Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jevrejska opština: Godina trošenja, ali bez kočnica

Predsednik Jevrejske opštine Zemun i bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Nenad Fogel: Kockaju se ulaganjem u investicione fondove. Naša opština isključena

Zgrada Saveza jevrejskih opština Foto V. Danilov
Zgrada Saveza jevrejskih opština Foto V. Danilov

Kao neko ko ima direktan uvid u način na koji se deli 950.000 evra, koliko jevrejska zajednica prima godišnje, moram da kažem da su raspodela i trošenje bez ikakve kontrole obeležili prvu godinu otkako naša zajednica prima ogromna sredstva od Republike na ime obeštećenja za imovinu koja je ostala iza stradalih porodica, kaže za „Novosti“ predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

On je reagovao na tekst „Dva miliona evra od jevrejske imovine bez ikakve kontrole“, koji je izašao pre dva dana u našem listu, kao i na izjave predsednika Saveza jevrejskih opština Roberta Sabadoša da se izveštaji o svakom utrošenom dinaru redovno dostavljaju Ministarstvu finansija. Fogel tvrdi da se novac dodeljuje suprotno zakonu, paušalno, i da se SJO „kocka“ ulažući državne pare u investicione fondove.

– Oni čiju imovinu koristimo prevrtali bi se u grobu kada bi znali kako se troši ono što su teškom mukom stvorili. Umesto da poštuju zakon i novac koji žele da štede polažu na račune banaka, SJO se sa budžetskim sredstvima kocka preko investicionih fondova, npr. „Rajfajzen keš“ – kaže Fogel.

Kako tvrdi, pošto država nije formirala nadzorni odbor, koji bi kontrolisao trošenje novca, osam od devet jevrejskih opština „burazerski“ je podelilo, u decembru, 20 miliona dinara za projekte koji je trebalo da budu realizovani tokom 2017.

– Iz te raspodele je, na preporuku predsednika Saveza, isključena Jevrejska opština Zemun. Tih 20 miliona podeljeno je bez ikakvih kriterijuma – kaže on.

U Odboru za nadzor jevrejska zajednica ima pravo na dva člana, Svetska jevrejska organizacija za restituciju na još dva i država na jednog. Jedino država do sada nije delegirala svog predsednika. Ali po Fogelovom mišljenju, zanimljivo je i koga je delegirala jevrejska zajednica – Roberta Sabadoša, predsednika SJO, i Rubena Dajča, predsednika finansijske komisije Saveza.

– Oni koji odlučuju o trošenju budžetskih sredstava ne mogu sami sebe da kontrolišu – primećuje Fogel.

Nenad Fogel Foto Ž. Knežević
Nenad Fogel Foto Ž. Knežević

Jevrejska opština Zemun obratila se premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu pravde i očekuju da će se u Savezu uskoro pojaviti budžetska inspekcija.

Slične primedbe ima i Aleksandar Nećak, nekadašnji predsednik Saveza jevrejskih opština.

– Za sve što se dešava delom je kriva država jer ne poštuje sopstveni zakon i duže od godinu dana ne formira nadzorni odbor koji bi kontrolisao plan raspodele i trošenje para iz budžeta, a drugim delom SJO. Postoje određene nepravilnosti zbog kojih nemamo kome da se žalimo, jer nam svi kažu: „Nije naša nadležnost, obratite se nadzornom odboru.“ Vrtimo se u začaranom krugu – kaže Nećak.

NADZOR – OD NEDELjE

Nadzorni odbor, koji će kontrolisati namenu i trošenje sredstava po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta bez naslednika, biće formiran od nedelje. Kako saznaju „Novosti“, Vlada će tada na sednici izabrati svog delegata.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dva miliona evra od jevrejske imovine bez kontrole?

Četrdeset nekretnina vraćeno jevrejskim opštinama | Jadovno …

4.000 porodica čeka da im država vrati otete njive | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: