Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjetski mediji o ustašizaciji Hrvatske (VIDEO)

Osim u regionu, fašizam u Hrvatskoj postaje jedna od glavnih tema i u Evropi.

Svjetski mediji o ustašizaciji Hrvatske Foto: Screenshot
Svjetski mediji o ustašizaciji Hrvatske
Foto: Screenshot

Tako je britanski nedjeljnik Nju Stejtsmen konstatovao da su se u Blajburgu okupile hiljade Hrvata da bi prisustvovali misi održanoj u čast fašističkim vojnicima ubijenim na kraju Drugog svjetskog rata.

Učešće državnog vrha Hrvatske na komemoraciji, smatra autor teksta, jedan je od najjačih dokaza da je najmlađa članica EU skrenula oštro desno.

U prilog tome, posljednjih dana govore i njihove izjave i javna podrška biskupu Franji Komarici i njegovom poređenju Banjaluke sa Blajburgom.

Izjava potpredsjednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka o tome kako je nastala Republika Srpska, za predsjednika Republike Milorada Dodika je neprimjerena i predstavlja pokušaj skretanja pažnje sa porodičnih afera ovog političara u Hrvatskoj.

U tekstu pod naslovom “Učinimo Hrvatsku ponovo jakom: Kako se fašizam pojavio u najmlađoj zemlji Evropske unije” autor opisuje crne zastave u Blajburgu, sa pozdravom “Za dom spremni!”

Taj pozdrav, kako navodi, bio je povezan s ustaškim režimom koji opisuje kao marionetsku nacističku državu koja je poslala hiljade Jevreja, Roma i Srba na smaknuće u logore smrti: “Među VIP gostima na komemoraciji u prednjem redu sjedio je Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac iz ratova devedesetih. Malo dalje bio je Zlatko Hasanbegović, novi hrvatski ministar kulture i ustaški revizionista. Tu je bio i Tomislav Karamarko, vođa desničarske Domoljubne koalicije koja je nedavno došla na vlast”.

A upravo posljednji u VIP loži, Karamarko, podržao je poređenje Banjaluke sa Blajburgom zbog kojeg je od banjalučkog biskupa Franje Komarice zatraženo izvinjenje. Karamarko je Republiku Srpsku nazvao kreacijom, a od predsjednika Republike Srpske zatražio je objašnjenje o tome kako je nastala.

Milorad Dodik, predsjednik Srpske:”Ako me pita na čemu je nastala Republika Srpska, onda ću mu reći da je nastala u želji srpskog naroda da se odbrani od ideologije ustaštva koja je 500.000 Srba odvela u Jasenovac, a Karamarko nastavlja tu vrstu politike u samoj Hrvatskoj. Republika Srpska je nastala na uvjerenju da Srbi imaju pravo na život i slobodu i na činjenici da se na taj način rješava pitanje odnosa Srba i Hrvata koji su kroz istoriju uvijek bili suprotstavljeni”.

Nepotrebno je, kaže Dodik da Karamarko i Komarica to pitanje recikliraju na ovakav način:”“Karamarku postavljam pitanje odnosa Hrvatske prema Srbima, zločinima nad njima i njihovom protjerivanju iz Hrvatske, te oduzimanju njihove imovine, nelegalnoj akciji Hrvatske vojske u Republici Srpskoj, posebno uništenju Mrkonjić Grada. Republika Srpska nastala na patnjama i žrtvama Srba, a ne na zločinu”.

Jasno je da se duh ustaštva iz Hrvatske prenio u BiH i Republiku Srpsku, ističe lider DNS-a Marko Pavić. Za njega je izjava Komarice, koju je podržao i kardinal Vinko Puljić, pogubna za dobru klimu i dalje odnose. Bilo je, kaže, očekivano da će se hrvatske vlasti ponašati demokratski kada uđu u EU.

“Ustaštvo je kao fašistički pokret znatno ojačalo u Hrvatskoj i on sada vlada Hrvatskom”, ističe Pavić.

A mostarske ulice će i dalje nositi imena zvaničnika fašističke NDH – Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Tako su odlučili poslanici HDZ-a BiH i SDS-a koji su danas na sjednici Ustavnopravne komisije glasali protiv inicijative SDP-ovog Denisa Bećirevića da se ukinu nazivi ulica po istaknutim ustaškim sljedbenicima.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Britanski list o pojavi fašizma u Hrvatskoj

AP o Blajburgu: Atrakcija za fašiste, ne može bez ustaša

Špigl: Nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji

AFP: NDH kao preteča današnje Hrvatske

Diplomate u Zagrebu ograđuju se od Hasanbegovića

„Hrvatska prikazana kao močvara najcrnjeg fašizma“

Opasne poruke iz Blajburga

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: