Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pucanj u prazno: Djelo koje je rehabilitovalo Dražu

Datum objave: ponedeljak, 28 oktobra, 2019
Veličina slova: A- A+

Ovaj ugledni advokat i pisac ukazao je i na deo knjige „Pucanj u prazno“ u kome Rutam govori o savezniučkom bombardovanju srpskih gradova krajem Drugog svetskog rata, koji su pretrpeli više rušenja i žrtava nego od nacista.

Posjetioci na jednoj uspješnoj promociji koja se održala u maju ove godine mogli su da se upoznaju sa knjigom o dubrovačkim Srbima katolicima „Gospar Mato Gracić“ istoričara Saše Nedeljkovića i advokata i pisca Predraga Savića, delom „Čuda Svetog Mine u Beogradu“ dr Jovana Janjića i izuzetno vrednim reprint izdanjem „Pucanj u prazno“ (Miss Fire) Džaspera Rutama, knjige koja je po mnogima promenila srpsku istoriju.

O ovim knjigama govorili su Predrag Savić, Saša Nedeljković, dr Jovan Janjić i Zdravko Elez, a Stana Šehalić, dugogodišnji rukovodilac u više izdavačkih kuća i urednik u sve tri pomenute knjige, dala je ovoj promociji poseban ton i šarm ističući u uvodnom delu kako se sa osnivačima „Narodne prosvete“ druži još od studentskih dana. Promociji je prisustvovao i Zoran Milačić, pravnik iz Kučeva, unuk Raška Milačića, sveštenika koji je bio u štabu Velimira Piletića, koga su ubili partizani 1945. godine.

Predstavljajući ukratko sva tri naslova Zdravko Elez osvrnuo se posebno na knjigu Džaspera Rutama iz 1946. godine u kojoj je na autentičan način predstavio Ravnogorski pokret na čijem čelu je bio Dragoljub Draža Mihailović.

Rutam je četničim štabovima boravio tačno 372 dana 1943. i 1944. godine i kao vešt analitičar i pisac uspeo da sagleda ulogu i prirodu Dražine vojske, koja je u očima saveznika od iskrenih antifašista i boraca za slobodu svog naroda, na kraju rata ostavljena na cedilu i prepuštena na milost i nemilost favorizovanih partizana i doživela tragičnu sudbinu.

-O ovoj knjizi u Srbiji se gotovo ništa nije znalo do 2004. godine kada je iskorišćena u Skupštini Srbije kao jedan od dokaza da Ravnogorski pokret nije sarađivao sa nacistima a u tada izglasani zakon uneta odredba o izjednačavanju prava četnika i partizana. Rutamovo delo bilo je među krunskim dokazima prilikom donošenja sudske presude o rehabilitaciji Draže Mihailovića 2015. godine – istakao je Elez.

Predrag Savić, koji je napisao predgovor na srspkom jeziku za „Pucanj u prazno“ zahvalio se Srbima iz Londona, koji su finansirali izdavanje ove knjige na engleskom jeziku, a među njima posebno je pomenuo fudbalera i kapitena Kristal Palasa Luku Milivojevića i Željka Subotića.

-Bez njih ova knjiga ne bi ugledala svetlost dana. Osim što su dali pare oni su nam i poslali primerak ovog dela, koji je sačuvao jedan od potomaka četnika, koji živi u glavnom gradu Engleske – istakao je Savić.

On se ukratko osvrnuo i na osnovne teze Rutama, a posebno onu o neaktivnosti četnika tokom rata.

-Rutam je prema četničkom pokretu bio veoma kritičan, ali kad je u pitanju optužba o njihovoj neaktivnosti valja podsetiti na zapažanje ovog engleskog obaveštajca i komandosa da je tada sugerisano Francuzima, Belgijancima i Norvežanima da se ne sukobljavaju sa Nemcima i da im prižaju samo pasivni otpor. Četnici su po njihovom mišljenju trebali da ratuju i ginu, a svoje su čuvali ne osvrćući se pritom na odmazdu Nemaca i na svaku njihovu žrtvu streljanje sto srpskih civila – rekao je Predrag Savić.

Ovaj ugledni advokat i pisac ukazao je i na deo knjige „Pucanj u prazno“ u kome Rutam govori o savezniučkom bombardovanju srpskih gradova krajem Drugog svetskog rata, koji su pretrpeli više rušenja i žrtava nego od nacista. I to je prema njegovoj oceni urađeno kako bi se nanela šteta srpskom pravoslavnom narodu, monarhiji, ali i Ravnogorskom pokretu, kome su već tada okrenuli leđa i priklonili se partizanima.

-Draža Mihailović, koga iz tih dana Rutam opisuje kao zabrinutog i umornog, bio je svestan da njegov pokret gubi podršku – dodao je na kraju Savić.

Uspešnu promociju zaključio je istoričar Saša Nedeljković, koji govorio o nastanku knjige „Gospar Mato Gracić“, dela koje daje doprinos spoznaji o delovanju pokreta dubrovačkih Srba, posebno između dva svetska rata. Za ovu temu, o kojoj se malo zna, Nedeljković je našao inspiraciju u majci koja je rođena u Dubrovniku.

-Mato Gracić bio je samo jedan od velikih i uglednih Srba iz Dubrovnika, koji su se posvetili borbi za oslobođenje i ujedinjenje. Nažalost, pojavom ustaške NDH ovaj pokret doživeo je tragičnu sudbinu, a konačan krah i nestanak iz Dubrovnika vezuje se i za period vladavine komunista – rekao je Nedeljković.

Izvor: Z. Elez/tamodaleko.co.rs

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top