fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Počelo snimanje filma o stradanju srpske dece u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata

Prve scene filma „33 Anđela“ o stradanju srpske dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata, snimljene su na mestu nekadašnjeg logora NDH Zemun (Semlin) na lokalitetu Staro Sajmište.
FOTO: Srpska istorija

Inicijator i pokretač filma Branko Dimović Dimeski, producent i direktor filma, zadovoljan je prijemom i podrškom u Srbiji po pitanju realizacije filma. On je izjavio da uskoro filmska ekipa putuje u Republiku Srpsku gde nastavlja snimanje sa svedocima stradanja za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj, prenosi Đorđe Bojanić.

Branko je zahvalan potomcima stradalih na saradnji koja je vrlo intenzivna, koja usmerava na obostrano interesovanje da se istina o stradanju dece ne zaboravi i naglašava i da će posle snimanja u Srpskoj ekipa krenuti i put Norveške, gde nastavlja snimanje.

Film ,,33 Anđela“ produciraće pored Branka Dimovića Dimeskog i Dragan Gane Videnović, a režiju će potpisati Goran Vučković.

Snimanje filma će trajati oko godinu dana a kako je planirano, snimaće se na više lokacija. Osim Srbije, Norveške i Republike Srpske, u planu je snimanje i u Kanadi.

U Norvešku je poslato 102 dece od kojih je više od 33 smrtno stradalo. Najmlađe među njima imalo je samo 12 godina.

Narator i saradnik na filmu je i doktor filozofije i teologije Johanes Solberg iz Norveške. On je izrazio veliku zahvalnost Srbiji i srpskom narodu na gostoprimstvu i na velikoj žrtvi koju je srpski narod podneo za vreme Drugog svetskog rata:

„Zahvalan sam producentu i direktoru filma „33 Anđela“ gospodinu Dimoviću Dimeskom što me je pozvao da učestvujem u ovom projektu, važnom za oba naroda, srpski i norveški. Nadam se da ćemo ovim projektom pomoći u sagledavanju celokupnih istorijskih činjenica vezanih za dešavanja u vreme Drugog svetskog rata i doprineti još boljim odnosima kako dva naroda tako i dve zemlje“, prenosi Đorđe Bojanić.

IMG 11a97ebdcf3a10f76101f1c144a03216 V
Deo filmske ekipe

Producent filma je nišlija Dragan Gane Videnović, kome je kako kaže, čast što je deo ovog projekta.

,,Svi mi imamo obavezu prema Srbima koji su dali svoje živote da bi mi mogli da živimo. Srećan sam i uzbuđen što ću radeći na filmu moći bar malo da im se odužim. Da ih otrgnem od zaborava, jer oni zaslužuju večno sećenje“, kaže producent Dragan Gane Videnović.

1674074189239
Reditelj Goran Vučković
1672613841795 1

Priredila: Srpska istorija

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: