Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Progonjeno i ubijano stanovništvo, imovina uništavana

Svjedoci su detaljno opisali ubijanje civila srpske nacionalnosti, spaljivanje skeleta, paljenje i uništavanje imovine, progon srpskog stanovništva, zločine po naredbi komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Atif Dudaković
Atif Dudaković

Srpsko stanovništvo Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i u još oko 60 sela i zaselaka, progonjeno je i ubijano, a njihova imovina, crkve i hramovi do temelja uništeni.

Svjedoci su detaljno opisali situaciju u kojoj Dudaković vojnicima iz brigade naređuje da devet lica, koliko ih je prema iskazu svjedoka bilo ispred motela u Bosanskom Petrovcu, odvedu u „sabirni centar“.

„Zarobljeni su krenuli i došli do, već, opisane uvale u kojoj sam, po mom dolasku, zatekao sedam leševa. Postrojili su se iznad uvala. Ibrahim Šiljdedić – Šiljo, Redžep Zlojić `Zlojić` i navedeni vojnik /Sud sumnja da je riječ o Samiru Solakoviću/ izvršili su strijeljanje ovih zarobljenika, na način što su pucali iz automatskog oružja u njih“, navodi se u dijelu zapisnika sa ročišta o određivanju pritvora Dudakoviću.

Svjedoci su do detalja opisali i strijeljanje sedam zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske po Dudakovićevoj naredbi.

„Nakon pucnjave, jedan od zarobljenika u koje smo prethodno pucali, bio je živ i jaukao govoreći `ubijte i mene, nemojte me ostavljati`. Nakon toga je Hasan Ružnić išao od tijela do tijela zarobljenika u koje smo pucali i svakome od njih pucao pojedinačno po jedan metak u glavu, uključujući i ranjenog zarobljenika koji je dozivao govoreći ‘ubijte i mene'“, navodi se u zapisniku.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila poručili su da brutalnost zločina počinjenih po naredbi Dudakovića, o čemu postoji 8.000 stranica dokumentacije, zahtijeva najstrožu kaznu.

„Ako imate samo u vidu činjenicu da je dostavljeno tačno 15 lokacija masovnih grobnica i 208 pojedinačnih lokacija grobnica lica srpske nacionalnosti koje su brutalno ubili i strijeljali pripadnici Petog korpusa direktno po naređenju Dudakovića, to najbolje pokazuje razmjeru zločina“, istakao je direktor Republičkog centra Milorad Kojić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Bez pritvora za Dudakovića

Dudaković naređivao: Zakolji sve što je srpsko

Ko je Atif Dudaković

Dudaković: Rat još nije završen! | Jadovno 1941.

Nakon Halilovića i Dudaković poziva na rat!

Uhapšen Atif Dudaković

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: