fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

LIVNE: NE UPOTREBLjAVAJTE NEUTEMLjENO POJAM HOLOKAUST!

Arie Livne.jpg

Prestanite da neutemeljeno upotrebljavate pojam holokaust, nemate pravo na to – poručio je danas političarima u BiH Arie Livne, specijalni predstavnik Svjetskog jevrejskog kongresa za bivšu Jugoslaviju.

„Huškanje zarad manipulativnih političkih ciljeva ne daje dugoročne i održive rezultate, a odgovornost doprinosi razumijevanju i kompromisu“, izjavio je Livne Srni.

On upozorava da se prečesto ratni zločini, praćeni izmjenama etničke strukture izvjesnog podneblja, pa i onih po naređenjima mjesnih komandanata, porede sa holokaustom jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu i zaključuje da nema nikakve osnove za to.

„Nemam namjeru ulaziti u nepotrebnu terminološku diskusiju oko problema zločina u Srebrenici. Da li je u Srebrenici, te u nekim drugim mjestima u BiH, tokom krvavog perioda građanskog rata, izvršen ratni zločin, etničko čišćenje ili genocid, pitanje je koje se ne može riješiti medijskim polemikama“, navodi Livne.

On kaže da je proteklo vrijeme od ratnih zbivanja prekratko, a rane još nisu zaliječene.

„Svi – i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali oplakuju svoje stradale. Još se nisu stekli uslovi za pristupanje razumnom, vanakademskom razmatranju svega što se desilo“, navodi Livne, koji je uz stručnog savjetnika Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Aleksandra Nikolića veoma zaslužan za sve prisnije prijateljske odnose između Srpske i Izraela.

Prema riječima Livnea, holokaust je jedinstvena istorijska pojava sa kojom se ne mogu porediti zločini protiv čovječnosti i zločin genocida, jer je genocid bio samo jedan aspekt holokausta.

„Dehumanizacija žrtve tokom ekonomskog, psihičkog i konačno fizičkog uništenja nastavljana je posthumno. Poleđina joj je bila ideološka, bazirana na rasnoj ideologiji, a egzekucija industrijski planirana. U završnici je bila potpuno irelevantna nacionalna, politička, polna, starosna, pa i vjerska pripadnost /onih koji su se pokrstili/ žrtava. Esens doktrine bio je u tome da nestajanjem Jevreja nacizam čini dobrobit čovječanstvu“, pojašnjava Livne.

On naglašava da je pojam holokausta nastao povodom uništenja šest miliona Jevreja širom Evrope, te dijelom i Sjeverne Afrike i da je jevrejski narod jedini koji ima pravo da upotrebi pojam holokausta.

Livne podsjeća na plan totalnog iskorijenjivanja jevrejskog naroda iz Evrope – sve do posljednjeg Jevreja – iz zemalja njihovog milionskog prisustva /SSSR i Poljska/, pa do zemalja u kojima ih je bilo svega nekoliko stotina /Portugal, Norveška i druge.

U kontinutiranim zločinima, navodi on, bilo je primjera kada su namjenski upućivani ratni brodići da pokupe jednog jedinog Jevreja sa pojedinog od grčkih ostrva u Egejskom moru.

U kontekstu analogije traženja izvinjenja od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, sa izvinjavanjem njemačkih političara jevrejskom narodu proteklih 60 godina, senator Srpske Livne kaže da je Dodik već više puta osudio zločine u Srebrenici i drugim mjestima BiH, koje su počinile sve zaraćene strane.

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedvosmisleno je i u više prilika izjavio da osuđuje zločin u Srebrenici i u svim drugim mjestima BiH od strane svih zaraćenih strana i pojedinaca, te da svi osumnjičeni moraju biti procesuirani. Konačno, želim da podvučem da je smisao mog reagovanja zahtjev da se jednom za svagda prestane neutemeljeno upotrebljavati pojam holokaust. Nemate pravo na to!“, zaključio je Livne.

On kaže da je tačno da su predsjednici demokratske Njemačke i Hrvatske izražavali žaljenje zbog zločina u Drugom svjetskom ratu.

„Sad je vrijeme kad je budućnost jasno pred nama kao prilika. Osjetljivost i odgovornost, pravda i pomirenje – tu se ne radi samo o priznavanju vlastitih nedjela i izvinjenjima. Radi se i o ispravljanju nepravdi gdje god je to moguće“, prenosi Livne riječi Josipovića u izraelskom Knesetu.

U razgovoru sa novinarom Srne on podsjeća na stradanje Jevreja u Evropi, kao i na podatke o stradanju Jevreja u zemljama bivše Jugoslavije.

Livne navodi da je 29. novembra 1941. godine SS-obergrupenfirer Rajnhard Hajdrih, šef glavnog bezbjednosnog štaba Trećeg rajha i guverner Bohemije i Moravske, poslao putem odjeljenja IV-B-4 SS-a, na čijem je čelu stajao po zlu poznati Adolf Ajhman, poziv na konferenciju o „konačnom rješenju jevrejskog pitanja“ grupi rukovodilaca SS-a zaduženim za egzekucije, te službenicima iz državnog aparata.

Konferencija je održana 20. januara 1942. u Grosen Vanzeu, berlinskom predgrađu, i jasno je da na njoj nisu učestvovali donosioci odluka, već predvodnici planiranja egzekucija. Očigledno, odluku je donio sam državni vrh prije konferencije. Time je Hajdrih postizao dva cilja: najprije je utvrđivao svoj položaj lidera u deportovanju i uništenju Jevreja, a potom i potpuno uključivanje državnog aparata i partije u to.

„Time ova konferencija temeljno predstavlja odluku države o planskom i sistematskom uništenju jednog naroda. Štaviše, sunovrat elementarnih ljudskih pristupa doveo ih je do diskusija o sudbini potomaka iz miješanih brakova do drugog koljena. Ajhman je tada podijelio jevrejsko prisustvo na evropskom kontinentu na one pod čizmom Trećeg rajha i one u zemljama kolaboracije i otpora Rajhu“, ističe Livne.

On smatra da, ipak, bez svestrane pomoći kvislinga širom okupirane Evrope, većine njemačkih zemalja saveznica, te njenih satelitskih tvorevina, kao npr. NDH, ne bi ni savršena njemačka mašina za uništavanje mogla da izvrši svoj zadatak na tako stravično precizan način.

Livne podsjeća da je u NDH, ukazom Glavnog ustaškog stana, već od 22. aprila 1941. započela čistka Jevreja, uz Srbe i Rome, iz privrede i javnih službi.

„Zabranjeno je stanovanje u sjevernom dijelu Zagreba, ruše se sinagoge, a 30. aprila 1941. proglašeni su rasni zakoni, preneseni iz nacističkih Nirnberških zakona iz 1935. godine: Zakonska odredba o rasnoj pripadnosti, Zakonska odredba o državljanstvu i Zakonska odredba o zaštiti arijevske krvi i časti hrvatskog naroda“, dodaje Livne.

On navodi da je proglašeno da jedino osobe „arijevske“ krvi mogu biti hrvatski državljani, a zabranjeni su brakovi između Jevreja i osoba „arijevskog“ porijekla.

U junu slijedi zakonska odredba o zaštiti narodne i arijevske kulture hrvatskog naroda, koja zabranjuje Jevrejima svako učešće u radu organizacija i ustanova društvenog, omladinskog, sportskog i kulturnog života.

„Najzvjerskija masovna ubijanja uslijedila su u logorima, među kojima je centralni bio sistem logora smrti Jasenovac. Valja naglasiti da je ubijanje Jevreja u NDH počelo već tokom uspostavljanja ustaške vlasti, dakle daleko prije odluke o „konačnom rješenju“ u Vanzeu“, kaže Livne.

On ističe da je formiranje 13. oružane brdske SS „Handžar divizije“ i učešće dijela bosanskih muslimana u njoj, dodatno usložilo postojeću kritičnu situaciju.

Prema njegovim riječima, liderska uvezanost jerusalimskog velikog muftije hadži-Mohameda Amin al Huseinija dodala je ovome i širi karakter `konačnog rješenja` i dovelo u opasnost Palestinu, imajući u vidu položaje general-feldmaršala Romela u Sjevernoj Africi.

Na početku okupacije Srbije pojavili su se saradnici okupatora, nedićevci i ljotićevski fašisti, koji su u velikom broju sarađivali u lovu na Jevreje, Srbe Mojsijeve vjere, te ih poturali među prvima u njemačke kvote odmazdi.

„Samo zahvaljujući toj saradnji i saradnji folksdojčera, SS general-major Harold Turner je mogao da ponosno proglasi Beograd za `Judenrein / Judenfrei Stadt`, kao prvi u Evropi“, navodi Livne.

Priredio Darko Terzić

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: