Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Petar V. Šerović: Uostalom, smatram da se zločini komunista nad srpskim narodom ne smeju više prećutkivati

Datum objave: nedelja, 18 oktobra, 2020
Veličina slova: A- A+

Obezglavljenje Srbije i njene prestonice došlo je kao kulminacija planski sprovođene terorističko-zločinačke aktivnosti vrha KPJ.

Spomen obeležje žrtvama komunističkog terora u Lisičijem potoku (Foto: Mondo)

Evo nam još jednog 20. oktobra. Evo nam najave još jednog u dugom nizu tradicionalnih obeležavanja datuma oslobođenja Beograda od nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata.

Evo nam i još jedne projave višedecenijskog zaglušujućeg muka srpske javnosti, pre svega i iznad svega predstavnika nadležnih državnih institucija Srbije kao i brojnih domaćih nevladinih organizacija za promociju i zaštitu ljudskih prava, a u pogledu njihovog odnosa prema notornoj činjenici da su u Beogradu upravo od tog 20. oktobra 1944. do marta 1945. godine (i u celoj Srbiji još od septembra 1944) nosioci nove komunističke vlasti sprovodili revolucionarni teror i, uglavnom bez suda i osude, lišili života najmanje 60.000 žitelja Srbije.

Proces učvršćivanja komunističke vlasti i nametanja kominternovsko-staljinističkog poretka u toj, od nemačkog okupatora tek oslobođenoj Srbiji, karakterisala je primena tzv. „divljih čišćenja“ koja su planski i sistematski sprovođena po direktivi rukovodećih struktura Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), a preko posebnih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), odn. pripadnika zloglasnog „Odeljenja za zaštitu naroda“ (OZNA).

Masovne grobnice žrtava komunističkog terora u Srbiji

Naime, nakon oslobođenja Beograda i ostatka Srbije od Nemaca, u naletu masovnih likvidacija „klasnih neprijatelja revolucije“, na desetine hiljada žitelja, pretežno pripadnika tadašnje građanske elite Srbije – profesora, učitelja, sveštenika, advokata, studenata, đaka, slikara, glumaca, novinara, državnih činovnika, zatim i bivših oficira i žandara, seljaka, trgovaca, zanatlija i radnika… bukvalno je pobijeno, oteta im je imovina, a stotinama hiljada članova njihovih unesrećenih porodica su dugo zatim, a mnogima i trajno, sistematski uskraćivana najosnovnija građanska i ljudska prava.

Ovo obezglavljenje Srbije i njene prestonice došlo je kao kulminacija jedne planski sprovođene terorističko-zločinačke aktivnosti vrha KPJ koja se na celoj teritoriji okupirane Kraljevine Jugoslavije, od samog izbijanja građanskog rata 1941. godine, konstantno manifestovala u vidu tzv. „druge faze revolucije“ imajući za cilj iskorenjivanje političkih neistomišljenika u srpskom narodu i to primenom metoda pojedinačnih i/ili masovnih fizičkih likvidacija.

Karta stratišta u Beogradu

U kontekstu višedecenijskog prećutkivanja, prikrivanja, pokušaja umanjivanja obima pa čak i ideološki ostrašćenog pravdanja ovog strašnog zločina koji je proizveo katastrofalne posledice po srpski narod, a čiji se efekat van svake sumnje oseća i danas na početku treće decenije 21. stoleća, parafraziraćemo jednu ranije izrečenu misao sadašnjeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Gospodina Amfilohija (Radovića):

Prikrivanje i pravdanje bratoubistva opasnije je od samog zločina, jer je njegovo ovekovečenje i produženje svedočanstvo neizlečive zatrovanosti zlom i ubijanje nade da će bilo kada Kain zatražiti oproštaj od zaklanog Avelja i pokajno pohitati u njegov zagrljaj, njemu i njegovom potomku.

Izvor: Stanje stvari


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Petar V. Šerović: Uostalom, smatram da se zločini komunista nad srpskim narodom ne smeju više prećutkivati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top