Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

O tačnosti podataka Muzeja žrtava genocida o žrtvama Jasenovca

Datum objave: petak, 22 jula, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+
Srboljub Živanović
Srboljub Živanović

Predsednik Upravnog odbora Muzeja genocida u Beogradu, episkop slavonski g. Jovan Ćulibrk se stalno poziva na podatke o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora smrti koje poseduje taj muzej.

On je ujedno i član komisije, postavljen od strane Srpske pravoslavne crkve za razgovore sa rimokatolicima o zločinima Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog za vreme Drugog svetskog rata.

Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku tadašnje Jugoslavije je 1964 godine pokušalo da izvrši popis svih žrtava hrvatskog genocida u Jugoslaviji, u toku Drugog svetskog rata. Odluka da se izvrši popis žrtava doneta je na zahtev boračkih organizacija Jugoslavije. U dnevnom listu POLITIKA je objavljen formular u koji su svi oni koji su znali nešto o žrtvama trebali da unesu potrebne podatke.

Nažalost taj popis žrtava nije uspeo iz više razloga.

U Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora genocida ubijeno je od 1941. do 1945. godine preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma među kojima je bilo 110.000 dece ispod 14 godina starosti.

Prikupljeno je svega oko 40 % materijala, od koga je jedan deo bio sasvim nepouzdan. Gospođa Smilja Tišma, jasenovačka žrtva, je u ime Udruženja zatočenika i potomaka zatočenika hrvatskih logora genocida u NDH od 1941. do 1945. godine izjavila da je radila u tom ministarstvu na obradi popisa žrtva. Uverila se da u to ministarstvo nikada nisu stigli podaci iz njenog kraja u kome je izgubilo živote više desetina hiljada nedužnih ljudi.

Nisu stigli ni podaci iz npr. Grubišnog Polja, Bjelovara, Daruvara, Like itd. Savezni zavod za statistiku je uspeo da obradi samo oko 80.000 predmeta, a tadašnje Savezno izvršno veće je prekinulo taj rad, odbacilo taj popis i stavilo embargo na sav taj material.

Muzej genocida u Beogradu je skinuo embargo sa tog materijala, pa saradnici tog Muzeja sada obrađuju taj material kao da je on verodostojan. Naravno, Muzej pokušava da dopuni podatke koje poseduje novim naknadno utvrđenim imenima žrtava. Na žalost, Muzej nikada neće da sazna imena žrtava skuvanih u kazanima za pravljenje sapuna. Taj sapun je deljen u Srbiji peko Crvenog krsta, pa kada su ljudi saznali od čega je napravljen prestali su da ga uzimaju. Neće se nikada saznati imena žrtava spaljenih u Paćilijevoj peći ili pak žrtva čiji su leševi izvađeni iz masovnih grobnica pa spaljeni da bi se unuštili tragovi zločina.. Nikada se neće znati imena nerođene dece izvađene iz utroba majki, kao ni žrtava čije su leševe mesecima i godinama vode Save i Dunava nosile sve do Crnog mora.

Muzej žrtva genocida u Beogradu kao ni episkop g. Ćulibrk nikada se nisu osvrnuli na nalaz o broju žrtava Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu.

Muzej genocida u Beogradu koristi taj nepouzdani materijal o žrtvama hrvatskog genocida, a taj isti materijal koristi i episkop g.J ovan Ćulibrk.

Rezultati saradnika Muzeja genocida u Beogradu su sasvim nepouzdani, jer su rađeni na oskudnom i nepravilno prikupljenom materijalu, na koji je i tadašnji organizator popisa stavio embargo.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma je utvrdila na osnovu antropoloških i sudsko-medicinskih nalaza, na osnovu dokumenata, na osnovu pisanja hrvatskih medija iz vremena Drugog svetskog rata i na osnovu podataka koju su dali nemački i drugi obaveštajci da je u tom Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora genocida ubijeno od 1941. do 1945. godine preko 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma među kojima je bilo 110.000 dece ispod 14 godina starosti.

Muzej žrtva genocida u Beogradu ni episkop g. Ćulibrk se nikada nisu osvrnuli na ovaj nalaz Međunarodne komisije za istinu o Jsenovcu.

Profesor Dr. Srboljub Živanović

Predsednik Međunrodne komisije za istinu o Jasenovcu

London, Velika Britanija


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za O tačnosti podataka Muzeja žrtava genocida o žrtvama Jasenovca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top