fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Dudaković naređivao: Zakolji sve što je srpsko

Zbog zločina nad Srbima uhapšeni Atif Dudaković i 12 pripadnika Petog korpusa Armije BiH. U četiri opštine na zapadu Bosne ukupno ubijeno 763 Srba

Atif Dudaković
Atif Dudaković

Atif Dudaković, bivši general i ratni komandant Petog korpusa Armije BiH, i još 12 pripadnika tog korpusa uhapšeni su u petak zbog ratnih zločina i ubistava više stotina Srba, kao i Bošnjaka, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, tokom 1994. i 1995. godine.

Posle 12 godina istrage, Dudaković je u petak ujutro uhapšen u svojoj kući u Bihaću, u akciji koju sprovode SIPA i Tužilaštvo BiH. Osim njega, u Sarajevu je uhapšen ratni komandant i nekadašnji federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Ibrahim Nadarević, koji je i aktuelni savetnik zamenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića. Među uhapšenima su i njihovi saborci Ejub Koženjić, Huso Balagić, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić i još pet osoba. Neki od njih su visokopozicionirani članovi SDA, komandiri i oficiri i nosioci odlikovanja Zlatni ljiljan.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da su izvršeni pretresi na 17 lokacija širom BiH.

– Akcija je rezultat dugotrajne istrage tokom koje je saslušano više stotina svedoka, prikupljeno na stotine dokaza, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i ekshumacije – rekao je Grubešić, navodeći da će svi biti predati tužilaštvu.

IVANIĆ

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da se nada da će hapšenjem Dudakovića i saboraca pravda biti zadovoljena. – Drago mi je da je Tužilaštvo BiH konačno počelo da se bavi i slučajevima umešanosti u ratne zločine bivših bošnjačkih generala, budući da žrtve i njihovi potomci u ovom slučaju čekaju pravdu više od 22 godine – rekao je Ivanić.

On kaže da se Dudaković i ostali terete za zločin protiv čovečnosti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Istraga se odnosi na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti tokom 1995. godine, kao i na ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionanosti, pripadnika AP Zapadna Bosna 1994. godine – kaže Grubešić.

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, kaže da će u ovom slučaju vrlo brzo biti podignuta optužnica. Ona se, kako kaže, odnosi na akciju „Sana ’95“ od 13. septembra do 10. oktobra 1995. godine i ubistvo 256 osoba.

– Reč je o žrtvama prosečne starosti 65 godina, od kojih je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa žrtva samo devet – rekao je Kojić.

Podsetio je da je ukupno ubijeno 763 ljudi, od čega 263 civila i 470 vojnika, koji su bili zarobljeni i streljani.

– Dudaković je osumnjičen za planiranje, naređivanje i izvršavanje ubistava. On je vršio egzekucije na 10 lokacija, i za to postoje dokazi i originalni video-materijali koje smo dostavili tužiocu – kaže Kojić, dodajući da bi krivično delo trebalo da bude kvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti i etničko čišćenje srpskog naroda iz Sanskog Mosta, Bosanskog Petrovca, Ključa i Bosanske Krupe. – Ovde nikako nije reč o sporadičnim incidentima, već o organizovanom, sistematičnom i planskom ubijanju zarobljenika, što je vidljivo iz dokumentacije, izjava svedoka i video-materijala, koje smo dostavili tužiocu.

BEKSTVO

Kako „Novosti“ saznaju od izvora bliskog istrazi, pripadnici SIPA su čekali nekoliko dana s hapšenjem Dudakovića jer on nije bio u Bihaću i nije se tačno znalo gde se nalazi. Kada se pojavio u porodičnoj kući, uhapšen je. – Čak se sumnjalo da je pobegao iz zemlje. Bio bi uhapšen i da se u to vreme pojavio i u Sarajevu – kaže naš izvor.

Pojasnio je da nije reč o snimcima koji su dostupni na „Jutjubu“, već o video-zapisima na osnovu kojih je tužilac, uz pomoć svedoka, mogao u potpunosti da dokumentuje krivično delo. Uz to, tužiocu je dostavljeno i 8.000 stranica dokazne dokumentacije. Za Bosanski Petrovac dostavljeni su dokumenti u vezi s masovnim grobnicama Krnjeuša, Trešnjice, Suvaja, Vedro Polje, Šelibi, Bravsko, Gornja Vođenica, a odnose se na streljanje zarobljenih vojnika i civila iz motela „No 9“, grupe zarobljenih vojnika „Klekovača“, kao i na veliki broj pojedinačnih grobnica i asanacija. Za opštinu Ključ dokumenta su u vezi sa ekshumacijom pored Pravoslavnog groblja u Ključu, te više pojedinačnih grobnica i asanacija. Za Bosansku Krupu dokumenti su o ekshumacijama zajedničkih izmeštenih i pojedinačnih grobnica, a za Sanski Most dokumenti u vezi sa ekshumacijama masovnih grobnica Kreda, Šušnjar, Šekovača…

Mnogobrojne televizije su objavljivale i amaterske video-zapise na kojima se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Na jednom od njih čuje sa kako Dudaković viče: „Nek pali sve odreda!“, te kako naređuje streljanje dvojice zarobljenika. Te snimke Dudaković je nazivao „montažama“ i „vađenjem reči iz konteksta“.

– Prilikom napada na Bosanski Petrovac Dudaković je javno, što smo mogli videti na snimcima, rekao: „Kolji, pali, siluj i ubijaj sve što je srpsko!“ – rekao je predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić, navodeći da očekuje osuđujuću presudu.

Dudaković dok je naređivao streljanje
Dudaković dok je naređivao streljanje

Predmet protiv Dudakovića je, prema rečima Milorada Kojića, toliko čvrst da nijedna odbrana i nijedan advokat ne mogu da ga obore.

Atif Dudaković je rođen 2. decembra 1953. u selu Orahova, u okolini tadašnje Bosanske Gradiške. Završio je srednju vojnu školu u Zadru, a 1976. Vojnu akademiju, smer artiljerija.

Početak rata zatekao ga je u Zadru, u Artiljerijskom školskom centru, posle čega je prešao u Knin. Tamo je dobio čin kapetana i funkciju komandanta artiljerije pod komandom tadašnjeg kapetana prve klase Ratka Mladića. U aprilu 1992. postao je komandant opštinske teritorijalne odbrane Bihaća, a zatim komandant Druge muslimansko-hrvatske pešadijske brigade. U ratu u BiH je napredovao do brigadnog, potom i do divizijskog generala, a na mesto komandanta Petog korpusa Armije BiH sa sedištem u Bihaću postavljen je 1. novembra 1993. Posle rata bio je komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH. Njegov mlađi sin Anel (19) izvršio je samoubistvo 28. septembra 2011. godine vešanjem.

FEDERACIJA BRANI UBICU!

Hapšenje Atifa Dudakovića i njegovih saboraca izazvalo je oštre reakcije u FBiH, gde su mahom stali u odbranu „lika i dela“ osumnjičenog zločinca. Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić kaže da je hapšenje i pritvaranje „heroja odbrane BiH“ neprihvatljiv pokušaj ponižavanja pripadnika Petog korpusa Armije BiH, koja je Krajišnike „odbranila od zločinačkih i genocidnih namera agresora“.

General Armije BiH Jovan Divjak izjavio je za bosanski portal „Avaz“ da je siguran da nema odgovornosti Dudakovića, koga, kako smatra, „muče kao i njegovu porodicu“.

SDA kritikuje hapšenje i saopštava da se time želi da stvori „veštački balans u počinjenim zločinima i promeni karakter rata“.

DODIK: HAPŠENjE JE ZAKASNILO

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da hapšenje Atifa Dudakovića sa aspekta prava nije zakasnilo, jer ratni zločin ne zastareva, ali je zakasnilo sa aspekta pravde.

– Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu su mnogi umrli, kao što je umrlo na desetine svedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak 12 godina otkako sam zajedno sa tadašnjim predsednikom RS Draganom Čavićem podneo prijavu protiv Dudakovića, čije su naredbe za vršenje zločina snimljene kamerom – rekao je Dodik.

Podsetivši na to da je Tužilaštvu BiH trebalo 12 godina da na snimku identifikuje Dudakovića, predsednik Srpske je rekao da zato misli da je ovo hapšenje farsa i uspostaljvanje veštačkog balansa u procesuiranju zločina.

– Da je ovo hapšenje usledilo neposredno pošto su u javnosti prikazani snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković izdaje naređenje za zločine, verovao bih u dobre namere pravosuđa BiH. Ovako, mislim da je u pitanju zakasnelo hapšenje sa neizvesnim sudskim epilogom – zaključio je Dodik.

Autor: O. Matavulj – S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ko je Atif Dudaković

Dudaković: Rat još nije završen! | Jadovno 1941.

Nakon Halilovića i Dudaković poziva na rat!

Uhapšen Atif Dudaković

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: