fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PITAMO: Po čijem projektu će biti građen Memorijal Donja Gradina?

Arhitektonsko rješenje koje bi trebalo da bude uzor najavljenom timu je Memorijalni centar u Starom Brodu na Drini, nedaleko od Višegrada, autora Novice Motike.
Memorijalni centar Stari Brod; Autor: Novica Motika; FOTO: Jadovno 1941.

ENGLISH

Obećanja o izgradnji Memorijalnog centra Donja Gradina slušamo već godinama. Intenzivnije od 2010. godine kada je urađen prvi prijedlog projekta koji nije dobio zeleno svjetlo na javnoj raspravi u Banjoj Luci.

Natpis na spomen ploči u Donjoj Gradini: „Otkrivanjem ove ploče, označava se početak radova na izgradnji Memorijalnog centra Spomen područja Donja Gradina. – Donja Gradina 22.04.2012. – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik; FOTO: Jadovno 1941. Snimljeno 30.12.2022. godine

Prije godinu – dve od zvaničnika se moglo čuti da će projekat raditi jedna poznata kuća iz Amerike.

Danas, na sastanku dva srpska Predsjednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, nije pomenuto koje je to projektno rješenje.


Vučić se sastao sa Cvijanovićevom i Dodikom; FOTO: © Sputnik / Lola Đorđević

Nezamislivo je da Memorijal u Donjoj Gradini arhitektonski bude izgrađen po uzoru na memorijale žrtvama Holokausta kao npr. u Jerusalimu, Berlinu ili Vašingtonu.

Rješenje u stilu „Staklo – kamen – aluminijum – kocka – piramida“ – predstavljalo bi uvredu srpskim stradalnicima, žrtvama Pokolja i njihovim potomcima, potpuno neprimjereno srpskom duhu i biću.

Vijest od 12. aprila 2016. pod naslovom: „Kuća istine o stradanju u Jasenovcu“; FOTO: Snimak ekrana

Izražavamo bojazan da će nesumnjivo značajan utjecaj na odluku o odabiru projekta budućeg Memorijala imati inostrane organizacije koje se pored ostalog bave i memorijalizacijom Holokausta a koje svoje obrasce na tu temu posljednjih nekoliko godina, intenzivno realizuju preko ključnih institucija u Srbiji i Srpskoj kojima je povjerena kompetencija za brigu o sjećanju na žrtvu.

Koje su to institucije u inostranstvu, Srbiji i Srpskoj, ne treba posebno nabrajati jer je to onima koji razumiju važnost sjećanja na žrtvu i važnost prevencije Genocida, veoma dobro poznato.

Rješenje koje bi trebalo da bude uzor najavljenom timu je Memorijalni centar u Starom Brodu na Drini, nedaleko od Višegrada, autora Novice Motike.

Taj Memorijal nebozemne ljepote, prvi koji je podignut žrtvama Pokolja, zločina Genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane Nezavisne Države Hrvatske, dobio je nepodijeljenu podršku organizacija potomaka žrtava u Srbiji, Srpskoj i srpskoj dijaspori a svjedočimo i sve većem broju posjetilaca koji odlaze na to sveto mjesto.

Dušan J. Bastašić

Udruženje Jadovno 1941. Banja Luka
Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: