fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сјећање на холокауст подстицај да се страдање не понови

Директор Јеврјеског културног центра у Бањалуци Ђорђе Микеш.
Ђорђе Микеш

Међународни дан сјећања на жртве холокауста, који се обиљежава 27. јануара, није само дан сјећања, него подстицај да се најстрашније људско страдње у историји више никад не понови, рекао је Срни директор Јеврјеског културног центра у Бањалуци Ђорђе Микеш.

Микеш је подсјетио да се на велику жалост цијелог човјечанства у Другом свјетском рату десио погром Јевреја, као народа кога су њемачки фашисти хтјели да униште по дефиницији Хитлеровог „Мајн кампфа“, гдје се наводи да Јевреје и Роме треба побити, а од Словена направити робове.

„Почетком рата највећи злочини се дешавају у Украјини, гдје долази до масовног стријељања Јевреја. Међутим, њемачки потпуковник Адолф Ајхман, који је сматрао да је такво истребљивање јако споро, дошао је на идеју стварања концентрационих логора, гасних пећи, крематоријума“, подсјетио је Микеш.

Према његовим ријечима, јеврјески народ је свих година након рата, сам стварао успомену на шест милиона својих сународника, оснивањем Музеја холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, али и меморијалних центара у Вашингтону и Паризу.

„У Јад Вашему су милиони података о људима који су страдали за вријеме рата на монструозне начине. Нажалост, и дан данас постоје групе и политичке партије које имају негативистички приступ халокаусту и били би поново спремни на тако нешто, али су срећом у великој мањини“, нагласио је Микеш.

Микеш је истакао да је и Јеврјески културни центар у Бањалуци један начин подсјећања на Јевреје страдале у холокаусту.

„Прије Другог свјетског рата у Бањалуци је живјело 350 Јевреја, а постојале су и двије синагоге. Сви Јевреји Бањалуке страдали су или су отишли негдје и ако су преживјели нису се вратили. Обје синагоге су уништене и 70 година послије ми смо добили мјесто које припада Јеврејима који живе овдје“, навео је Микеш.

Он је додао да је за јеврејски народ јако значајно да ниједног тренутка није осјећао потребу за било каквом осветом, него само има жељу да ода почаст онима који су страдали и да спријечи било шта слично у будућности.

Микеш сматра да се свијет у великој мјери одужио Јеврејима признајући оно што се догодило.

„Оно што је можда за цијели свијет најзначајније, а што људи мало знају или томе не придају пажњу, јесте чињеница да је 27. јануар државни празник у Њемачкој, што је знак да је Њемачка, која је била аутор оваквих зала, признала своју прошлост и стала иза тога да се такве ствари више не дешавају“, рекао је Микеш.

Он је додао да су Јевреји свом народу одали пошту прикупљајући милионе података о свим жртвама, из свих дијелова Европе, а који су похрањени у Јад Вашему.

„Израел има развијен култ зеленила, па је тако непосредно послије Другог свјетског рата направљен парк у коме је сваки Јевреј који је живио негдје у Европи или Америци, дао добровољни прилог, којим је за сваког страдалог члана породице засадио један чемпрес. Сада постоји шума која подсјећа на све те људе“, рекао је Микеш.

Микеш је навео да је у свијету често спорна политика државе Израел, која можда некад није најмирољубивија у борби да сачува идентитет Израела, управо због тога што је то мјесто гаранција да се Јеврејима никад више не могу десити ствари које су се дешавале у Другом свјетском рату.

Он је додао да се данас рачуна да у свијету има око 20 милиона Јевреја, али да тај мали народ чува своју историју, религију, културу и језик.

Микеш је истакао да је хиљаде књига написано о томе зашто се десио холокауст, али да не види ниједан разлог довољно убједљив да би неко стао иза такве политике.

„Не постоји народ који такво нешто заслужује, нити разлог зашто би се тако нешто десило“, поручио је Микеш.

Он је истакао да су Јевреји, али и цијели свијет, дужни да поштују ово страдање, да се сјећају, али и да су све више дужни да причају о будућности и да помогну у њеном стварању.

Микеш је рекао да Јеврјеска општина Бањалука данас има 80 чланова, с тим што је врло мали број Јеврјеа, већ је углавном ријеч о члановима из мијешаних бракова.

„Покушавамо да сачувамо идентитет јеврејског народа на овим подручијма јер мислимо да су Јевреји у Бањалуци, али и у цијелој БиХ оставили значајан траг у историји, у култури, економији и цјелокупном животу“, нагласио је Микеш.

Међународни дан сјећања на жртве холокауста обиљежава се на дан када су совјетске јединице 1945. године ослободиле логорски комплекс Аушвиц-Биркенау у коме је, како се сматра, убијено више од милион људи.

Рачуна се да је током Другог свјетског рата у склопу нацистичког тзв. коначног рјешења убијено до шест милиона Јевреја, што је отприлике била трећина свих припадника тог народа. У великим дијеловима централне и источне Европе, јеврејска популација је практично тада нестала, или је сведена на потпуно незнатан број.

Послије сједнице Генералне скупштине УН 24. јануара 2005. године, када је обиљежавано шест деценија од ослобођења Аушвица, донесена је одлука којом је установљен Дана сјећања на жртве.

Извор: srna

Везане вијести:

Не дозволити нови холокауст

ЊЕМАЧКА ЈЕ ОДГОВОРНА ЗА ХОЛОКАУСТ

ЛИВНЕ: НЕ УПОТРЕБЉАВАЈТЕ НЕУТЕМЉЕНО ПОЈАМ ХОЛОКАУСТ!

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: