fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pravosuđe sramotno štiti ubice Srba iz Crkvina

Foča - Milorad Kostić

Milorad Kostić iz Foče 20 godina nastoji da krivci za ubistvo Srba iz Crkvina odgovaraju pred sudom i suočava se sa nevjerovatnim opstrukcijama – tako mu je glavni kantonalni tužilac u Goraždu Mirsad Bilajac rekao da „ne zna da postoji selo Crkvine“…

Ubistvo 11 srpskih civila iz goraždanskog sela Crkvine pravno i činjenično jeste jasan slučaj, ali Tužilaštvo BiH još nije podiglo optužnice protiv počinilaca ovog ratnog zločina, upozorava rođak ubijenih Milorad Kostić iz Foče.

Prema svjedočenjima preživjelih Srba, ali i muslimana, deset srpskih muškaraca iz Crkvina je u maju 1992. godine, na osnovu naređenja vojnog komandira za to područje Osmana Subašića, odvedeno u policijsku stanicu u Vitković, a na putu za stanicu ubijeni su Radivoje Delić i Pero Šekarić.

Kostić navodi da su preostalih osam srpskih civila proveli dva mjeseca u policijskoj stanici u Vitkovićima, čiji je komandir bio Osman Radmilović, a krajem jula su, pod okriljem noći, pogubljeni na nepoznatoj lokaciji.

„Ubijeni su moj ujak Danilo Delić, majčini stričevi Novica, Jovo, Niko i Radivoje Delić, naši rođaci Uglješa Žmugić i njegov sin Nikola, Pero Šekarić, Milutin Pejović i Ljubo Matović“, navodi Kostić za Srnu.

Dok su muškarci bili u zatvoru, u selu je ostalo pet žena i jedan starac, koje su mjesecima danonoćno tukli i zlostavljali Hedin Džambegović, Murat Popović i Idriz Zlatić.

Preživjeli, među kojima je bila i Kostićeva prababa Božana Delić, koja je umrla 2005. godine, svjedočili su da su ih Popović i Zlatić odveli na obalu Drine i natjerali da skoče u rijeku.

„Gurnuli su u vodu tetku moje majke Anđu Šekarić, a onda je odjeknulo zapomaganje, koje su čuli komšije muslimani iz Mravinjca, pa su uspjeli da ih izvade.

Kilometar nizvodno Popović i Zlatić izvukli su Anđu iz vode i odveli u selo Vinariće, gdje su je sedam dana seksualno zlostavljali. Potom su je vratili u Crkvine, da bi je jedne noći objesili ispred njene kuće, a ostale žene i moj pradjed odvedeni su u selo Šašiće, gdje su dočekali kraj rata“, priča Kostić.

Od 11 ubijenih mještana Crkvina nađene su samo kosti Anđe Šekarić, koju su sahranile prve komšije i nakon rata pokazale rodbini grobno mjesto, dok se za kostima preostalih deset još traga.

Od okončanja rata, Kostić i njegova majka vode pravnu borbu da se počinioci zločina kazne i da se pronađu kosti ubijenih.

„Najbolji primjer opstrukcija sa kojima se suočavamo jeste glavni kantonalni tužilac u Goraždu Mirsad Bilajac, koji nam je rekao da `ne zna da postoji selo Crkvine i da smo nešto pogriješili`“, navodi Kostić.

Tek 2007. godine uspjeli su da se izborimo da Tužilaštvo BiH ovo stradanje okvalifikuje kao ratni zločin.

Kostić je u prepisci sa državnim tužiocima Miloradom Barašinom i Goranom Salihovićem dobijao uvjeravanja da je predmet jasan, budući da ima živih svjedoka i zna se ko su počinioci, nalogodavci i saučesnici.

„Slučaj je 2014. godine preuzela tužilac Marijana Čobović koja nam je rekla da će do kraja te godine glavni krivci biti uhapšeni. Međutim, sve što se desilo jeste hapšenje Hedina Džambegovića, koji je istog dana pušten da se brani sa slobode“, ističe Kostić.

Tužilaštvo BiH je ovaj slučaj ustupilo Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu, a Kostić navodi da se kantonalni tužilac Lazar Draško ponaša kao advokat optuženog, budući da ne poziva sve svjedoke i ne trudi se da utvrdi činjenično stanje.

Kostić strahuje da Tužilaštvo i Sud BiH imaju namjeru da cijeli slučaj „prelome“ preko Džambegovića, navodeći da od septembra prošle godine tužilac Marijana Čobović izbjegava bilo kakvu vrstu kontakta.

Skoro dvije decenije, Kostić gotovo sam vodi istragu, a uspio je da pronađe dokumente vojno-obavještajne službe iz Goražda, koja je izradila kompletan zapisnik o stradanju Srba iz Crkvina, izuzev podataka o samom mjestu pogubljenja osam muškaraca.

„Niko nam nije izašao u susret, pa ni Organizacija porodica poginulih i zarobljenih“, tvrdi Kostić i poručuje da nikada neće odustati od svoje borbe dok se sve ne izvede na čistac i dok ne pronađe kosti svog ujaka i svojih rođaka.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Foča – Stanovi za 10, a novčana pomoć za 19 boračkih porodica

Želim da moje dijete, nikada ne doživi ono što smo mi i naši preci proživjeli

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: