Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prota Steva Dimitrijević o Stepincu 1948. godine

Prota Steva Dimitrijević je u jednom pismu Petru Momiroviću, 25.marta 1948.godine, pišući o utamničenom episkopu Varnavi Nastiću, izneo svoje mišljenje o, tada takođe utamničenom, Alojziju Stepincu:

Pavelić i Stepinac
Pavelić i Stepinac

“ …To se trebalo da uvidi i da se pravoslavno religiozno opijeni vladika, fizički slabodušan, osuđuje na mnogogodišnji prinudni zatvorenički  rad, dok se rimokatoličkom vladici Stepincu, koji je MORALNI  SAUČESNIK u  uništavanju stotine hiljada Srba, rušenju stotine bogomolja  pravoslavnih i nasilnom prevođenju u rimokatoličanstvo, stvori čak u zatvoru kapela radi svakidašnjeg moljenja i za nestanak ostalih šizmatika. Razum je trebao da nadvlada mržnju.

Daće Bog, da on naknadno izvrši svoje delo, ublaži tamnovanje pravoslavnog vladikeu kome su svi misleni Srbi pravoslavci gledali i očekivali budućeg moralno – nacionalnog Mesiju u srcu Bosne ponosne“.

Stepinac je osuđen zbog saradnje sa ustašama 1946.godine, ali je posle nekog vremena pušten da kaznu izdržava u kućnom pritvoru, u kome je i umro 1960.godine.

Episkop Varnava
Episkop Varnava

Episkop Varnava, koji je rođen u Americi 1914.godine, je utamničen 1947. godine zbog navodne izdaje i slabljenja države – ekonomski i vojno i zbog širenja nacionalne i verske mržnje.

Osuđen je na 11 godina zatvora, ali je i on kasnije pušten u kućni pritvor. Njegovo tamnovanje, u tzv.kućnom pritvoru, u manastirima Vavedenje u Beogradu, Gomionici kod Banja Luke , Krušedolu i Beočinu u Fruškoj Gori , bilo je pod stalnim nadzorom milicije, koja ga je često do besvesti tukla.

Pre nekoliko godina dobila sam od oca, dr Save Jovića, sekretara Sv.Sinoda SPC,  njegovu potresnu knjigu o sv.mučeniku Varnavi Nastiću, koju treba da pročitaju svi srpski sveštenici, ali i narod srpski. Preporučujem svima da na Jutjubu poslušaju potresno kazivanje dr Save Jovića –„Prota Savo B.Jović – Sv.Ep. Varnava ispovednik Hvostanski“.

Priredila, Zorica Peleš

 (SRPSKA ISTORIJA)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Stepinac na pogrešnoj strani istorije | Jadovno 1941.

Uloga dela hrvatskog klera u ustaškoj NDH (I)

„Stepinac – duhovni vođa eliminacije Srba“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: