fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Parastos na dubičkim krečanama

Parastos_na_dubickim_krecanama_5.jpg

Nakon dužeg vremena, dana 25. aprila 2015. god. na dubičkim krečanama, služen je parastos za sve nevino ubijene Srbe koje su ustaše pobile 1941. god. na ovom mjestu. Logor je uspostavljen 1941. god. sa lijeve strane puta od  Dubice prema Kostajnici, neposredno kod sela Baćin, dvadesetak kilometara jugoistočno od Jasenovca.

Na ovom području dubičkih krečana ustaše su spaljivale muškarce, žene i djecu u tri peći koje su bile ograđene bodljikavom žicom visokom tri metra. Srbi logoraši su radili u kamenolomu i na pećima u kojima je pečen krečnjak i koji je služio za pokrivanje masovnih grobnica  pobijenih Srba na krečanama. Na njivama i u okolini logorišta iskopano je 7150 kostura žrtava, od toga je preko tristo dječijih. Stoga da se ne bi zaboravilo na ovo masovno stratište dubičkih Srba, ove godine u saradnji SNM Opštine Hrv. Dubica i SPCO-e Kostajnica, organizovan je parastos na koji su se odazvali Srbi iz okolnih mjesta prilažući voštanicu na molitveno sjećanje svih nevino ubijenih Srba.

Protojerej Dalibor Tanasić

Parastos na dubičkim krečanamaParastos na dubičkim krečanamaParastos na dubičkim krečanamaParastos na dubičkim krečanamaParastos na dubičkim krečanamaParastos na dubičkim krečanama

Izvor: SVEŠTENA EPISKOPIJA GORNjOKARLOVAČKA

 

Vezane vijesti:

Dragan Čubrić – Momčilo Krković: STRADANjE SRBA U 

Milan Bastašić: U SUSRET GODIŠNjICI PROBOJA …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: