Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Služen parastos za postradale u logoru Dubičke / Baćinske krečane 1941-1945

Datum objave: ponedeljak, 30 aprila, 2018
Objavljeno u Banija, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Krečane Dubičke

HRVATSKA DUBICA – U organizaciji Vijeća Srpske nacionalne manjine Općine Hrvatska Dubica i SPCO i Uprave parohije Kostajničko-Dubičke služio je parastos za postradale u logoru Dubičke/Baćinske krečane Gosp. Radoslav Anđelić, protojerej Dvorske parohije i administrator Kostajničko-Dubičke parohije.

Nakon službe prisutnima se obratio Predsjednik VSNM Milinko Simić i podsjetio rodbinu i prisutne na osnivanje logora koji je bio u sastavu logora Jasenovac. Logor se nalazio na površini od oko 3000 kv. metara, bilo je opasano žicom nekoliko objekata za smještaj logoraša. Tri krečne peći su bile ograđene žicom visine 3 metra. U tadašnjoj NDH bilo je oko 1.950.000 Srba. Vlasti su nastojale smanjiti broj Srba i stvoriti „čisti hrvatski životni prostor“. Prvi pravni akt bila je „Zakonska odredba za odbranu naroda i države NDH doneta 17.04.1941“. Ovo je bila zakonska odredba kojom je ozakonjen genocid nad Srbima i označavala je uništenje srpskog naroda kao etničke grupe samo zbog toga što pripadaju drugoj naciji i vjeri koja se razlikuje od nacije ili vjere ubice.

Simić se osvrnuo i na današnji trenutak. Svima je poznato da se u Republici Hrvatskoj umanjuju srpske i druge žrtve i da je na sceni revizionizam. Umanjuju se brojke postradalih, propagiraju se natpisi koji nisu primjereni ni prema mjestu ni prema žrtvama.
Jasno je da se ne može jedno govoriti a drugo raditi a to se čini u R Hrvatskoj. Pokušava se prikazati NDH i ustaški pokret kao pozitivan i državotvoran. Stravični zločini nad Srbima u NDH je najveći problem u procesu rehabilitacije NDH i ustaškog pokreta, te se zločin planira pripisati „divljim ustašama“.

Ovih dana lansirana je nova ideja od strane najviših vlasti u RH, da se formira jedna komisija koja bi trebala tačno da utvrdi koliko je bilo postradalih u logoru Jasenovac i drugim logorima. Na čelu te komisije našao bi se jedan Židov, angažovani bi bili nezavisni eksperti a imenovali bi se drugi članovi te komisije kompetentvni za tu oblast. Trebalo bi utvrditi tačan broj žrtava jer za sada o tome postoje različiti podatci. I to bi onda bila istina, kako kažu prihvatljiva za sve strane. Nastoji se dokazati od strane hrvatskih vlasti da dosta podataka ima u arhivama NDH koje sada nisu u posjedu RH. Da li će to biti tako to još ne znamo. To znači, ono što je zapisano to je bilo, gdje nema podataka – zapisa, to nije bilo. Možemo reći da za našu malu Općinu Dubicu i njena mjesta ne postoje precizni podaci.

Progon Srba iz Krajine slavi se kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Akcija se označava kao mitska pobjeda i poraz velikosrpske opasnosti. Po revizionistima ovom akcijom „riješeno je srpsko pitanje Srba u Hrvatskoj“.

Svjedoci smo da su spomenici NOB-a i ŽFT u RH uništeni. Vidite i sami kako su devastrirani spomenici i kosturnice na ovom grozomornom mjestu zvanom Dubičke/Baćinske krečane. Odavde put vodi u glavnu ulicu Dubice koja nosi ime ratnog zločinca.
Ali, ima jedna pozitivna stvar nastavio je Simić. Na prijedlog i zalaganje VSNM Općine Hrvatska Dubica koje traje već nekoliko godina, imamo obavještenje od strane Ministarstva kulture RH da će konačno Dubičke/Baćinske krečane biti upisane kao obilježje povijesno memorijalnog mjesta. Dakle, u planu je registracija ovog lokaliteta u toku ove godine jer zadovoljava uvjete za zaštitu odnosno registraciju kulturnog dobra. O ovom lokalitetu izrađena je znanstvena studija.

Mogu drugi da se kite da su nešto uradili. Da VSNM nije pokrenulo ovaj zahtjev ništa od toga ne bi bilo. Ostaje nam da budemo istrajni i da druga povijesno memorijalna mjesta važna za Srbe ove Općine a i šire budu registrovana kao Mrtveži, Prolazni logor Cerovljani, Slabinjska grobnica i spomenik, Živajski spomenik i dr. VSNM traži svakojaku podršku.

Prošlogodišnji zahtjev VSNM za upis u Prostorni plan Općine nekih obilježja je odbijen od Općine H.Dubica.

Simić je podsjetio da je protekle nedelje, povodom godišnjice proboja logoraša iz Jasenovca 22.04.1945. održano više komemoracija u Jasenovcu i okolini. Predsjednica Republike Hrvatske posjetila je JUSP Jasenovac, Židovi, Antifašisti i SNV, Sabor i Vlada RH, svako zasebno održao je komemoraciju. To znači da postoji duboka podijeljenost u hrvatskom društvu.

Simić je podsjetio da je u pravoslavnom crkvenom kalendaru 22.04. uveden kao poseban parastos u toku godine koji se služi za pobijene u Jasenovcu i ostalim logorima i stratištima u II sv.ratu. Tim povodom Patrijarh Irinej služio je liturgiju i pomen u Mlaki za postradale u logoru Jasenovac. Osvećena je i crkva Sv.Ilija u Mlaki. Patrijarh je pozvao na mir i praštanje. Uputio je duhovnu okrepu vjernicima i pozvao Srbe da se vrate u svoj zavičaj.

Na kraju u obraćanju prisutnima Simić je zahvalio na dolasku rodbine i prijatelja postradalih u logoru Dubičke krečane. Zahvalio članovima VSNM, vijećnicima, Predsjedniku Županijskog VSNM Sisačko-moslavačke županije Dušanu Polimcu i drugima na dolasku na parastos. Posebno pozdravio prisutne članice Kola srpskih sestara Kostajničko-Dubičke parohije, i sestri Danici zahvalio na pripremi žita i vina za današnji obred. Posebno se zahvalio Radoslavu Anđeliću protojereju Dvorske parohije i administratoru Kostajničko-Dubičke parohije na služenju parastosa.

Simić je konstatovao da se i ove godine nisu odazvali pozivu predstavnici gradova Bos.Dubica i Sremska Mitrovica. Znatan broj građana iz tih mjesta je postradao na Dubičkim krečanama.

(VSNM Hrvatska Dubica)

Izvor: Banija online

Vezane vijesti:

Parastos na dubičkim krečanama | Jadovno 1941.

Odlaskom oca Dalibora vjernici su izgubili mnogo | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top