Prikazan film “Krst nad jamom” autora Dušana Bastašića

Datum objave: ponedeljak, 4 juna, 2018
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

Večeras je Udruženje građana „Jadovno 1941“ u Domu kulture organizovalo projekciju dugometražnog dokumentarnog filma „Krst nad jamom“, kojem je prethodila izložba fotografija pod nazivom „Tamo gdje pravednici počivaju“.

Dugometražni dokumentarni film “Krst nad jamom” autora Dušana Bastašića i izložba umjetničke fotografije mladog banjalučkog profesionalnog fotografa Nikole Zajca, koji su večeras predstavljeni dubičkoj publici, na nov način obrađuju stradanja Srba u kompleksu stratišta Jadovno, gdje su srpski civili bacani u kraške jame i ubijani.

„ Na  ovim fotografijama i u filmu nema nekih teških i opterećujućih scena , izmrcvarenih tijela , srbosijeka, noževa , jer smo pokušali ovu temu podići na jedan viši kulturološki , univerzalniji nivo sa koga će mladima biti zanimljivije i prihvatljivije prikazati ovaj dio našeg identiteta. Javnost treba da zna šta nam se u istoriji desilo  i da to  usvojimo u trajno pamćenje“, kazao je  autor filma, Dušan Bastašić.

A kompleks logora i stratišta Jadovno obuhvata 32 dosad registrovane kraške jame i sedam sabirnih, likvidacionih logora iz Drugog svjetskog rata na područje NDH, a da se za najveći broj tih mjesta danas ne zna tačna lokacija. “U proteklih osam godina locirali smo 10 jama i masovnih grobnica i koliko smo bili u mogućnosti, označili te jame, mjesta stradanja srpskog naroda. Postavili smo velike časne krstove na pet mjesta i oni i dan danas stoje”, rekao je Bastašić.

„Mi ne znamo dovoljno ni o jednom našem stratištu , pa tako ni o Jadovnu, ali baveći se ovom temom shvatio sam da ne leži toliko krivnja na našim očevima i djelovima koji su se u ono vrijeme od 1945. do 1990. bavili ovom temom , nego na nama , njihovim potomcima koji  u proteklih skoro 30 godina , nismo radili na tome da se objelodani istina , a malo radimo i danas“, istakao je Bastašić.

On je dodao da u udžbenicima u RS nema ni Prebilovaca ni Jadovna , a da je poznato da u Donjoj Gradini najvećem stratištu Srba , nema ništa osim dvije barake i uredno pokošene trave .

„Poruka filma je da je ovo identitetska karika u našem identitetskom lancu , da bez te karike nema ni lanca , što znači da se mi moramo upoznati sa ovim stratištem , ne samo radi odgovornijeg odnosa prema našim precima ,nego i zbog sigurnije budućnosti naših potomaka“, istakao je Bastašić.

Izložba umjetničkih fotografija mladog fotografa iz Banjaluke  Nikole Zajca pokazuje sve kontraste Velebita i područja oko njega, s jedne strane nestvarnu prirodnu ljepotu, a s druge strane srpska stratišta, jame u kojima su stradali Srbi.

„Nigdje nisu zabilježene ovako lijepe fotografije čiste prirode, a da se na ovim mjestima desilo takvo zlo i samim tim smo željeli da te fotografije budu sto ljepše i da nose priču svaka za sebe , tako da mladi mogu da znaju istinu o svom narodu i o tome šta se na ovim mjestima desilo“, kazao je Zajc.

Organizator  i domaćin izlože Slavica Drvenica izrazila je zadovoljstvo što se izložba i film prikazuju u našem gradu, te kazala da je veoma važno  da posjetioci vide i izložu i film, „Krsta nad jamom“.

Mile Zaljić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ , koji je učestvovao u organizovanju ovog događaja, kazao je da film ostavlja poruku da naš narod ne smije zaboraviti šta mu se desilo u istoriji i kakav je zločin počinjen nad srpskim narodom.

Film „Krst nad jamom“  premijerno je prikazan u Banjaluci , a prije Kozarske Dubice u Bijeljini  i Beogradu , nakon čega će biti prikazan u Ljubljani, Novom Sadu, Novom Gradu i u drugim gradovim. Film će se prikazivati do 30.juna kada će se po deveti put obilježiti Dan sjećanja na Jadovno .

Izvor: RTV KD

Vezane vijesti:

KRST NAD JAMOM: Pamtiš li Srbine crvenu rijeku što nam iz grudi teče?!

Film „Krsta nad jamom“ predstavljen u Beogradu

Bećković: Popisati imena Srba stradalnika

Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Krst nad jamom

Dokumentarni film „Krst nad jamom“ 10. maja u Bijeljini

NPRS – Prikazan dokumentarni film „Krst nad jamom“

Bastašić: Odgovornije govoriti o stradanju Srba


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top