Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Поуке јерменске резолуције

Датум објаве: четвртак, 9 јуна, 2016
Величина слова: A- A+

Politika_jermeni

Др Зоран Миливојевић*

Aналитичке и медијске реакције на резолуцију немачког Бундестага којом се осуђује геноцид Турске над Јерменима 1915. у највећој мери су концентрисане на немачко-турске билатералне односе и могуће понашање турског председника Ердогана у контексту избегличке кризе и даљих односа Турске и ЕУ. Међутим, резолуција има далеко шире политичко значење.

Водећа немачка странка ЦДУ овом резолуцијом, као њен предлагач, потврдила је доследност политичког става и стратешког опредељења у важном питању за положај земље и њену даљу политику. То је учинила у деликатним политичким условима: индиректним резервама неких политичких структура и извршне власти, уз одсустvo на гласању шефа странке и канцеларке Меркел, вицеканцелара Габријела и министра иностраних послова Штајнмајера; уз одолевање политичким  притисцима Турске и претњама различитих врста на саме посланике, укључујући и оне физичког карактера, о којима је, после успешног изгласавања резолуције, јавно говорио председник Бундестага. Квалитет више наведеној политичкој доследности представља чињеница да је резолуција искоришћена и за самокритику и отклон од постављања Немачке у време геноцида која га је тада из познатих стратешко-­политичких разлога практично подржала. У овом контексту, политички капиталну чињеницу представља у суштини једногласно усвајање резолуције (по један против и уздржан), чиме је Бундестаг потврдио своју неприкосновену политичку позицију у немачком политичком систему и супрематију законодавне у односу на извршну власт, што је аксиом демократског парламентарног система.

Њемачки Бундестаг Фото: Ројтерс
Њемачки Бундестаг Фото: Ројтерс

На спољном плану, јерменска резолуција Бундестага је на препознатљив начин успоставила доњу границу уцењивачког капацитета Ердогана поводом избеглица, како у односу нa саму Немачку и њену спољнополитичку позицију, тако и ЕУ. Ово је посебно важно, јер јерменска резолуција показује да немачка политичка елита није спремна да се од­рекне норми и стандарда који се тичу људских права, демократских принци­па и ставова који чине демократско по­литичко биће ове државе, али и саме ЕУ. С друге стране, Немачка се придру­жила водећим западним државама и демократијама, с изузетком САД, у осу­ди доказаног геноцида Турске, државе кандидата, која политичким циљем да приступи ЕУ претендује на демократ­ске вредности и стандарде у домену људских права и владавине права.

У контексту стратешког циља који заступа Влада Србије, поменута одлука немачког Бундестага је посебно важна. Њоме се потврђује доследност полити­ке која се, преко Бундестага, на влада­јућем политичком нивоу у Немачкој, пројектује према Србији. То се већ показало кључним у време отварања приступних преговора ЕУ са Србијом 2013/14, а нарочито током дефиниса­ња Преговарачог оквира за преговоре и ставова о нормализацији односа Бе­оград–Приштина. Тада је, подсетимо, став Бундестага, исказан у познатих се­дам тачака и око поглавља 35, био једи­но политички релевантан за позитив­не политичке одлуке Немачке и њену извршну власт којима је процес при­ступања отворен. То се показује и са­да, на примеру хрватских условљава­ња. Јер, уверен сам да ником озбиљном није спорно да је немачки утицај на Хр­ватску био одлучујући и да је омогућио, будућим отварањем нових поглавља, наставак динамике у процесу српских приступних преговора с ЕУ, а у коме је, били смо сведоци, Бундестаг и овог пу­та имао кључну улогу. На то, дакле, тре­ба рачунати и убудуће.

*Дипломата у пензији

Извор: ПОЛИТИКА, четвртак 09 јун 2016., стр. 24

 

Везане вијести:

Немци потврдили геноцид над Јерменима, Турци негирају

Немци признају геноцид Турака над Јерменима, Ердоган љут!

Јерменима су одузели Арарат, Србима Косово: Сјећање на …

Задужбина Јермена: Како су православна браћа одбила да …

Џорџ Клуни предводио марш за жртве геноцида у Јерменији …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top