Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poništena presuda Stepincu

Zagrebački Županijski sud poništio je presudu kardinalu Alojziju Stepincu iz 1946. godine, kojom je optužen za saradnju sa ustaškim režimom.

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Sud je presudio da se poništava cijela presuda Stepincu, po kojoj je bio proglašen krivim za saradnju sa italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon rata.

Stepinac je tada osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava, a reviziju postupka zatražio je njegov rođak.

Poništenju presude, osim Stepinčevog rođaka, prisustvovali su istoričar Josip Jurčević i Vladimir Šeks, jedan od autora odredbe Zakona o krivičnom postupku prema kojoj je moguće započeti reviziju procesa i presuda bivše Jugoslavije.

Najviši katolički velikodostojnik u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, odlukom Hrvatskog sabora rehabilitovan je 1992. godine, kada su poslanici usvojili “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu Alojziju Stepincu”.

Ni za Rimokatoličku crkvu uloga Stepinca nije bila sporna, jer ga je papa Jovan Pavle Drugi 3. oktobra 1998. godine proglasio za mučenika i beatifikovao u Mariji Bistrici kod Zagreba, što je preduslov da neko bude proglašen za sveca.

Međutim, na inicijativu sadašnjeg pape Franje formirana je zajednička komisija u kojoj su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srpski istoričari, koja treba da preispita ulogu Stepinca s obzirom na prijedlog da se proglasi za sveca.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sud u Zagrebu u petak odlučuje o reviziji presude Stepincu

Komisija o Stepincu radiće godinu dana

Arhive ključ istine o Stepincu

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Stepincu je suđeno u jugoslaviji a ne u Hrvatskoj i počinio je zločine nad Srbima a ne nad Hrvatima pa je ovo poništenje još jedna lakrdija Hrvatske koja je u osnovi dobra za Srbiju jer se i današnja Hrvatska poistovećuje sa zločinima za koje su neposredni tadašnji svedoci nemački i Italijanski generali tvrdili da su NAJVEĆI ZLOČINI U ISTORIJI SVETA a i danas su to isti ti zločini počinjeni pod duhovnim vodstvom Stepinca sa koim se i današnja Hrvatska identifikuje !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: