Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Među najmonstruoznijim likvidacija porodice Olujić u Cerni

Pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su 17. februara 1992. godine u Cerni, kod Županje, ubili četvoročlanu porodicu Olujić zbog etničke pripadnosti, saopšteno je iz Dokumentaciono- informacionog centra “Veritas”.

Porodica Olujić prije ratnih dešavanja devedesetih

Ubistvo porodice Olujić spada među najmonstruoznije likvidacije u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, uz ubistva tročlane porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991. godine i četvoročlane porodice Čengić u Erveniku kod Knina u januaru 1992. Sve tri porodice bile su mješovitog hrvatsko-srpskog sastava.

“Veritas” je naveo da su porodicu Olujić – Radomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i maloljetnu djecu Milenu (16) i Marka (13) likvidirali pripadnici izviđačko-diverzantske satnije (čete) HOS-a, kojom je komandovao Tomislav Madi.

Dodaje se da je u Komletincima 17. februara 1992. godine Madi naredio pripadnicima čete Mariju Juriću, Zoranu Poštiću, Davoru Laziću i osobi sa nadimkom Bosanac da odu u Cernu “i pobiju četnike za koje on zna” iako je znao da se radi o civilima.

Naredio im je i da miniraju kuću, te im je za to dao puške, pištolje, mine, štapin, detonatorske kapisle i dva prigušivača, dok je pripadniku iste jedinice Miji Starčeviću naredio da ih tamo odveze, naveo je “Veritas”.

Jurić, Poštić, Lazić i Bosanac ušli su u kuću, i iz vatrenog oružja ispalili više hitaca u članove porodice Olujić – deset projektila pogodilo je Radomira, šest Anicu, a po jedanaest Milenu i Marka, zbog kojih su odmah umrli.

Odmah poslije, Poštić i Lazić su u kući uzeli lovačku pušku, patrone, 1.500 tadašnjih njemačkih maraka, beretku, lančić boje zlata sa privjeskom djeteline sa četiri lista i par zlatnih naušnica sa tri plava kamenčića.

Potom su kuću pokušali minirati, ali zbog nestručnog rukovanja do eksplozije nije došlo.

Ubice su se sa ukradenim stvarima vratile do Komletinaca, gdje su ih predali Madiju.

Zbog krivičnog djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, Županijski sud u Vukovaru 15. februara 2008. godine nepravosnažno ih je osudio na ukupno 57 godina zatvora – Madija na 20, Jurića na 12, Poštića na osam, Lazića na sedam i Starčevića na 10.

Vrhovni sud Hrvatske na sjednici 25. marta 2009. godine Juriću i Laziću je kaznu potvrdio, dok je ostalim smanjio, i to Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam.

Ubice porodice Olujić su bili pripadnici HOS-a, koji je krajem juna 1991. godine osnovala Hrvatska stranka prava.

Izvor: Glas Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: