. U njihovo ime, činili su nezapamćene zločine nad svojim narodom, uz blagoslov i svesrdnu pomoć vladajućih imperijalnih sila toga vremena, a to i danas čine. Tako su naša ,,braća“ Hrvati, pod vođstvom ustaše Franje Tuđmana, a koji su uz podršku Srba, posle 1.000 godina dobili državu, a od Vuka i Daničića ukrali jezik, u poslednjih 100 godina, uz pomoć austrougarskih i nemačkih saveznika, počinili najmanje tri genocida nad srpskim narodom. To se isto odnosi i na ekstremnog islamistu Aliju Izetbegovića i njegove prethodnike i sledbenike, s tim što su oni imali znatno duži vremenski period vladavine, pa su izvršili znatno veći broj genocida nad Srbima.
Zato mojim sunarodnicima poručujem – Zapamtite!
Narod koji nema istorijsko pamćenje osuđen je na odumiranje!

Izvor: PEČAT


Vezane vesti:

Smilja Tišma: Nemojmo po drugi put da ubijamo žrtve odbijanjem Rezolucije o osudi genocida u NDH

Skupština R. Srbije zaprimila Predlog Rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH

MUK U SKUPŠTINI SRBIJE: Potresno svedočenje Smilje Tišme – “teška tišina”, a onda aplauz

O tačnosti podataka Muzeja žrtava genocida o žrtvama Jasenovca

Udruženje logoraša Jasenovac najavilo proteste zbog nedonošenja rezolucije o genocidu NDH nad Srbima (VIDEO)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: