fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Srbija dobar primer restitucije žrtvama Holokausta“

Implementacija novog Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta značajna je za Izrael, pre svega zbog utičaja tog zakona na poboljšanje položaja jevrejske zajednice, kao i dobrog primera drugim zemljama da slede model koji je Srbija ustanovila, izjavila je ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam.

Strahinja Sekulić, Alona Fišer Kam i Robert Sabadoš
Strahinja Sekulić, Alona Fišer Kam i Robert Sabadoš

Alona Fišer Kam je, nakon sastanka sa direktorom Agencije za restituciju Strahinjom Sekulićem, ocenila taj zakon uspešnim, i navela da je važno da ambasada nastavi otvorenu komunikaciju sa Agencijom za restituciju o svim problemima jevrejske zajednice.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić rekao je da su usvojena zakonska rešenja takva da pokrivaju sve situacije u vezi sa imovinom jevrejske zajednice.

„Sudbinu jevrejske zajednice i posleratne događaje u vezi sa oduzimanjem imovine posmatrali smo zajedno i to je posebnost rešenja koje smo doneli, a koje je sada priznato svuda u svetu“, podvukao je Sekulić.

Dodao je da je Srbija želela da otkloni sve posledice Holokausta, i da tu imovinu preda jevrejskim opštinama na upravljanje, gde će ti prihodi od imovine, kako je dodao, biti korišćeni za memorijalne, edukativne, i u svrhe pomoći preživelim članovima jevrejske zajednice.

„Jedan deo Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta predstavlja i novčana pomoć jevrejskim zajednicama u iznosu od 950.000 evra godišnje narednih 20 godina“, objasnio je Sekulić i dodao da je taj model prihvatljiv za Srbiju, a da je za njega dobila i razumevanje od strane međunarodnih partnera.

„Resitucija Srbiju košta skoro 19 milijardi evra, i to je trošak koji ona ne može da podnese, zbog čega su tražena najbolja moguća rešenja“, rekao je Sekulić.

Komentarišući predloge Ministarstva finansija o uvođenju supstitucije, Sekulić je objasnio da se ne radi o zvaničnom stavu ministarstva, već jednom od predloga, ali da on smatra da to nije moguće.

Sastanku je prisustvovao i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš, koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom tog saveza sa Agencijom za restituciju, naročito u, kaže, delu koji se tiče novog zakona o vraćanju imovine žrtvama Holokausta.

„Ovo je jedinstveni zakon koji je Srbija donela, ne samo u regionu, već i u svetu“, istakao je Sabadoš i dodao da je cilj ohrabriti druge zemlje da donesu takav zakon koji znači ispravljanje dugogodišnje nepravde.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Restitucija će biti završena za sedam godina | Jadovno 1941.

Jevrejska opština: Godina trošenja, ali bez kočnica

Dva miliona evra od jevrejske imovine bez kontrole?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: