fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ne dozvoliti novi holokaust

Jerusalim — Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otvorio je večeras u Jerusalimu ceremoniju godišnjeg obeležavanja sećanja na holokaust nad šest miliona Jevreja.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/pomen-jevreji-vojnici.jpg

U memorijalnom centru Jad Vašem Netanjahu je uporedio nacistički genocid sa iranskim težnjama da proizvede nuklearno naoružanje, pozivima njegovih lidera na uništenje Izraela i njihovim negiranjem holokausta.

Izraelski premijer je naveo da baš kao pred Drugi svetski rat, danas postoje neki na svetu koji odbijaju da se suoče sa neprijatnim istinama.

„Na ovom mestu sam mnogo puta rekao da moramo na vreme da identifikujemo egzistencijalnu pretnju i da reagujemo protiv nje na vreme, a večeras pitam „zašto u godinama pred holokaust većina svetskih lidera nije videla opasnost pre nego što je ona došla? Svi znaci su bili tu. Da li je svet naučio lekciju iz prošlih greški? Danas se ponovo suočavamo sa jasnim činjenicama i pre stvarne opasnosti. Iran poziva na naše uništenje, on radi na nuklearnom naoružanju“, poručio je Netanjahu.

Na večerašnjoj glavnoj ceremoniji u Jad Vašemu bilo je i šest preživelih, sa šest simboličnih baklji u čast šest miliona ubijenih. Istovremeno, na video bimu su prikazani filmski kolaži ličnih priča svakog od njih.

Nemački nacisti i njihovi kolaboratori ubili su u holokaustu tokom Drugog svetskog rata šest miliona Jevreja, trećinu tadašnje jevrejske populacije. Danas je u Izraelu ostalo manje od 200.000 onih koji su preživeli holokaust.

Dan obeležavanja sećanja na žrtve holokausta je jedan od najznačajnijih u jevrejskom kalendaru. Tada su zatvoreni restorani, kafići i sva mesta za zabavu, a radio i televizijski program isključivo je posvećen dokumentarcima o holokaustu i razgovorima sa preživelima.

Sutra ujutru širom Izraela će se oglasiti sirene na dva minuta, kada pešaci uglavnom stanu, kao i automobili i autobusi, dok vozači i putnici stoje sa pognutim glavama.

Dalje ceremonije uključuju javno čitanje imena žrtava holokausta na mnogim mestima širom zemlje, među kojima je i parlament.

Đaci se oblače u belo i prekidaju nastavu da bi odali poštu ubijenima.

Nekoliko sati pred početak ceremonije, Univerzitet u Tel Avivu objavio je rezultate istraživanja, prema kojima su antisemitski nasilni napadi na Jevreje opali širom sveta u 2013, ali je antisemitizam postao prisutniji u Evropi, u kojoj jačaju ekstremističke partije.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: