fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Mnogim Amerikancima vraćena imovina oduzeta u SRB ali…“

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je da je mnogim Amerikancima vraćena imovina oduzeta u Srbiji posle Drugog svetskog rata, ali ne i vlasnicima porodičnih firmi.

Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Nakon sastanka u Beogradu sa direktorom Agencije za restituciju Strahinjom Sekulićem, Skot je novinarima kazao da treba tražiti rešenje i za te državljane SAD-a koji potražuju imovinu u Srbiji.

„Srbija je primer za region i Evropu jer je efikasna i pravedna u vraćanju imovine oduzete za vreme komunizma i holokausta“, rekao je Skot.

Procenjena vrednost imovine koje ne može de se vrati u naturi je 13,6 milijardi evra, a Skot je rekao da je reč o ogromnoj sumi i da nije realno očekivati da Srbija to odjednom vrati.

„Moramo da nađemo način za rešenje“, naglasio je.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je rekao da ta agencija ima jako dobru saradnju sa američkom ambasadom.

On je je istakao da Srbija ne diskriminiše strane državljane kada je reč o restituciji i naveo da je imovina vraćana američkim, nemačkim, austrijskim i drugima državljanima.

Sekulić je rekao da po sadašnjem Zakonu o restituciji oduzete porodične imovine ne mogu da se vrate, zbog čega je predložena izmena zakona i trenutno je u Vladi Srbije.

Sekulić je kazao da je restitucija u zvaršnoj fazi i da je pri kraju vraćanje imovine crkvama i verskim zajednicama.

„Napravljen je značajan pomak i u vraćanju imovine žrtvama holokausta“, rekao je Sekulić i dodao da ne postoji diskriminacija stranaca.

Prema podacima Agencije za restituciju, crkvama i verskim zajednicama do sada vratila 58.578 hektara zemljišta i 92 hektara građevinskog zemljišta, kao i 90.928 metara kvadratnih različitih objekata.

Agencija je i bivšim vlasnicima vratila 4.298 poslovnih prostora, 854 stana, 916 zgrada što ukupno čini 6.068 objekata površine 435.500 metara kvadratnih.

Takođe, Agencija je bivšim vlasnicima vratila 302 hektara gradskog građevinskog zemljišta, 30.130 hektara poljoprivrednog zemljišta i 5.187 hektara šuma.

Agencija je vratila više hiljada kvadrata poslovnog prostora, stanova i zemljišta jevrejskim opštinama u Beogradu, Kikindi, Subotici, Novom Kneževcu, Bačkoj Topoli, Zrenjaninu.

(Beta / Tanjug)

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: