fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (1)

 

jasenovac_holokaustU okviru obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 23. aprila, 2017., najavljeno je na jednoj internet stranici http://www.hiddenholocaust.info , da će u Ujedinjenim nacijama, u Njujorku, biti postavljena i izložba o Jasenovačkom logoru smrti u Hrvatskoj. Humanitarna organizacija „28. jun“ iz Kanade predstavlja se kao odgovorna organizacija za „marketing i brending“ ove izložbe nazvane u nadnaslovu HIDDEN HOLOCAUST (SKRIVANI ZLOČIN), a u naslovu: IZLOŽBA O AUŠVICU BALKANSKOG POLUOSTRVA.

Na prvi pogled, veoma korisna i važna inicijativa. Međutim, ukoliko čitalac ove Internet stranice za trenutak zastane, uočiće neprihvatljiv, moglo bi se reći i ponižavajući i omalovažavajući pristup sećanju na srpske žrtve u zloglasnom Jasenovačkom logoru smrti. Da počnemo iz početka ovu analizu – od nadnaslova:

U SAD reč HOLOCAUST gotovo isključivo vezana za genocid nad Jevrejima od strane nacista i njihovih saveznika u toku Drugog svetskog rata.

1. HIDDEN HOLOCAUST

Tačno je da se zločini nad Srbima skrivaju, to je Srbima poznato. Ali ono što ovde iznenađuje je da ga i organizator ove najavljene izložbe skriva izbegavajući istinu. Videćemo kako.

Ukratko, reč holokaust je starogrčkog porekla i znači žrtve spaljivanja. Posle Drugog svetskog rata, reč holokaust u francuskom i engleskom jeziku označava ubistva velikih razmera jedne socijalne ili etničke grupe, kao što je to bio masakr Jevreja od strane nacističke Nemačke. U SAD je ta reč gotovo isključivo vezana za genocid nad Jevrejima od strane nacista i njihovih saveznika u toku Drugog svetskog rata.

Da bi se čitaoci ovog obaveštenja još više zaveli i odveli ka banalnoj uopštenosti, pored skrivanog mesta zločina, organizator nam još saopštava da su žrtve „Aušvica Balkanskog poluostrva“ bili „ljudi, žene i deca“. O Srbima ni reči.

2. AUŠVIC BALKANSKOG POLUOSTRVA

Organizator najavljuje izložbu o „Aušvicu Balkanskog poluostrva“?! Nenamerno, zlonamerno, ili s namerom da obmane posetioca ove bolne izložbe, organizator ostavlja posetiocu i njegovom poznavanju istorije Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, da sam zaključi da se tu radi o Jasenovcu i o Srbima, uglavnom Srbima, a da se „Aušvic Balkanskog poluostrva“ ne nalazi u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Makedoniji, Crnoj Gori, ili u Srbiji, već u Hrvatskoj.

Da bi se čitaoci ovog obaveštenja još više zaveli i odveli ka banalnoj uopštenosti, pored skrivanog mesta zločina, organizator nam još saopštava da su žrtve „Aušvica Balkanskog poluostrva“ bili „ljudi, žene i deca“. O Srbima ni reči. Tako, u podnaslovu, organizator navodi da je:

„Oko 700000 ljudi, žena i dece izgubilo svoje živote u logoru uništavanja u Slavoniji, koji je napravljen i vođen od strane takozvane Nezavisne Države Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata“.

Sudeći po organizatoru, „700000 ljudi, žena i dece“, nemaju ni svoj nacionalni identitet, niti pripadnost. Organizator zacelo smatra da nema potrebe da se posebno naglašava o kome se radi.

Očigledno, organizator prikriva da je Jasenovac u Hrvatskoj i da je upravo u Jasenovcu zverski ubijeno oko 700000 Srba, ili više od 95% zatočenika u odnosu na ostale (Jevreje i Cigane).

Žrtve su žtrve, zar ne?

Što se pak tiče mesta zločina, organizator kaže Slavonija. Ko u svetu ne zna za Slavoniju? To svi znaju, zar ne? Greška je samo u pisanju. To je ustvari: Slovenija, Slovačka… ili tako nešto. Zna se uglavnom da je to negde na Balkanu. Hrvatska s tim nema ništa.

Očigledno, organizator prikriva da je Jasenovac u Hrvatskoj i da je upravo u Jasenovcu zverski ubijeno oko 700000 Srba, ili više od 95% zatočenika u odnosu na ostale (Jevreje i Cigane). Izbegavanje te činjenice dovodi u pitanje moralnu odgovornost i moralno pravo, da se ovom bezimenom organizatoru dozvoli organizacija jedne takve izložbe koja mora jasno reći istinu o srpskom stradanju, ma koliko to nekome nije politički podobna tema.

3. MALI PODSETNIK ORGANIZATORU I „PONOSNIM PARTNERIMA“

Jasenovački logor smrti u Hrvatskoj je stariji od logora u Aušvicu. Jasenovački logor je osnovan avgusta 1941. godine (Aušvic, oktobra 1941. godine), a oslobođen je od strane partizana, aprila 1945. godine (Aušvic je oslobođen januara 1945. od Crvene armije). U Jasenovcu je bilo preko 1000000 logoraša od kojih preko 95% Srba (bilo je još Jevreja, Cigana i ostalih). U Aušvicu je bilo preko 1000000 logoraša od kojih oko 90% Jevreja. Pored Jevreja bilo je zatočenika iz Poljske, Rusije; bilo je Cigani i ostalih.

Dakle, moglo bi se s pravom reći, bez namere neukusnog upoređivanja:

Posebno ističemo, da od ukupno 12 izloženih citata i od preko 600 reči, samo se 3 puta (i slovima tri puta) navodi rec SRBIN. Reklo bi se, da se ovako zamišljena izložba i ne odnosi na Srbe.

Nije Jasenovac Aušvic Balkanskog poluostrva, već je Aušvic Jasenovac Severne Evrope.

4. Naslovna strana ove Internet stranice obelezena je fotografijama prigodnih skulptura i citatima

Ime autora skulptura, za razliku od citata, nije navedeno. Isto tako, nisu navedena ni imena organizatora. Sve u svemu, osim „logo“ identifikacije „Ponosnih partnera“, autori ove internet stranice, dakle organizatori izložbe u Ujedinjenim nacijama ostaju bezimeni. Što se doduše tiče citata, autori su poznati. Tu su, poznati zločinci, između ostalih, od starije garde : Ante Pavelić i Alojz Stepinac, pa sve do savremenika Franje Tuđmana.

Posebno ističemo, da od ukupno 12 izloženih citata i od preko 600 reči, samo se 3 puta (i slovima tri puta) navodi rec SRBIN. Reklo bi se, da se ovako zamišljena izložba i ne odnosi na Srbe.

Običnom Amerikancu, posetiocu ove izložbe u Njujorku, posle izlaska iz palate Ujedinjenih nacija, ostaće u svesti uglavnom sledeće ključne reči: HOLOKAUST, AUŠVIC, BALKANSKO POLUOSTRVO. Drugim recima – masovno ubistvo Jevreja.

5. POSLEDNjA PRIMEDBA

Spisak nekih „Ponosnih partnera“ ove izložbe, kako ih snishodljivo predstavlja organizator, iznenađujući je:

1. Ujedinjene nacije,
2. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije (!?),
3. Univerzitet u Beogradu,
4. Jasenovac istraživački institut, Bruklin , Njujork,
5. Jad Vašem, Svetski holokaust memorijalni centar,
6. Andrićev institut,
7. Humanitarna organizacija 28. juni.

ZAKLjUČAK: Običnom Amerikancu, posetiocu ove izložbe u Njujorku, posle izlaska iz palate Ujedinjenih nacija, ostaće u svesti uglavnom sledeće ključne reči: HOLOKAUST, AUŠVIC, BALKANSKO POLUOSTRVO. Drugim recima – masovno ubistvo Jevreja.

Da bi se ova značajna izložba, koja bi trebalo da ima opštesrpski značaj, uspešno ostvarila u okrilju Ujedinjenih nacija, i time osvetlila istinu o stradanju srpskog naroda u klerofašističkoj – takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, neophodno je da odgovarajuće srpske institucije (Veritas, na primer), patriotske organizacije i pojedinci, bezuslovno zahtevaju od organizatora:

1. Da se objave imana članova organizatora izložbe,
2. Da se kvalifikovani pojedinci iz srpskih patriotskih organizacija iz Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Republike Srbije uključe u organizacionu strukturu koja će pripremiti ovu izložbu,
3. Da se objavi autor skulptura ukoliko su one predviđene kao eksponati izložbe,
4. Da se javnost upozna sa sadržajem planiranih eksponata,
5. Da se najava ove izložbe promeni s ciljem da se posetiocima neizostavno stavi do znanja da se izložba odnosi na Jasenovački logor smrti, a koji se nalazio u Hrvatskoj, takozvanoj „Nezavisnoj državi“.

dr Sima S. Mraović
Pariz, 14. oktobar 2016.

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Skrivani Jasenovački logor smrti u Ujedinjenim nacijama (2)

Povodom najavljene izlozbe u Ujedinjenim nacijama o srpskom stradanju u toku Drugog svetskog rata

Dr Predrag Ristić: Programska idejna skica za spomen obeležje Jasenovca

Dr Milan Bulajić: Karlina zamka genocida

Simo Brdar – „Najlonska Grobnica“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: