Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Odlaskom oca Dalibora vjernici su izgubili mnogo

Hrvatska Kostajnica – Sa nevjericom i šokom primljena je vijest, među Srbima iz Banijskog trokuta, da je u 42-oj godini života iznenada preminuo Gosp. Dalibor Tanasić protojerej-stavrofor kostajničko-dubičke parohije. Dalibor Tanasić poslije kratke i teške bolesti preminuo je 10.02.2018. u popodnevnim časovima u jednoj Zagrebačkoj bolnici. Njegovo zadnje činodejstvovanje je bilo na Savindan. Krajem prošle godine žalio se na zamor, ali usprkos tome obavljao je savjesno povjerenu službu. 

Otac Dalibor je bio poštovan od pravoslavnih vjernika, nevjernika, djece i drugih građana. Priman je sa uvažavanjem kod lokalnih vlasti. U školi, kod djece koja su pohađala vjeronauk ulagao je mnogo energije i znanja u vaspitanju istih, ne samo u vjerskoj pouci nego i u etičkom vaspitanju.

Uspio je da kroz apel potakne parohijane da odvoje malo pomoći nemoćnim ostarjelim vjernicima, kojih je mnogo na Baniji, i olakšaju im staračke dane. Neki nesrećnici su zaboravljeni i od svoje bliže rodbine. U saradnji sa Kolom srpskih sestara u tome je uspio.

Liturgija na Svetog Savu 2016..godine
Liturgija na Svetog Savu 2016..godine

Dolaskom Dalibora Tanasića u kostajničko-dubičku parohiju, sabran je malobrojni vjerni pravoslavni srpski narod i krenulo se sa obnovom zapuštenih hramova. U Živaji, popravljen je ikonostas i nabavljene ikone u prostorijama parohijskog doma. Saniran je krov crkve Sv. Duhova i postavljen oluk i dvoja vrata u Dubici. Sanaciran je krov i urađena izolacija crkve Sv. Arhangela u Kostajnici. Popravljen krov crkve Male Gospojine na Tirolu. Izvršene neophodne popravke crkve Velike Gospojine u Kukuruzarima i uvedena struja. Privedeni kraju radovi na crkvi Sv. Ilije u Jovcu. Najviše radova izvedeno je u manastiru Komogovina i na zgradi koja će biti manastirski konak. Uz pomoć humanitarne organizacije Srbi za Srbe, nabavljena je oprema za izradu peleta u Komogovini. O svim navedenim radovima vodio je brigu otac Dalibor, a sve u vezi sa donatorima i ponegde sa lokalnim vlastima i Eparhijom.

Dalibor se uvijek i bez pitanja odazivao na saradnju sa Vijećima Srpske nacionalne manjine iz Kostajnice, Dubice, Majura, Dvora. Učestvovao je aktivnostima poput služenja parastosa na Bajića jamama, u dubičkoj Općini redovni parastosi na lokaciji logora Dubičke krečane, parastosi u Slabinji na grobnici postradalih Srba, Blagodarenje povodom Dana Slabinjske povelje, parastos za postradalu Slabinjsku i drugu djecu u logorima NDH i dr.

Dalibor Tanasić uz navedeno radio je mnogo, redovne svešteničke dužnosti i dr. Njegovo liturgijsko činodejstvovanje povezivalo je vjernike na putu između neba i zemlje. Može se reći da je crkva u Kostajnici uvijek bila puna vjernika na liturgiji.

Odlaskom oca Dalibora vjernici su izgubili mnogo, a Pravoslavna crkva izgubila je vrijednog, sposobnog i savjesnog sveštenika. Neka mu Bog podari mjesto gdje mu pripada.

Vjernici treba da ga se sjećaju po djelima jer je ostavio trag iza sebe.

Dalibor Tanasić rođen je 14.01.1976. u Donjem Vakufu. Završio je Bogosloviju. Prvo mjesto službovanja bilo mu je u Korenici. U Kostajnici je preuzeo svešteničku dužnost prije pet godina.

Upokojeni Dalibor živio je u braku sa suprugom Radojkom, sa kojom je imao maloljetne kćerke Nikolinu i Đurđinu. U njegovom radu porodica mu je bila od velike podrške i pomoći.

Prenos posmrtnih ostataka oca Dalibora Tanasića iz Zagreba u Kostajnicu biće izvršen 12.02.2018 u 17 časova u crkvu Svetog Arhangela Mihajla u Kostajnici.

Služba za upokojenje planirana je za 13.02.2017 u 08 časova.

Ispraćaj pokojnika planiran je istog dana između 09-10 časova. Sahrana Protojereja Dalibora Tanasića obaviće se u mjestu Žabalj u okolini Novog Sada u 15 časova.

Pozivamo vjerni narod i ostale građane da prisustvuju dočeku i službi za upokojenje.

(Milinko Simić)

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Upokojio se naš prijatelj Otac Dalibor Tanasić

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: