Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Сазнајемо: Зграда са кафаном “Каленић” биће враћена Јеврејској општини

Датум објаве: среда, 28 марта, 2018
Величина слова: A- A+

У процесу реституције у току је поступак враћања зграде у Милешевској улици 2 на Врачару у којој је смештен популарни ресторан “Каленић”, сазнаје “Блиц”.

Фото: Ненад Којадиновић / РАС СРБИЈА
Фото: Ненад Којадиновић / РАС СРБИЈА

Ова зграда на Врачару и прича о њеној реституцији Јеврејској општини Београд, јер живих наследника нема, још један је пример тужне судбине целих јеврејских породица које су некада живеле у Београду и страдале у Холокаусту.

– Пред Агенцијом за реституцију – Јединицом за враћање имовине жртава Холокауста, у току је поступак по захтеву Јеврејске општине Београд за враћање одузете имовине иза ранијег власника Албертине Сабо, која је била сувласник зграде у Милешевској улици број два. Ова заграда одузета је применом Закона о национализацији најамних зграда и грађевинског земљишта, па је Јеврејска општина Београд потражује на основу Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника – каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

У приземљу зграде у центру Врачара деценијама је смештена и кафана “Каленић”, у пословном простору лево од улаза. Некадашњи власници зграде, међутим, нису живи. Нема ни живих наследника. Сви су страдали као жртве Холокауста.

Фото: Ненад Којадиновић / РАС СРБИЈА
Фото: Ненад Којадиновић / РАС СРБИЈА

Кућа је била имовина Адолфа Сабоа, инжењера из Београда, који је удео у власништву стекао пре Другог светског рата. За време немачке окупације зграда је одузета ранијим власницима, а због јеврејске припадности на основу Уредбе о припадању имовине Јевреја Србији, донете 28. августа 1942. године. После завршетка окупације, одузимање имовине је поништено, па је зграда враћена ранијим власницима. Међутим, како Адолф Сабо није преживео Холокауст, удео у тој згради стиче Албертина Сабо по основу наслеђа, која је ту непокретност користила као сувласник до национализације.

Подносилац захтева за реституцију је Јеврејска општина Београд, која по важећим прописима може остварити право на враћање имовине која је одузета припадницима јеврејске заједнице под условом да ранији власници немају живих законских наследника.

– Кафана још није враћена пошто је у току прибављање још неких доказа, а чим се утврде све неопходне чињенице, Агенција ће донети решење о враћању овог објекта – истиче Страхиња Секулић.

Иначе, овај национални ресторан у близини пијаце “Каленић” култно је место за многе Београђане. Позвали смо јуче за коментар ресторан “Каленић”, који је у приватном власништву, али су запослени од нас чули за просец реституције.

Председник Јеврејске општине Београд Данило Медић каже за “Блиц” да ресторан “Каленић” свакако неће мењати своју делатност.

– Нема ниједног разлога за то. Што се Јеврејске општине Београд тиче, пожељно је да таква места која су имиџ града, а ресторан “Каленић” то јесте за Врачар, остану да живе и раде. Ми кроз процес реституције потражујемо имовину која је некада припадала Јеврејима а остала је у државној својини, и сада се враћа локал који је био дат на управљање пословном простору града, а то је што се власничких односа тиче чиста ситуација – истиче Медић.

Враћена 53 објекта у граду

Према подацима Агенције за реституцију, до прошлог месеца Јеврејској општини Београд враћена су 53 објеката у Београду. Од тога 43 пословна простора, осам станова, једна гаража и једна зграда укупне површине 3.792 квадрата. Јеврејској општини Кикинда и Суботица враћено је 516 хектара, 15 ари и 66 квадрата пољопривредног земљишта, и то у Новом Кнежевцу 63 хектара, 64 ара, 45 квадрата, у Бачкој Тополи 422 хектара, 52 ара, 58 квадрата, у Суботици 28 хектара, 74 ара, 30 квадрата и у Кикинди један хектар, 24 ара, 33 квадрата. Такође су враћена и 442 квадрата неизграђеног градског грађевинског земљишта у Зрењанину Јеврејској општини Зрењанин.

Аутор: Данијела Нишевић

Извор: БЛИЦ

Везане вијести:

Реституција ће бити завршена за седам година | Јадовно 1941.

Реституција: Шта све дугујемо Американцима? | Јадовно 1941.

„Србија добар пример реституције жртвама Холокауста …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top