Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Restitucija: Šta sve dugujemo Amerikancima?

Datum objave: nedelja, 11 marta, 2018
Veličina slova: A- A+
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Beograd – Nije poznato šta sve u Srbiji po pitanju restitucije potražuju američki državljani.

Ambasador Kajl Skot za O2 kaže da niko ne očekuje da se sve odjednom vrati, ali da treba naći rešenje.

U agenciji za restituciju objašnjavaju da diskriminacija prema strancima ne postoji. Za sada, po pitanju restitucije, sa Amerikom nismo u problemu.

Dve zastave na istom mestu – potpuno normalno, ali treba li se zbog natpisa između njih zapitati otkud ovde? I koliko veliki treba da bude taj znak pitanja?

Domaćin kaže: nije prvi put da neko iz američke ambasade dobronamerno dolazi u agenciju za restituciju, a gost hvali.

Ali, pored dobre saradnje tu je, kako to ambasador Skot objašnjava, i interes. Brojni su američki građani koji su izgubili imovinu u periodu holokausta ili komunizma.

U agenciji za restituciju kažu da je procenjena vrednost ukupne imovine koja ne može da se vrati u naturi 13,6 milijardi evra. Koliki je američki deo, nije jasno, ali jeste nešto drugo.

„Srbija je specificna jer ne pravimo diskriminaciju stranim građinama i ne dozvoljavamosamo onim građanima čiije država ne daju našima i to je prirodno“, kaže Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Do kraja godine naturalna i crkvena restitucija ulaze u završnu fazu, a do sada se površina vraćenih poslovnih prostora, stanova i zgrada širom Srbije meri sa oko 450 hiljada kvadrata. U agenciji poručuju da u ovom trenutku imaju opterećenje od oko 1000 predmeta po čoveku.

(B92)

Izvor: Vaseljenska TV

Vezane vijesti:

„Mnogim Amerikancima vraćena imovina oduzeta u SRB ali…“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top