Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Proširiti optužnicu protiv Dudakovića

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković očekuje da će Tužilaštvo BiH po komandnoj odgovornosti proširiti optužnicu protiv ratnog komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i za ratne zločine nad Srbima tokom vojne akcije „Oluja“ 1995. godine.

Atif Dudaković

Žarković navodi da je najveći broj srpskih civila stradao u toj akciji, u kojoj je Dudaković direktno bio izviđač i jedan od komandanata zajedno sa Hrvatskom vojskom.

„Uvjeren sam da će Tužilaštvo BiH proširiti optužnicu protiv Dudakovića i za teške ratne zločine nad Srbima u akciji `Oluja`“, rekao je Žarković Srni.

Tužilaštvo BiH podiglo je nedavno optužnicu protiv generala Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine.

Trećestepeno vijeće Suda BiH 2014. godine smanjilo je kaznu bivšem pripadniku Petog korpusa takozvane Armije BiH Šefiku Aliću sa deset na osam godina zatvora za ratni zločin protiv četvorice pripadnika Vojske Srpske Krajine, zarobljenih tokom vojne akcije „Oluja“ 5. avgusta 1995. godine.

Alić je osuđen da je kao pomoćnik komandanta bataljona „Hamza“ pri Petom korpusu takozvane Armije BiH u avgustu 1995. godine učestvovao u zlostavljanju četiri zarobljena pripadnika Vojske Srpske Krajine, te da nije spriječio ni upozorio Al Harbi Teufika, neregularnog vojnika nad kojim je imao efektivnu kontrolu, u maltretiranju i ubijanju zarobljenika.

On je bio odgovoran za zaštitu života Mirka Devetaka, Petra Stambolije, Pere Borosina i Branka Bašića, koji su zarobljeni tokom vojne akcije „Oluja“ 5. avgusta 1995. godine.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Dudaković naređivao: Zakolji sve što je srpsko

Podignuta optužnica protiv Atifa Dudakovića ?

Progonjeno i ubijano stanovništvo, imovina uništavana

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: