Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pouke jermenske rezolucije

Datum objave: četvrtak, 9 juna, 2016
Veličina slova: A- A+

Politika_jermeni

Dr Zoran Milivojević*

Analitičke i medijske reakcije na rezoluciju nemačkog Bundestaga kojom se osuđuje genocid Turske nad Jermenima 1915. u najvećoj meri su koncentrisane na nemačko-turske bilateralne odnose i moguće ponašanje turskog predsednika Erdogana u kontekstu izbegličke krize i daljih odnosa Turske i EU. Međutim, rezolucija ima daleko šire političko značenje.

Vodeća nemačka stranka CDU ovom rezolucijom, kao njen predlagač, potvrdila je doslednost političkog stava i strateškog opredeljenja u važnom pitanju za položaj zemlje i njenu dalju politiku. To je učinila u delikatnim političkim uslovima: indirektnim rezervama nekih političkih struktura i izvršne vlasti, uz odsustvo na glasanju šefa stranke i kancelarke Merkel, vicekancelara Gabrijela i ministra inostranih poslova Štajnmajera; uz odolevanje političkim  pritiscima Turske i pretnjama različitih vrsta na same poslanike, uključujući i one fizičkog karaktera, o kojima je, posle uspešnog izglasavanja rezolucije, javno govorio predsednik Bundestaga. Kvalitet više navedenoj političkoj doslednosti predstavlja činjenica da je rezolucija iskorišćena i za samokritiku i otklon od postavljanja Nemačke u vreme genocida koja ga je tada iz poznatih strateško-­političkih razloga praktično podržala. U ovom kontekstu, politički kapitalnu činjenicu predstavlja u suštini jednoglasno usvajanje rezolucije (po jedan protiv i uzdržan), čime je Bundestag potvrdio svoju neprikosnovenu političku poziciju u nemačkom političkom sistemu i suprematiju zakonodavne u odnosu na izvršnu vlast, što je aksiom demokratskog parlamentarnog sistema.

Njemački Bundestag Foto: Rojters
Njemački Bundestag Foto: Rojters

Na spoljnom planu, jermenska rezolucija Bundestaga je na prepoznatljiv način uspostavila donju granicu ucenjivačkog kapaciteta Erdogana povodom izbeglica, kako u odnosu na samu Nemačku i njenu spoljnopolitičku poziciju, tako i EU. Ovo je posebno važno, jer jermenska rezolucija pokazuje da nemačka politička elita nije spremna da se od­rekne normi i standarda koji se tiču ljudskih prava, demokratskih princi­pa i stavova koji čine demokratsko po­litičko biće ove države, ali i same EU. S druge strane, Nemačka se pridru­žila vodećim zapadnim državama i demokratijama, s izuzetkom SAD, u osu­di dokazanog genocida Turske, države kandidata, koja političkim ciljem da pristupi EU pretenduje na demokrat­ske vrednosti i standarde u domenu ljudskih prava i vladavine prava.

U kontekstu strateškog cilja koji zastupa Vlada Srbije, pomenuta odluka nemačkog Bundestaga je posebno važna. Njome se potvrđuje doslednost politi­ke koja se, preko Bundestaga, na vlada­jućem političkom nivou u Nemačkoj, projektuje prema Srbiji. To se već pokazalo ključnim u vreme otvaranja pristupnih pregovora EU sa Srbijom 2013/14, a naročito tokom definisa­nja Pregovaračog okvira za pregovore i stavova o normalizaciji odnosa Be­ograd–Priština. Tada je, podsetimo, stav Bundestaga, iskazan u poznatih se­dam tačaka i oko poglavlja 35, bio jedi­no politički relevantan za pozitiv­ne političke odluke Nemačke i njenu izvršnu vlast kojima je proces pri­stupanja otvoren. To se pokazuje i sa­da, na primeru hrvatskih uslovljava­nja. Jer, uveren sam da nikom ozbiljnom nije sporno da je nemački uticaj na Hr­vatsku bio odlučujući i da je omogućio, budućim otvaranjem novih poglavlja, nastavak dinamike u procesu srpskih pristupnih pregovora s EU, a u kome je, bili smo svedoci, Bundestag i ovog pu­ta imao ključnu ulogu. Na to, dakle, tre­ba računati i ubuduće.

*Diplomata u penziji

Izvor: POLITIKA, četvrtak 09 jun 2016., str. 24

 

Vezane vijesti:

Nemci potvrdili genocid nad Jermenima, Turci negiraju

Nemci priznaju genocid Turaka nad Jermenima, Erdogan ljut!

Jermenima su oduzeli Ararat, Srbima Kosovo: Sjećanje na …

Zadužbina Jermena: Kako su pravoslavna braća odbila da …

Džordž Kluni predvodio marš za žrtve genocida u Jermeniji …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top