Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prikazan film “Krst nad jamom” autora Dušana Bastašića

Datum objave: ponedeljak, 4 juna, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Večeras je Udruženje građana „Jadovno 1941“ u Domu kulture organizovalo projekciju dugometražnog dokumentarnog filma „Krst nad jamom“, kojem je prethodila izložba fotografija pod nazivom „Tamo gdje pravednici počivaju“.

Dugometražni dokumentarni film “Krst nad jamom” autora Dušana Bastašića i izložba umjetničke fotografije mladog banjalučkog profesionalnog fotografa Nikole Zajca, koji su večeras predstavljeni dubičkoj publici, na nov način obrađuju stradanja Srba u kompleksu stratišta Jadovno, gdje su srpski civili bacani u kraške jame i ubijani.

„ Na  ovim fotografijama i u filmu nema nekih teških i opterećujućih scena , izmrcvarenih tijela , srbosijeka, noževa , jer smo pokušali ovu temu podići na jedan viši kulturološki , univerzalniji nivo sa koga će mladima biti zanimljivije i prihvatljivije prikazati ovaj dio našeg identiteta. Javnost treba da zna šta nam se u istoriji desilo  i da to  usvojimo u trajno pamćenje“, kazao je  autor filma, Dušan Bastašić.

A kompleks logora i stratišta Jadovno obuhvata 32 dosad registrovane kraške jame i sedam sabirnih, likvidacionih logora iz Drugog svjetskog rata na područje NDH, a da se za najveći broj tih mjesta danas ne zna tačna lokacija. “U proteklih osam godina locirali smo 10 jama i masovnih grobnica i koliko smo bili u mogućnosti, označili te jame, mjesta stradanja srpskog naroda. Postavili smo velike časne krstove na pet mjesta i oni i dan danas stoje”, rekao je Bastašić.

„Mi ne znamo dovoljno ni o jednom našem stratištu , pa tako ni o Jadovnu, ali baveći se ovom temom shvatio sam da ne leži toliko krivnja na našim očevima i djelovima koji su se u ono vrijeme od 1945. do 1990. bavili ovom temom , nego na nama , njihovim potomcima koji  u proteklih skoro 30 godina , nismo radili na tome da se objelodani istina , a malo radimo i danas“, istakao je Bastašić.

On je dodao da u udžbenicima u RS nema ni Prebilovaca ni Jadovna , a da je poznato da u Donjoj Gradini najvećem stratištu Srba , nema ništa osim dvije barake i uredno pokošene trave .

„Poruka filma je da je ovo identitetska karika u našem identitetskom lancu , da bez te karike nema ni lanca , što znači da se mi moramo upoznati sa ovim stratištem , ne samo radi odgovornijeg odnosa prema našim precima ,nego i zbog sigurnije budućnosti naših potomaka“, istakao je Bastašić.

Izložba umjetničkih fotografija mladog fotografa iz Banjaluke  Nikole Zajca pokazuje sve kontraste Velebita i područja oko njega, s jedne strane nestvarnu prirodnu ljepotu, a s druge strane srpska stratišta, jame u kojima su stradali Srbi.

„Nigdje nisu zabilježene ovako lijepe fotografije čiste prirode, a da se na ovim mjestima desilo takvo zlo i samim tim smo željeli da te fotografije budu sto ljepše i da nose priču svaka za sebe , tako da mladi mogu da znaju istinu o svom narodu i o tome šta se na ovim mjestima desilo“, kazao je Zajc.

Organizator  i domaćin izlože Slavica Drvenica izrazila je zadovoljstvo što se izložba i film prikazuju u našem gradu, te kazala da je veoma važno  da posjetioci vide i izložu i film, „Krsta nad jamom“.

Mile Zaljić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ , koji je učestvovao u organizovanju ovog događaja, kazao je da film ostavlja poruku da naš narod ne smije zaboraviti šta mu se desilo u istoriji i kakav je zločin počinjen nad srpskim narodom.

Film „Krst nad jamom“  premijerno je prikazan u Banjaluci , a prije Kozarske Dubice u Bijeljini  i Beogradu , nakon čega će biti prikazan u Ljubljani, Novom Sadu, Novom Gradu i u drugim gradovim. Film će se prikazivati do 30.juna kada će se po deveti put obilježiti Dan sjećanja na Jadovno .

Izvor: RTV KD

Vezane vijesti:

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Film „Krsta nad jamom“ predstavljen u Beogradu

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika

Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Krst nad jamom

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ 10. maja u Bijeljini

NPRS – Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top