Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Savjet Evrope Zagrebu: Hitno osudite nacionalističku retoriku

Datum objave: sreda, 1 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Komitet Savjeta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina pozvao je danas zvanični Zagreb da hitno osudi nacionalističku i antimanjinsku retoriku na političkoj sceni i u medijima, da sprovede efikasne istrage i sankcioniše sve slučajeve zločina iz mržnje i govora mržnje.

Savjet Evrope u Strazburu   Foto: Wikipedia
Savjet Evrope u Strazburu Foto: Wikipedia

Komitet apeluje na hrvatske vlasti da započne ulaganje u infrastrukturu i to u dijelovima zemlje gdje se nastanjuju povratnici i Romi, kao i da poveća zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u javnim službama.

“Uspon nacionalizma i političke radikalizacije ima negativan uticaj na prava manjina, posebno u onim oblastima koje su bile teško pogođene konfliktom 90-tih godina”, navodi se u najnovijem mišljenju Savjetodavnog komiteta Savjeta Evrope o okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina.

U izvještaju je pohvaljen, kako se navodi, povoljan zakonski okvir za nacionalne manjine u Hrvatskoj i korake preduzete na promovisanju ostvarenju prava nacionalnih manjina na nacionalnim i lokalnim nivoima, ali njihova primjena često izostaje.

Kako se navodi u saopštenju SE, u javnim službama zaposleno je premalo predstavnika nacionalnih manjina, a pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma ne primjenjuje se u nekim oblastima.

Kao primjer, Komitet navodi povećan broj incidenata govora mržnje koji je, kako se navodi, postao prihvatljiviji u medijima i političkom diskursu.

Antimanjinska retorika i predrasude dominiraju velikim dijelom javne debate o nacionalnim manjinama, što rezultira time da mnogi pojedinci se uzdržavaju od ostvarivanja svojih prava iz straha od negativnih posljedica.

Komitet ukazuje i na prepreke za ekonomsku integraciju sa kojima se suočavaju povratnici, izbjegli tokom sukoba 1991-1995. godine, uključujući i one koje se tiču državljanstva.

Prilikom posjete Komiteta oblastima u koje su se Srbi vratili, konstatovano je da su osnovne javne usluge poput struje, gasa i vode dostupne sa prekidima. Takođe se navodi da se stiče utisak da od kraja sukoba nije bilo nijedne investicije u ozbiljno oštećenu infrastrukturu.

Dok su pozitivni koraci preduzeti na promovisanju integracije Roma, ocjenjuje Komitet, u izvještaju se kritikuje kontinuirana diskriminacija Roma navodeći da se u školama se romska djeca i dalje nailaze na segregaciju u nekim slučajevima. Uprkos tome, sve veći broj romskih studenata ušao je u visokoškolske ustanove.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Dignite glas protiv veličanja ustaštva!

Liberasion: Svjetski intelektualci traže smjenu Hasanbegovića

Svjetski mediji o ustašizaciji Hrvatske (VIDEO)

Diplomate u Zagrebu ograđuju se od Hasanbegovića
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top