Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prof. dr Srboljub Živanović: O broju dece ubijene u Jasenovcu

Pobijena srpska djeca

Nove generacije novinara i političara u stvari neznaju tačan broj dece ubijene u Jasenovačkom sistemuhrvatskih logora za istreljenje Srba, Jevreja i Roma. Takođe nisu svesni da je Hrvatska bila i ostala jedina država na svetu koja je imala koncentracione logore za istrebljenjemale dece Srba, Jevreja i Roma. Često se manipuliše sacifrom od 20 000 dece koju su Hrvati ubili. Taj broj nije tačan. Radi se samo o onoj deci čije je podatke uspeo da pronađe Dragoje Lukić nazvan „roditelj izgubljene generacije“. Imao sam priliku da razgovaram sa Dragojem Lukićem, koji mi je posvetio svoju knjigu „bili su samo deca“. Tom prilikom mi je rekao da je uspeo samo da napravi popis one dece čije je podatke uspeo da prikupi, kao i da je taj popis, objavljen u knjizi, sasvim nepotpun.

Popisana su uglavnom srpska deca koju su Hrvati pokupili iz sela sa Kozare, kao i nešto malo druge dece. Mnogi novinari, pa čak i neki istoričari misle da su Hrvati ubili samo 20.000 dece, jer o njima postoje verodostojni podaci koje je objavio Dragoje Lukić. Nemaju pojma da je u Jasenovačkim logorima u Hrvatskoj stradalo daleko višedece. Kada je komisija sudskih antropologa, čiji sam ja bio član iskopavala masovnegrobnice žrtava hrvatskog genocida u Jasenovcu na Hrvatskoj strani reke Save i u Don joj Gradini, stratištu na bosanskoj strani reke, tada su u masovnim grobnicama nađeni ostaci male dece, od odojčadi do puberteta. Naravno, Dragoje Lukić nije mogao da popiše tu decu, jer o njima nije našao nikakve podatke.

Poznato je da su Hrvati, u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ubili sve Jevreje, i da suse time hvalili u svojoj štampi. Jevreja je bilo nešto preko 33 000, a u Jasenovačkomsistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma ubijeno je oko 23 000 Jevreja. Nisu poštedeli ni malu decu. O stradanju Jevreja i njihove dece ja sam saznaoviše u Jad Vašemu i u Aki u Izraelu nego u tadašnjoj Jugoslaviji pod komunističkomdiktaturom.

Slično je bilo i sa Romima. Isuviše je dobro poznato da su svi ubijali Rome, a da ih niko nije brojao. To je bila „prokažena“ rasa ljudi. Hrvati su za vreme Drugog svetskograta samo beležili koliko su vagona Roma poslali u smrt, ali niko nije beležio koliko je Roma bilo u svakom vagonu za deportaciju. Zato niko ne može da kaže koliko je u stvari Roma pobijeno u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ali se zna na osnovu popisaizvršenog po završetku Drugog svetskog rata da je u Hrvatskoj ostalo samo 457 Roma, a u Bosni i Hercegovini, koja je bila deo Nezavisne države Hrvatske, ostalo ih je svega 450. Znači, Romske žrtve su brojane po vagonima za deportaciju i ubijanje, a ne poimenično. Poznato je da je samo u jednom periodu prebačeno preko Save iz Jasenovca u Donju Gradinu 40 000 Roma. To su bile cele porodice sa decom. Svi su pobijeni. Najvećegroblje Roma je u Uštici, ali su sadašnje vlasti uklonile sve spomen ploče i svetragove masovnih grobova Roma. Nažalost, na stratištu u Donoj Gradini i sada stojiploča da je ubijeno 20 000 dece. Niko ne kaže da su to ona deca koje je popisao Dragoje Lukić, već mnogi misle da su Hrvati ubili samo toliko dece.

Teško je reći koliko je srpske dece stradalo u hrvatskim logorima. Svedocigovore o strašnim mukama, izgladnjavanju, klanju, ubijanju maljevima i polugama itd. te dece, o rasporenim majkam iz čijih su trbuha vadili nerođenu decu i ubijali, o bacanjudece u grotlo Paćilijevog krematorijuma itd. O svemu tome mi je pričala i ProfesorDr.Zora Radujkov, koja je bila 27 lekar po redu u hrvatskom logoru za istrebljenje male dece.

Međunarodna komisija za istinu o Jasenovcu, u kojoj nije bilo ni Srba ni Hrvata, niti bilo koga sa teritorije bivše Jugosloavije je utvrdila da su Hrvati, samo u Jasenovačkom sistemu logora smrti ubili nešto preko 110 000 dece od odojčeta do 14 godina starosti. U taj broj nisu uračunata nerođena deca izvađena iz trbuha gravidnih majki. Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu je bio tada američkiprofesor Dr.Brnard Klajn.

Republika Hrvatska je nedavno uputila protestnu notu Republici Srbiji povodom održavanje izložbe o hrvatskom genocidu u Jasenovcu. Tim povodom je Ministarinostranih poslova Republike Srbije, u jednom emotivnom i sarkastičnom tonu, pored ostalog rekao, da će poslati Hrvatskoj imena 20 000 dece koju su pobili u Jasenovcu. Raznamedija u Srbiji kao i RTS naveli su tu cifru u svojim izveštajima, kao da je to stvarnibroj pobijene dece. Činjenica je da su Hrvati u svome logoru smrti u Jasenovačkomsistemu koncentracionih logora ubili preko 110.000 dece do 14 godin starosti.

Profesor Dr.Srboljub Živanović,

Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,

London Velika Britanija

Vezane vijesti:

Srboljub Živanović: Zločinačka Rimokatolička „crkva“ u …

Akademik Srboljub Živanović: Nema oproštaja bez priznanja …

Srboljub Živanović: U Jasenovcu stradalo 110.000 žena i djece

Srboljub Živanović: Zločinac Alojzije Stepinac i …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: