fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Smilja Tišma: Nemojmo po drugi put da ubijamo žrtve odbijanjem Rezolucije o osudi genocida u NDH

Kao dete sam bila logoraš samo zato što sam Srpkinja, i ja i cela moja familija. Od 1941. do 1945. stradalo je oko milion ljudi, žena i dece samo zato što su bili Srbi, to je genocid.
Smilja Tišma (Izvor: Snimak ekrana)

Izlaganje narodnog poslanika Smilje Tišme (92) na sednici Skupštine Srbije 23. 12. 2021.

Ja sam Smilja Tišma, preživelo dete logoraš Jasenovca, osnivač udruženja logoraša Jasenovca, najstariji poslanik ovog saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Molim predsedavajućeg za dopunu dnevnog reda tačkom koju smo sačekali i čekali 80 godina, a to je: Predlog rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1945.

Imam moralno pravo da kažem da je donošenjem Deklaracije o zločinu u Srebrenici 2011. godine srpski narod, ukazom poštovanja prema svim drugim žrtvama, osim prema svojima – jer 80 godina nijedno srpsko rukovodstvo nije uspelo da osudi, pokrene pitanje izvršenog genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Koliko puta je trebalo da se pokrene pitanje o Rezoluciji o Srebrenici da bi se donela Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Jadovnu, Koprivnici, Danici, Sisku i širom NDH. U NDH je bilo 83 logora u kojima je vršen pokolj i ubijanje srpskog naroda, i ostalih ljudi koji su voleli Jugoslaviju. U NDH brutalno je ubijeno 74 hiljade dece, to je genocid. A samo u Jasenovcu zaklano i brutalno umoreno cijanidom i izmoreno glađu 20 hiljada dece, to je genocid.

Bila sam samo dete, i bila sam logoraš samo zato što sam Srpkinja, i ja i cela moja familija je bila po logorima – ubijena, uništena, i to je genocid. Od 1941. do 1945. stradalo je oko milion ljudi, žena i dece samo zato što su bili Srbi, to je genocid. Braća Jevreji su pitanje broja stradalih uspeli da srede i da kod međunarodnih vlasti i svojih sunarodnika prikažu svoje stanje stradanja, a mi Srbi to nismo uspeli da dokažemo do danas.

Predsednik Hrvatske Milanović reče pre neki dan da Jasenovac i Srebrenica nisu isto i da bi onda trebalo sačiniti novi naziv za genocid – a ja koliko znam kao pravnik – sve ovo što je hrvatska država radila prema Srbima, Jevrejima i Romima to je pravi genocid! Samo Srbi nisu u stanju da donesu Rezoluciju i osude genocid nad svojim narodom.

Danas nosim bedž na kojem piše „80 godina od genocida u NDH“. Trebalo je do danas mnogo više da uradimo a nismo. Zar treba da molimo da se osudi genocid nad genocidima u 20. veku nad sopstvenim narodom? Treba da se stidimo seni jasenovačkih žrtava i mučenika, glasajte po svojoj savesti za dopunu dnevnog reda da bismo mogli usvojiti Rezoluciji i izvršiti taj moralni i istorijski čin za stradale žrtve u našem narodu. Jer Srbi nikada nisu bili u svojoj istoriji genocidni, bili su spremni da se bore za prava i sudbinu drugih naroda, da daju sopstvene žrtve za druge narode…

Treba da činimo sve u tom cilju zbog svoje dece i budućnosti na Balkanu, jer brutalno su ubijana deca u Jasenovcu i NDH, i to je pravi genocid. Kad hoćeš da ubiješ čitav narod, ubij majku i dete!

Kako sam duže vreme provela kroz logore sa dve sestre i bratom, oca su likvidirali već u aprilu, posle 10 dana nastanka NDH-a, a nas sa majkom i ostalim Srbima Zapadne Slavonije su dva puta terali u logor. Gledala sam kako ustaše peku, čereče – ovo je grozno, ali je istina – seku glavu, lome glavu detetu u logoru u Sisku… Videla sam kako je jedan ustaša jednom mališanu, mali dečkić, glavu otkinuo i bacio, a majci dete koje je dojila bacio na drugu stranu. Ja sam svojim očima gledala.

Dozvolite da se zahvalim svima koji su podržali jasenovačke velikomučenike, koji su ubijani na 57 načina i nad kojima je izvršen genocid. A i mi preživeli logoraši moramo probiti gromoglasnu tišinu i ćutanje u Skupštini, pa bi odgovornost za čin neusvajanja ove Rezolucije snosila Skupština Srbije – ako se ne zauzme za interese svog naroda i zemlje. Narod koji nema istoriju, istorijsko pamćenje i snagu da osudi genocid – osuđen je da mu se stradanje ponovi.

Ovo nije hrvatski Sabor koji ne priznaje genocid u NDH, ovo je srpski parlament i u tom smislu je dužnost ovog parlamenta da se postavi prema svom narodu na odgovarajući način. Nastojmo da po drugi put ne ubijemo žrtve odbijanjem Rezolucije o osudi genocida koji je nad njima izvršen. Nemojmo da izneverimo očekivanja prognanika „Oluja“ i „Bljeska“, i srpske dijaspore širom sveta, ali i Jevreja i Roma koji su takođe bili žrtve. Sve možemo da oprostimo i zaboravimo, ali decu ne možemo!

U ime srpskog naroda, i svih žrtava NDH-a, dozvolite predsedavajući da vam uručim moj lični primerak Rezolucije, jer ovaj čin je poslednji proboj logoraša Jasenovca, da se nikad ne zaboravi! Strašan smo genocid doživeli tokom Drugog svetskog rata, a posebno srpski narod.

Rezultati glasanja

Rezultati glasanja (Foto: Snimak ekrana)

Ukupno je glasalo 143, ZA je glasalo 30, NIJE GLASALO 113, protiv i uzdržanih nije bilo. Skupština Srbije nije prihvatila predlog Smilje Tišme

Transkript i oprema: Stanje stvari


Institut Arčibald Rajs: Dramatičan apel Smilje Tišme da Skupština usvoji Rezoluciju o ustaškom genocidu

Kao što smo već naveli, Srbija je jedinstvena zemlja na svetu čiji se zvaničnici ustežu da javno govore o stradanju svoga naroda i da javno žigošu vinovnike tog stradanja. O razlozima za takvo bizarno ponašanje moglo bi se nagađati, i oni se nesumnjivo kreću od kukavičluka i straha od zameranja (ni njima samima verovatno nije jasno kome i zbog čega), pa do površnih političkih računica, da neoustaška Hrvatska zauzvrat Srbiju ne bi prozvala za „Srebrenicu“ ili da Srbiji ne bi učinila neprocenjivu uslugu pa da joj u znak odmazde prepreči samoubilački „put“ u Evropsku uniju.

Tokom meseca decembra 2021. lažna „narodna skupština“ je bahato odbila da izglasa meru kojom bi se odobrila izgradnja memorijalnog centra za srpske žrtve genocida u NDH i da usvoji rezoluciju kojom bi dželati bili identifikovani a njihov zločin osuđen. Ovi nečuveni postupci, pa makar i jedne nelegitimne, marionetske družine koja se lažno predstavlja kao „narodna skupština,“ ostavljaju bez daha. Za te postupke, pored političkih oportunista koji su proglašeni za „poslanike,“ celokupnu odgovornost snosi zločinački režim na čelu sa uzurpatorom. Oni upravljaju i lažnom skupštinom i svim polugama uticaja i ustanovama u Srbiji. Zato će njihova imena doveka biti obeležena infamijom, bez mogućnosti da se ikada iskupe za ovo, kao ni za bezbroj drugih nepočinstava.

Gospođa Smilja Tišma, jedna od malobrojnih preživelih žrtava hrvatskog genocida na srpskim narodom, sada starica u poznom dobu svoga života, hrabro diže svoj glas protiv bezazornog delovanja vladajuće bande i njenih kolaboratera. U utorak 28. decembra 2021, ona je pred zgradom nekada uzorne ustanove, Narodne skupštine Srbije, zakazala protest i poslednji poziv da se odbačene zakonske mere uvrste u dnevni red. U nastavku prenosimo njeno potresno pismo i apel i ohrabrujemo sve naše čitaoce i pratioce da se bezuslovno odazovu.

Nemamo iluzija da će samo moralna akcija, bez korišćenja kuke i motike, motivisati bestidnike da se dozovu pravdi i razumu. Ali treba iskoristiti i ovu, kao i svaku drugu priliku, da se ljudsko smeće koje od vrha do dna zagađuje Srbiju žigoše i postavi tamo gde mu je mesto, na stub večnog srama.

Zato mi sa svoje strane apelujemo na sve čija savest nije zamrla i koji još uvek nisu korumpirani otrovnim bombonama zločinačke vlasti da se u 10 časova u utorak 28. decembra 2021. ispred Narodne skupštine pridruže gospođi Tišmi i zahtevaju javnu i zvaničnu osudu genocida izvršenog protiv srpskog naroda u NDH i podizanje spomen obeležja srpskim žrtvama.

Institut Arčibald Rajs


Izvor: STANjE STVARI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Sve ove koji nisu glasali (ne znam gde će im duša) marš iz Skupštine. SRAMOTA me je pomisli da se ovo me desiti a kamoli da se desilo. Eeee, Srbijo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: