fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Hasanbegović vodi „kulturni rat” za hrvatsku desnicu

Marš ustaške crne legije (Foto Vikipedija)
Marš ustaške crne legije (Foto Vikipedija)

Na mestu ministra kulture u novoj hrvatskoj vladi nalazi se ultradesničar i osvedočeni fašista Zlatko Hasanbegović, koji svojim „kulturnim ratom” priprema teren za budućnost, navodi američki portal „Forin polisi”.

Pišući o hrvatskoj krajnjoj desnici, u tekstu se navodi da je njen cilj da postavi temelj za konačan napad na liberalnu demokratiju.

Za razliku od desničara u Poljskoj i Mađarskoj koji pokušavaju da miniraju svoje demokratske institucije, hrvatski ekstremisti i nacionalisti za sada svoj rat vode unutar kulturne scene.

Hrvatska desnica za sada nema moć da krene stopama Mađarske i Poljske pa stoga „kulturni rat” koji sprovodi Hasanbegović izaziva još više zlih slutnji jer priprema teren za budućnost, navodi se u tom, kako prenosi RTS, oštrom tekstu.

„Kulturni rat” Hasanbegovića za račun ultradesničara „natopljen je krvavom istorijom Balkana”, a ona ima ozbiljne posledice i danas, smatra „Forin polisi”.

Hasanbegović (42), je nekada bio istaknuti član ultradesničarske partije koja je otvoreno propagirala ustaški pokret iz Drugog svetskog rata (napustio je stranku, ali se nikada nije odrekao njenih načela), podsetio je američki portal.

Otkako je došao na vlast Hasanbegović nije ničim ublažio svoj radikalizam, pa je čak uskratio finansiranje progresivnim grupama i nezavisnim medijima.

On je takođe podržao revizionistički film „Jasenovac – Istina” koji negira razmere zločina koje je počila nacistička Nezavisna Država Hrvatska u Drugom svetskom ratu, prenosi RTS.

U tekstu se naglašava da je marionetska vlast NDH, zavisna od nacističke Nemačke, sistemski ubijala Srbe, Jevreje i Rome, tako okrutno da je i nemački vrh prigovarao.

Duboko zabrinuti zbog hrvatskog zaokreta ka krajnjoj desnici, upućeni ipak napominju da ektremisti neće uspeti da prigrabe vlast u celoj zemlji, kao što je to Viktor Orbanu uspelo u Mađarskoj. Desnica i esktremna desnica u Mađarskoj su pridobili 75 odsto glasača, kaže direktor zagrebačke kancelarije fondacije „Fridrih Ebert” Nenad Zakošek.

„Ovde je društvo podeljeno. Ne postoji mandat da se ide toliko daleko”, smatra Zakošek.

Forin polisi poručuje da se pristalice krajnje desnice kao što je Hasanbegović nikada neće odreći sna o „velikoj Hrvatskoj”, iako nema pokazatelja da su spremni da se late oružja zarad bosanskih Hrvata.

Za sada, kao navodi portal, vlada u Zagrebu pokazuje svoje mišiće blokirajući Srbiju u njenim pregovorima sa Briselom o članstvu u Evropskoj uniji.

Zakošek smatra da će progresivne snage u Hrvatskoj uzvratiti. Tokom procesa pristupanja EU postepen napredak je bio očit. „Po ulasku u EU, nastalo je nazadovanje, a Brisel tu ne može mnogo da učini. Unija je izgubila moć da utiče na politiku Zagreba koju je imala tokom pristupnih pregovora”, objašnjava Zakošek, prenosi Tanjug.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Ne znaju Jevreji šta je genocid!

Špigl: Nacionalistički ton u Hrvatskoj sve glasniji

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: