fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Patrijarh Irinej: NDH u Jasenovcu nanela ranu srpskom narodu, a svom ljagu

Patrijarh srpski Irinej izjavio je u Donjoj Gradini da je Nezavisna Država Hrvatska zločinima u ustaškom logoru Jasenovac srpskom narodu nanela ranu koja nikada neće biti isceljena.

Pomen jasenovačkim žrtvama
Pomen jasenovačkim žrtvama

„Oni koji su naneli tu ranu, i svom narodu naneli su ljagu koju istorija neće moći opravdati“, kazao je Irinej, dodavši da je posebno tragično da je zločine u Jasenovcu odobravala, a i podsticala Katolička crkva.

Navodeći da je u Donjoj Gradini „zemlja oblivena krvlju“ nevino stradalih u Drugom svetskom ratu, on je istakao da se srpska stratišta prostiru od Velebita preko Jadovna do Jasenovca, u kojima su stradali oni čija je jedina krivica bila što su pripadali drugom narodu i svojoj veri.

„Poruku koju su nam ostavili oni koji su stradali je da čuvamo svoju veru, a sa njom da čuvamo svoje jedinstvo, da budemo sjedinjeni i ujedinjeni u dobru za sve ljude dobre volje“, istakao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, „samo ujedinjeni i sjedinjeni u dobru možemo opstati kao narod“.

„Posebno nas zabrinjava što i danas čujemo neke povike, neke izjave koje su ravne apokaliptičkim danima našeg naroda. Nadamo se da će dobra strana sveta koji živimo pobediti“, istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej i vladika banjalučki Jefrem prethodno su služili parastos za srpske jasenovačke žrtve na grobnom polju „Hrastovi“, a potom su molitve za stradale Jevreje i Rome održali predstavnici jevrejske i romske zajednice.

U Donjoj Gradina održava se komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, kojoj prisustvuju najvši zvaničnici RS, predstavnici Vlade Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, Jevrejske zajednice u BiH, potomci jasenovačkih žrtava i mnogobrojni građani.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Položeni vijenci na grobnom polju „Topole“

Šamar stranih ambasadora vlastima u Zagrebu

Donja Gradina: Komemoracija za žrtve ustaškog zločina

Pripadnici HOS-a i na dan komemoracije uzvikivali „Za dom spremni“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: