fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prof. dr Srboljub Živanović: O broju dece ubijene u Jasenovcu

Nove generacije novinara i političara u stvari ne znaju tačan broj dece ubijene u Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma. Takođe nisu svesni da je Hrvatska bila i ostala jedina država na svetu koja je imala koncentracione logore za istrebljenje male dece Srba, Jevreja i Roma.
Akademik, prof. dr Srboljub Živanović (1933 – 2024.)

Često se manipuliše sa cifrom od 20.000 dece koju su Hrvati ubili. Taj broj nije tačan. Radi se samo o onoj deci čije je podatke uspeo da pronađe Dragoje Lukić nazvan „roditelj izgubljene generacije“. Imao sam priliku da razgovaram sa Dragojem Lukićem, koji mi je posvetio svoju knjigu „bili su samo deca“. Tom prilikom mi je rekao da je uspeo samo da napravi popis one dece čije je podatke uspeo da prikupi, kao i da je taj popis, objavljen u knjizi, sasvim nepotpun.

Pobijena srpska djeca

Popisana su uglavnom srpska deca koju su Hrvati pokupili iz sela sa Kozare, kao i nešto malo druge dece. Mnogi novinari, pa čak i neki istoričari misle da su Hrvati ubili samo 20.000 dece, jer o njima postoje verodostojni podaci koje je objavio Dragoje Lukić. Nemaju pojma da je u Jasenovačkim logorima u Hrvatskoj stradalo daleko više dece. Kada je komisija sudskih antropologa, čiji sam ja bio član iskopavala masovne grobnice žrtava hrvatskog genocida u Jasenovcu na Hrvatskoj strani reke Save i u Donjoj Gradini, stratištu na bosanskoj strani reke, tada su u masovnim grobnicama nađeni ostaci male dece, od odojčadi do puberteta.

Naravno, Dragoje Lukić nije mogao da popiše tu decu, jer o njima nije našao nikakve podatke.

Poznato je da su Hrvati, u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubili gotovo sve Jevreje, i da su se time hvalili u svojoj štampi. Jevreja je bilo nešto preko 33 000, a u Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma ubijeno je oko 23 000 Jevreja. Nisu poštedeli ni malu decu. O stradanju Jevreja i njihove dece ja sam saznao više u Jad Vašemu i u Aki u Izraelu nego u tadašnjoj Jugoslaviji pod komunističkom diktaturom.

Slično je bilo i sa Romima. Isuviše je dobro poznato da su svi ubijali Rome, a da ih niko nije brojao. To je bila „prokažena“ rasa ljudi. Hrvati su za vreme Drugog svetskog rata samo beležili koliko su vagona Roma poslali u smrt, ali niko nije beležio koliko je Roma bilo u svakom vagonu za deportaciju. Zato niko ne može da kaže koliko je u stvari Roma pobijeno u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali se zna na osnovu popisa izvršenog po završetku Drugog svetskog rata da je u Hrvatskoj ostalo samo 457 Roma, a u Bosni i Hercegovini, koja je bila deo Nezavisne države Hrvatske, ostalo ih je svega 450.

Znači, Romske žrtve su brojane po vagonima za deportaciju i ubijanje, a ne poimenično. Poznato je da je samo u jednom periodu prebačeno preko Save iz Jasenovca u Donju Gradinu 40 000 Roma. To su bile cele porodice sa decom. Svi su pobijeni. Najveće groblje Roma je u Uštici, ali su sadašnje vlasti uklonile sve spomen ploče i sve tragove masovnih grobova Roma.

Nažalost, na stratištu u Donoj Gradini i sada stoji ploča da je ubijeno 20 000 dece. Niko ne kaže da su to ona deca koje je popisao Dragoje Lukić, već mnogi misle da su Hrvati ubili samo toliko dece.

Teško je reći koliko je srpske dece stradalo u hrvatskim logorima. Svedoci govore o strašnim mukama, izgladnjavanju, klanju, ubijanju maljevima i polugama itd. te dece, o rasporenim majkama iz čijih su trbuha vadili nerođenu decu i ubijali, o bacanju dece u grotlo Pićilijevog krematorijuma itd. O svemu tome mi je pričala i Profesor Dr.Zora Radujkov, koja je bila 27 lekar po redu u hrvatskom logoru za istrebljenje male dece.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nije bilo ni Srba ni Hrvata, niti bilo koga sa teritorije bivše Jugoslavije je utvrdila da su Hrvati, samo u Jasenovačkom sistemu logora smrti ubili nešto preko 110 000 dece od odojčeta do 14 godina starosti. U taj broj nisu uračunata nerođena deca izvađena iz trbuha gravidnih majki.

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu je bio tada američki profesor Dr. Bernard Klajn.

Republika Hrvatska je nedavno uputila protestnu notu Republici Srbiji povodom održavanje izložbe o hrvatskom genocidu u Jasenovcu. Tim povodom je Ministar inostranih poslova Republike Srbije, u jednom emotivnom i sarkastičnom tonu, pored ostalog rekao, da će poslati Hrvatskoj imena 20 000 dece koju su pobili u Jasenovcu. Razna medija u Srbiji kao i RTS naveli su tu cifru u svojim izveštajima, kao da je to stvarni broj pobijene dece. Činjenica je da su Hrvati u svome logoru smrti u Jasenovačkom sistemu koncentracionih logora ubili preko 110.000 dece do 14 godin starosti.

Profesor Dr.Srboljub Živanović,

Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,

London Velika Britanija

31. januara 2018.

Vezane vijesti:

Vladimir Umeljić: Na vest o smrti – velikom Srboljubu Živanoviću (1933–2024)

In Memoriam – Akademik Prof. dr Srboljub Živanović (1933 – 2024.)

Srboljub Živanović (1933–2024): Episkopu slavonskom Jovanu – utvrđen je tačan broj žrtava u Jasenovcu

Srboljub Živanović: Povodom polemike V. Đ. Mišine i S. Antonića

Srboljub Živanović: Zločinačka Rimokatolička „crkva“ u …

Akademik Srboljub Živanović: Nema oproštaja bez priznanja …

Srboljub Živanović: U Jasenovcu stradalo 110.000 žena i djece

Srboljub Živanović: Zločinac Alojzije Stepinac i …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: