fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rusi ne zaboravljaju zverstva ustaša: Hiljade Hrvata i bosanskih muslimana ratovalo na Istočnom frontu, „istakli“ se zločinima nad civilima

Da ratuje na Istočnom frontu protiv SSSR-a u julu 1941 u NDH se prijavilo čak devet hiljada ljudi.

Okrutnost Ustaša na Istočnom frontu u Drugom svetskom ratu i njihova zlodela za vreme NDH Rusi nisu i ne žele zaboraviti. Povod za podsećanje bila je 60 godišnjica smrti Ante Pavelića inicijatora slanja ustaša na Istočni front i organizatora genocida nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

Moskovski sajtovi su podsetili da je Ante Pavelić umro u Madridu 28. decembra 1959. godine od posledica ranjavanja u Argentini kada je na njega pucao Srbin iz Crne Gore Blagoje Jovović koji je prvo bio u partizanima a posle razočarenja se pridružio četnicima Draže Mihajlovića.

Pod naslovom „Verni Hitlerov legionar“ ruski sajt Gazeta.ru piše kako su za vreme NDH na čijem je čelu bio Ante Pavelić žestoko i masovno ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

– Za vreme NDH Pavelić je nastojao da se dodvori Hitleru. Nemci su Pavelića doživljavali kao prijatelja Benita Musolinija. Pavelić je 23. juna 1941. zamolio Hitlera da pošalje hrvatske jedinice na Istok. Hitler je dao saglasnost 1. jula i već 2. jula su otvorena mesta za prijavljivanje u dobrovoljačke odrede. Želju da ratuje na Istočnom frontu protiv SSSR-a imalo je čak devet hiljada ljudi. Na kraju je NDH poslalo na Istočni front dve divizije i poseban puk. Ustaše su žestoko ratovale i u Staljingradskoj bitci.

Nenaviknuti na hladnoću, ustaše su svoj bes iskaljivale na obične ljude. Ubijali su civilno stanovništvo. Sistematsko iživljavanje pretvorilo se u njihovu glavnu zabavu. Sa ciljem propagande NDH na Istočni front je dolazio i Ante Pavelić koji je 24. septembra 1942. podelio nagrade onima koji su se posebno isticali. Ordenje su dobili i hrvatski piloti-dobrovoljci – piše Gazeta.ru.

Na istočnom frontu protiv SSSR-a je ratovalo od 1941. do 1943. po podacima ruskih istoričara 6300 ustaša od čega 4200 Hrvata i 2100 bosanskih muslimana vojnika i oficira. Oni su nosili nemačke uniformne sa našivenim amblemima NDH. Ustaše su bile pod nemačkom komandom grupe armija „Jug“.

Foto: Arhiva

Što je bilo više poginulih Hrvata povećavao se broj dezertera ne samo medju vojnicima nego i oficirima. Tako je u leto 1942. bilo vraćeno u Hrvatsku 144 vojnika i 43 oficira „zbog bolesti i sklonosti dezerterstvu“. Da bi se sprečilo dezerterstvo vojni sud je kažnjavao vojnike i oficire na zatvor od dve do deset godina a njih četvoro je bilo streljano.


Ruski istoričari pišu da je posebno okrutan bio komandant hrvatskog legiona Ivan Markulj koga je kasnije zamenio Marko Mesić, rodjak bivšeg predsednika Hrvatske Stipe Mesića. Za ratovanje protiv Crvene armije Marko Mesić je kao artiljerijski oficir dobio u februaru 1942. nemački „gvozdeni krst“. Inače, Marko Mesić je bio potpukovnik jugoslovenske kraljevske vojske i pred rat je službovao kao artiljerac u Nišu.


Kako su ustaše žestoko ratovale bez obzira na velike gubitke pokazuje to koliko su nagrada dobili od nemačke komande.


Za vreme Staljingradske bitke temperature su padale do minus 30. Krajem januara 1943. desetkovane ustaše su se predale Crvenoj armiji. Prema podacima istoričara od 4465 ustaša koji su ratovali na Istočnom frontu poginulo je skoro 90 posto.

Foto: Arhiva


U leto 1943. godine 106 zarobljenih ustaša bili su prebačeni u Suzdalj a zatim u Krasnogorsk gradić u Podmoskovlju gde je formirana posebna jedinica. Njeni vojnici su nosili uniforme Jugoslovenske kraljevske vojske. Jedinicom je rukovodio pukovnik Marko Mesić koji je pozivao Hvate da predju na stranu antihitlerovske koalicije. Pavelić je zbog toga lišio Mesića svih državnih nagrada. Kasnije je pukovnik Mesić rukovodio brigadom koja se nazivala dobrovoljačkom u kojoj su bili Hrvati koji su zarobljeni ili dezertirali iz hrvatskog legiona. Krajem 1944. oni su prebačeni u Jugoslaviju gde ratovali protiv Nemaca i imali su velike gubitke. Mesić je posle rata živeo u Zagrebu gde je umro 1982.

LOV NA PAVELIĆA

Jedan od najčitanijih ruskih sajtova Gazeta.ru detaljno je opisala kako je posle Drugog svetskog rata vodjena potraga za Pavelićem koji je iz Italije zahvaljujući vezama u Vatikanu bio prebačen u Argentinu. Tamo je Pavelić uživao gostoproimstvo predsednika Huana Perona. Blagoje Jovović je pucao u Pavelića 10. apila 1957. na dan proslave 16 godina od proglašenja NDH. Od pet hitaca u Pavelića samo dva su ga pogodila u ruku. Pavelić je argentinskoj policiji izjavio da je na njega atentat organizovala UDBA. Poslednje dve i po godine Pavelić je živeo u Frankovoj Španiji gde je i sahranjen.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: