fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Савјет Европе Загребу: Хитно осудите националистичку реторику

Комитет Савјета Европе за заштиту националних мањина позвао је данас званични Загреб да хитно осуди националистичку и антимањинску реторику на политичкој сцени и у медијима, да спроведе ефикасне истраге и санкционише све случајеве злочина из мржње и говора мржње.

Савјет Европе у Стразбуру   Фото: Wikipedia
Савјет Европе у Стразбуру Фото: Wikipedia

Комитет апелује на хрватске власти да започне улагање у инфраструктуру и то у дијеловима земље гдје се настањују повратници и Роми, као и да повећа запошљавање припадника националних мањина у јавним службама.

„Успон национализма и политичке радикализације има негативан утицај на права мањина, посебно у оним областима које су биле тешко погођене конфликтом 90-тих година“, наводи се у најновијем мишљењу Савјетодавног комитета Савјета Европе о оквирној конвенцији за заштиту националних мањина.

У извјештају је похваљен, како се наводи, повољан законски оквир за националне мањине у Хрватској и кораке предузете на промовисању остварењу права националних мањина на националним и локалним нивоима, али њихова примјена често изостаје.

Како се наводи у саопштењу СЕ, у јавним службама запослено је премало представника националних мањина, а право на употребу мањинских језика и писма не примјењује се у неким областима.

Као примјер, Комитет наводи повећан број инцидената говора мржње који је, како се наводи, постао прихватљивији у медијима и политичком дискурсу.

Антимањинска реторика и предрасуде доминирају великим дијелом јавне дебате о националним мањинама, што резултира тиме да многи појединци се уздржавају од остваривања својих права из страха од негативних посљедица.

Комитет указује и на препреке за економску интеграцију са којима се суочавају повратници, избјегли током сукоба 1991-1995. године, укључујући и оне које се тичу држављанства.

Приликом посјете Комитета областима у које су се Срби вратили, констатовано је да су основне јавне услуге попут струје, гаса и воде доступне са прекидима. Такође се наводи да се стиче утисак да од краја сукоба није било ниједне инвестиције у озбиљно оштећену инфраструктуру.

Док су позитивни кораци предузети на промовисању интеграције Рома, оцјењује Комитет, у извјештају се критикује континуирана дискриминација Рома наводећи да се у школама се ромска дјеца и даље наилазе на сегрегацију у неким случајевима. Упркос томе, све већи број ромских студената ушао је у високошколске установе.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

Дигните глас против величања усташтва!

Либерасион: Свјетски интелектуалци траже смјену Хасанбеговића

Свјетски медији о усташизацији Хрватске (ВИДЕО)

Дипломате у Загребу ограђују се од Хасанбеговића

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: