fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Premijera dokumentarnog filma „Garavice“ u Banjaluci 23. oktobra (VIDEO)

U Banjaluci će u ponedjeljak, 23. oktobra, biti premijerno prikazan dokumentarni film „Garavice“ režisera Dragana Radovića koji se argumentovano bavi Garavicama, kao jednim od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, ali i ostalim masovnim stratištima Srba u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.
Režiser Dragan Radović; FOTO: SRNA

Radović je izjavio za Srnu da su „Garavice“ bazirane na više od 3.000 dokumenata i svjedočenjima 27 preživjelih, od kojih 15 govori u filmu, kao i da su prikazana stratišta o kojim nema nijedne informacije niti teksta na internetu.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva filma bio je da pokaže da su uz Garavice na tom području postojala i ostala masovna srpska stratišta, te da je višestruko više Srba stradalo van te lokacije.

– Kao primjer mogu da izdvojim šumu Poljice. Nijedan tekst nema o toj temi. Na spomeniku piše 3.000 žrtava. Podignut je, ne samo za to središte, već i za okolinu, ali svakako je na tom mjestu bilo najmanje 1.000 srpskih žrtava. Takvih stratišta je mnogo – rekao je Radović.

On je ukazao da u filmu nije obrađeno samo neko stratište i broj žrtava već da se ostvarenje bavi karakterom zločina.

– Navedeni su dokumenti, svjedočenja i konkretni zločini kao što je primjer Smilje Radulović koju su ustaše zatekle na porodu. Imamo i primjer djevojčice koja je uspjela pobjeći iz zapaljene kuće, a drugi dan su je uhvatili i opet odveli – rekao je Radović.

Prema njegovim riječima, film „Garavice“ ne bavi se nikakvim neprovjerenim pričama, već isključivo argumentima na osnovu svjedočenja i dokumenata.

– Ima mnogo priča, ali one nisu korištene u filmu ako nemaju argumentovanu potvrdu. Svjedoci u filmu spominju da su muslimani, ali i Hrvati skidali odjeću sa unakaženih žrtava i kada oni to spomenu odmah se kao ilustracija pokazuju presude u kojim se to isto kaže, kao i dokumenti. Znači, potvrđeno i argumentovano – naglasio je Radović.

Film otkriva da su u zločinu nad Srbima u Bosanskoj Krajini u Drugom svjetskom ratu učestvovala i muslimanska djeca, mada je bilo i hrvatske.

– To je najviše bilo na prostoru oko Cazina, Bosanske Krupe pa do Kladuše, gdje su učestvovala i djeca – rekao je Radović.

On je dodao da će gledaoci saznati i za ubistvo više hiljada nedužnih na području od Suve Međe do Bosanske Krupe.

– Mnogo srpskog naroda stradalo je u najvećim mukama nakon što su ih muslimanske i hrvatske ustaše žive spaljivale u kućama, crkvama, mlinovima i vezane za stogove sijena – rekao je Radović.

Film razotkriva i nečasnu ulogu muslimanskih sveštenik i pripadnika islamske zajednice u zločinu i donosi njihova imena, dokumenta sa suđenja uz opis zločina u kojim su direktno učestovali.

Tokom istraživanja za potrebe filma Radović je došao do informacije da je o ovim tragedijama Dragan Garić napisao istorijski roman, koji je 1961. godine zabranjen, te je odlučio da ga priredi.

On je naveo da će roman „Korana ko rana“ predstaviti zajedno sa filmom i određeni broj primjeraka podijeliti institucijama i pojedincima.

– Knjiga je, takođe, mnogo važna. Govori o tim krajevima i sadrži tada još svježa sjećanja preživjelih“, rekao je Radović i dodao da Fondacija „Zaboravljeni korijeni – čiji je on predsjednik priprema i Zbornik dokumenata „Garavice“.

Premijeru filma „Garavice“ u Banjaluci organizuje Eparhija bihaćko–petrovačka po blagoslovu episkopa Sergija.

Premijera je zakazana za ponedjeljak, 23. oktobar, u 18.00 časova u Banskom dvoru kada se očekuje i dolazak brojnih visokih zvanica.

Za 1. novembar najavljena je projekcija filma u Prijedoru, a Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve organizovaće premijeru u Srbiji, za šta se čeka potvrda termina.

Izvor: RTRSPodijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: